Ulkomaat

Madridin ilmastokokous pureutuu il­mas­to­hä­tä­ti­laan, joka on julistettu eri puolille maapalloa

"Punaiset kapinalliset" osoittivat mieltään ilmastonmuutoksen vastaisten toimien puolesta liberaalipuolueen toimiston ulkopuolella Australian Sydneyssä perjantaina. KUVA: STEVEN SAPHORE
Ulkomaat 1.12.2019 18:56
Ilkka Timonen

Tutkijat varoittivat ilmastokriisin työntävän maapalloa yli kynnyksen, josta ei ole enää paluuta normaaliin.

Chilestä Espanjan Madridiin siirtynyt YK:n ilmastokokous alkaa maanantaina tunnelmissa, joissa ilmaston hätätila näyttää yhä selvemmältä.

Torstaina EU-parlamentti julisti symbolisen ”ilmastohätätilan”. Ilmastohätätilan ovat lisäksi julistaneet useat valtiot ja kaupungit Argentiinasta Kanadaan ja New Yorkista Sydneyyn.

Perjantaina joukko johtavia ilmastotutkijoita varoitti tiedelehti Naturessa, että ilmastokriisi on työntämässä maapalloa yli kynnyksen, jonka jälkeen ei ole enää paluuta normaaliin.

Ilmastokriisi sai myös ison joukon muun muassa yhdysvaltalaisia nuoria viettämään "Black Fridayta" ostoslakon merkeissä.

Tarkastellaan ilmastositoumusten etenemistä

Madridin kokouksen alla Espanjan ekologisen muutoksen ministeri Teresa Ribera sanoi Reutersin mukaan, että kokouksen tulisi merkitä ”ratkaisevan vuoden alkua ilmastoasioissa”. Osallistujamailta odotettiin lupausta siitä, että maat tehostaisivat suunnitelmiaan ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja sen hidastamiseksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Madridin ilmastokokousta pohjusti syyskuussa YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokous New Yorkissa, jossa monet maat antoivat tiukempia päästövähennyssitoumuksia. Madridin kokous on ensimmäinen etappi, jossa sitoumusten etenemistä tarkastellaan.

Madridin neuvotteluissa käydään läpi erityisesti markkinamekanismeja koskevia sääntöjä. Pariisin sopimuksen sääntökirjasta puuttuvat vielä markkinamekanismeja koskevat säännöt. Käytännössä kyse on siitä, miten maat voivat hyödyntää kumppanimaissa rahoittamiaan ilmastotoimia omien päästötavoitteidensa saavuttamisessa vuodesta 2020 alkaen.

"Sivilisaation olemassaolo uhattuna"

Joukko tutkijoita vaati Nature-lehdessä julkaisemassaan kommentissa pikaisia toimia ”sivilisaation olemassaoloa uhkaavan” muutoksen välttämiseksi.

Tutkijoiden mukaan muun muassa Amazonin sademetsän laajat tulipalot, Arktisen ja Antarktiksen jääpeitteiden sulaminen ja ikiroudan häviäminen osoittavat, että ihmiskunta on nyt ”planeetanlaajuisessa hätätilassa”.

Esimerkiksi arktinen alue on sulamassa ainakin kaksi kertaa nopeammin kuin muu maapallo. Sulava Pohjoinen jäämeri nopeuttaa ilmaston lämpenemistä, koska vähemmän lämpöä heijastuu pois jääpeitteen sulamisen takia.

Ikiroudan sulamisen myötä ilmakehään vapautuu yhä enemmän hiilidioksidia ja metaania, jotka nopeuttavat ilmakehän lämpenemistä.

Tutkijoiden mukaan ilmastomallit osoittavat ilmaston olevan luultua herkempi muutokselle.

Greta Thunberg ylitti jälleen Atlantin purjeveneellä

Ilmastonmuutosta koskevan kynnyksen olemassaolo ei ole sinänsä uusi, Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) kertoi käsitteestä jo 20 vuotta sitten.

Tuolloin kynnyksen oletettiin ylittyvän silloin, kun maapallo on lämmennyt keskimäärin viisi celsiusastetta esiteollisesta ajasta. Tutkijoiden mukaan tuo kynnys saattaa kuitenkin ylittyä jo 1–2 celsiusasteen nousun jälkeen.

YK:n kaksiviikkoisessa ilmastokokouksessa myös nuorilla on omat tilaisuutensa tulla kuulluksi. Yksi odotetuimmista vieraista on ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, jonka odotettiin ehtivän kokoukseen Atlantin ylitykseltä purjeveneellä. Nuorten ääniä kuullaan maanantaina ja torstaina.

MAINOS

Kommentoi

Miksi Greta saa tällaista julkisuutta? Hänen pitäisi mennä kotiin ja kouluun ja jättää aikuisille ilmastoasiat. Luonto on tärkeää säilyttää ja suojella, tottakai! Mutta onko ihmiset valmiita luopumaan elintasostaan radikaalisti? Luonnon suojelijatkin näyttävät pukeutuvan tekokuituihin. Pelkkää teatteriako kaikki? Ei ole oikein uskottavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi saastuttavimmista teollisuuden aloista on halpamuotiteollisuus. Laskisiko ihmisten elintaso, jos valmistettaisiin kestäviä vaatteita jotka kestäisivät käytössä useamman vuoden? Onko onnellisuuden vaatimus ostaa uusi halpa muotiluomus joka viikko? Laskisiko elintaso jos puhelimia ei tarvitsisi vaihtaa uusien päivitysten perässä jatkuvasti? Luontoa tuhotaan todella paljon täysin turhan ja ylimääräisen kulutuksen takia, jonka vähentäminen ei tekisi kenestäkään onnetonta. Tekokuitu saattaa olla ekologisempi valinta kuin luonnonkuitu, jos vaate on ostettu kirpputorilta. Puuvillan tuotanto tuhoaa todella paljon luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hulluja koko porukka! Mitään "ilmaston muutosta" ei ole olemassa. Massiiviset tulvat tai myrskyt ovat vain ajan lopun merkkejä, mistä Jeesus kertoi ennen kuin Hän tulee takaisin. On täysin mielipuolista väittää, että ihminen toimillaan voi asettaa "ilmaston lämpenemisen" korkeintaan +1,5C asteeseen. Tälläiset tarinat ovat umpihullujen tarinoita ja todellakin ovat vain tarinan kerrontaa vailla mitään todellisuus pohjaa. Lisäksi , tämäkin ilmasto hulluus on vain yksi keino verottaa ihmisiä lisää. Maailmaa hallitseva saatanallinen eliitti haluaa itselleen lisää rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanopa muuta, kenenköhän hatusta on arvottu juuri 1,5 astetta eikä esim. 1,4 tai 1,6? Nyt ollaan ilmastoahdistuneita 1,5 asteen muutoksesta sadassa vuodessa kun Helsinginkin keskiläpötila kahden peräkkäisen vuoden kohdalla voi heittää peräti viisi astetta eikä kukaan ole moksiskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Greta purjehti Euroopasta Amerikkaan ja miehistö lensi lentokoneella takaisin. Kun Greta taas purjehtii takaisin Eurooppaan, niin onko purjeveneen miehitstö lentänyt takaisin Amerikkoihin tuomaan Greta ympäristöystävällisesti takaisin? Äkkiseltään tuntuisi, että ympäristön kannalta olisi ollut järkevämpää jos Greta olisi lentänyt yksin mennen tullen. Silloin olisi tullut vain yhden henkilön hiilijalanjälki. Tuli vaan mieleen tätä sirkusta seuratessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image