Ulkomaat

Macron hahmotteli laajan kun­tou­tusoh­jel­man "hitaalle ja heikolle" EU:lle

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU kaipaa muun muassa yhteistä rajavalvontaa ja maahanmuuttopolitiikan parempaa koordinointia. KUVA: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA
Ulkomaat 26.9.2017 20:52
STT

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin linjapuhe Euroopan unionista oli ylevien visioiden ja konkreettisempien ehdotusten runsaudensarvi. Ennakko-odotusten mukaisesti hän mainitsi ajatuksen euroalueen yhteisestä budjetista sekä puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Yli puolitoista tuntia kestänyt aloitteiden sarjatuli sisälsi myös paljon muuta.

EU-myönteisellä kampanjalla Ranskan johtoon noussut Macron perusteli heti aluksi uudistusten tarvetta.

–  Tuntemamme Eurooppa on liian heikko, liian hidas ja liian tehoton. Mutta vain Eurooppa antaa meille kyvyn toimia maailmannäyttämöllä ja kohdata nykyisen suuret haasteet.

Macronin mukaan EU kaipaa muun muassa yhteistä rajavalvontaa ja maahanmuuttopolitiikan parempaa koordinointia. Turvapaikanhakijoiden lähtömaiden tilanteeseen pitää vaikuttaa lisäämällä kehitysapua, joka voitaisiin rahoittaa rahoitusmarkkinaverolla.

Puolustusyhteistyössä tarvitaan EU:n yhteinen puolustusstrategia ja jonkinlaiset nopean toiminnan joukot. EU:lla tosin on jo entuudestaan taisteluosastonsa, joita ei ole koskaan käytetty. Macron myös sanoi Ranskan olevan valmis avaamaan asevoimansa muiden EU-maiden sotilaille ja kehotti muita harkitsemaan samaa.

Digitalisaatiossa Euroopan pitäisi haastaa Yhdysvallat johtavana maana. Amerikkalaiset tietotekniikkajätit taas pitäisi panna maksamaan enemmän veroa Euroopassa tekemistään voitoista.

Sorbonnen yliopistossa puhunut Macron haluaisi lisätä opiskelijavaihtoa eurooppalaisten siteiden vahvistamiseksi.

–  Jokaisen opiskelijan pitäisi osata ainakin kahta eurooppalaista kieltä, presidentti linjasi tiistaina.

Maatalouspolitiikkakin mukana

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen oli hieman yllättynyt Macronin valitsemasta linjasta vyöryttää puheeseensa kaikki mahdollinen.

–  Olisi odottanut, että nyt olisi tullut se strategien veto heti Saksan vaalien jälkeen, Ranskan terävöitetyt kehittämisehdotukset, Tiilikainen sanoi.

Hänen mukaansa pikaisesti tarkasteltuna puheessa vaikutti olevan paljon tuttua, kuten ehdotus komission koon rajoittamisesta 15 jäseneen tai yleiseurooppalaiset ehdokaslistat europarlamentin vaaleissa.

Hienoinen yllätys ehkä oli Macronin heitto EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta, Ranska kun on perinteisesti puolustanut maataloustukiaan.

–  Olisi kiva tietää, mitä tuo uudistaminen konkreettisesti pitää sisällään, Tiilikainen pohti.

Britannian EU-eron Macron nosti esiin puheensa loppupuolella tavalla, joka jättää varmasti tilaa tulkinnoille.

–  En voi kuvitella, etteikö Britannia muutaman vuoden kuluttua voisi halutessaan löytää paikkaansa ehdottamastani uudistetusta ja yksinkertaistetusta EU:sta, presidentti muotoili.

MAINOS

Kommentoi

Levitelkööt käsiään ranskalaisille vain ja tehkööt siitä maasta paratiisinsa. Tässä meillä tosi hyvä esimerkki populistipoliitikosta, jonka taustat lemuaa Brysselin pankkikäytäviltä, byrokratialta ja epädemokraattiselta maailmankuvalta. Ce la vie..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ,Eu on saanut uuden tehokkaan viihdyttäjän .Kädet ja ilmeet ,samoin tiivis katse kontakti sekä äänenpainotukset ,käytössä .Halu määräillä Eu maita .Yksi syy miksi Suomen tärkeää erota Eu: sta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maataloustukijärjestelmän muutos olisi tarpeen. Nyt kaikki maat joutuvat tukemaan omaa maatalouttaan massiivisella summalla, koska naapurimaatkin tukevat. Pitäisi olla välineet vähentää tukitasoja hallitusti kaikkialla yhtä aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jokaisen opiskelijan pitäisi osata ainakin kahta eurooppalaista kieltä, presidentti linjasi tiistaina."

Ruotsi pakolliseksi koko euroopassa! Ruotsi on avain asemassa muiden kielten opiskelussa. Tyhmiähän ne siellä Euroopassa ovat jos eivät tätä tajua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän on erottava tuosta EU-hirviöstä ja niin nopeasti kuin se on mahdollista. He todellakin suunnittelevat meidän muusaamista harmaaksi massaksi jolla ei ole identiteettia tai itsemääräämisoikeutta. Ei kiitos sanon minä. Paljon parempi erota ja tehdä omat kauppasopimukset Britannian, Venäjän ja Trumpin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU voisi ottaa käyttöön yhteisen SOTE:n, jossa kaikki terveydenhoidon kustannukset tasattaisiin jäsenmaiden kesken. Myös hoitopaikka tulisi saada vapaasti valita haluamastaan maasta ja hyvinvointikeskuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image