Ulkomaat

Madridin il­mas­to­ko­kouk­ses­sa yritetään sopia kan­sain­vä­li­sen hiilikaupan pe­li­sään­nöis­tä

YK:n pääsihteeri António Guterres (oik.) kannusti maita toiveikkuuteen maanantaina alkaneessa Madridin ilmastokokouksessa. Vieressä kokousta isännöivän Espanjan pääministeri Pedro Sanchez. KUVA: CHEMA MOYA
Ulkomaat 2.12.2019 15:09
Katja Ihatsu

Ilmastokriisin yltyessä vuoden tärkein ilmastokokous on tekninen välikokoous. Päästövähennysten kirimistä päästään arvioimaan vasta vuoden päästä.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on tutkijoiden mukaan tulipalokiire, mutta Madridissa maanantaina alkanut ilmastokokous ei käsittele sitä, miten kukin maa vähentää ilmakehän päästöjä. Vuoden tärkein, maailman maat kokoava COP25-ilmastokokous on tänä vuonna luonteeltaan tekninen.

Kahden viikon aikana maat neuvottelevat markkinamekanismeistä eli yrittävät luoda sääntöjä päästövähennyskauppaan. Suomea ilmastokokouksessa edustaa ilmastoneuvottelija Outi Honkatukia, joka on yksi kolmesta EU:n pääneuvottelijasta.

– Markkinasäännöistä sopimisella yritetään todentaa, ovatko päästöt todellisia vai tapahtuvatko ne vain paperilla. Niillä yritetään estää esimerkiksi kaksoislaskenta. Jos Suomi ostaisi Brasiliassa tehtyjä päästövähennyksiä, niitä ei voisi laskea molempien hyväksi vaan vain toisen, sanoo Greenpeace Nordicin ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Kokouksen ensimmäinen viikko kuluu virkamiesvalmisteluissa. Ministerit saapuvat Madridiin ensi viikolla, jonka päätteeksi on lupa odottaa hiilimarkkinoita koskevaa päätöstä.

– Se tulee olemaan yleisluonteinen, Kosonen arvioi.

Tavoitteet julki ensi vuonna

Madridin kokous on välikokous ennen ensi vuoden ilmastokokousta, joka järjestetään Skotlannin Glasgowissa.

Kokoukseen mennessä maiden pitää ilmoittaa päivitetyt päästövähennystavoitteensa. Suomi toimii muiden EU-maiden tavoin ilmastoneuvotteluissa osana unionia, jolla on yhteinen tavoite.

– Madridissa mailta odotetaan positiivisia signaaleja siitä, että aikovatko he päivittää tavoitteet, ovatko ne lukeneet ja ymmärtäneet IPCC-raportit, Kosonen sanoo.

EU:n päästövähennystavoite on leikata vuoteen 2030 mennessä kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 päästötasosta.

Kokouksen avajaispäivään osallistuva EU-komission tuore puheenjohtaja Ursula von der Leyren on ilmoittanut tavoitteekseen, että EU kiristäisi lyhyen aikavälin eli vuoden 2030 tavoitetta 50 prosenttiin ja olisi hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Thunberg matkalla paikalle

Madridin kokoukseen osallistuva ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg arvioi rantautuvansa Lissaboniin tiistaina. Thunbergin piti lähteä Atlantin ylitykseen, kun Chile vetäytyi kokouksen järjestämisestä viime metreillä eli lokakuussa ja Espanja ilmoitti ottavansa kokouksen vastuulleen

Kososen mielestä Thunbergin kaltaisia aktivisteja tarvitaan enemmän kuin koskaan luomaan painetta päätöksenteossa hidasteleville valtioille.

– Ilmastomarsseja ja protesteja tarvitaan entistä enemmän. Ilman niitä Suomessa tuskin olisi nähty ilmastovaaleja, hän sanoo.

Viime vuonna kokousta isännöineen Puolan ympäristöministeri Michal Kurtyka kiitti nuoria ilmastoaktiiveja.

– Heillä on rohkeutta puhua suoraan ja muistuttaa meitä siitä, että mekin perimme planeetan vanhemmiltamme, hän sanoi Reutersin mukaan.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehotti avajaispuheenvuorossaan maita pysymään toiveikkaina ja jatkamaan taistelua ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

– Haluammeko todella, että meidät muistetaan sukupolvena, joka hautasi päänsä hiekkaan ja viis veisasi palavasta planeetasta?, hän sanoi Reutersin mukaan.

MAINOS

Kommentoi

Kysymys ja kilpailu on siitä kuka saa kerää fyffet. Saastumisella ei ole väliä. Rahaa tulee taas ikkunoista ja ovista kun tarina on saatu toimimaan ja työnnettyä kaikille kurkusta alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri kyseinen päästökauppa, jossa kehittyneet taloudet saivat oikeuksia päästöihin maksamalla rahaa kehittyville talouksille, on syypää ilmaston lämpenemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni väärinpäin: siis, kehittyvät taloudet maksoivat kehittyneille talouksille rahaa päästöoikeudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image