Ulkomaat

Macron: Eu­roop­pa­lai­nen demokratia vaatii taistelua itsekästä nationalismia vastaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi tiistaina EU-parlamentille, että Euroopan on pidettävä kiinni yhtenäisestä, eurooppalaisesta identiteetistä. KUVA: PATRICK SEEGER
Ulkomaat 17.4.2018 14:17
Katja Ihatsu

Syyrian iskut jäivät kokonaan mainitsematta, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui EU-parlamentille Strasbourgissa tiistaina. Sen sijaan EU:n uudistajana profiloitunut Macron korosti eurooppalaisen demokratian ainutlaatuisuutta ja tärkeyttä.

Hän viittasi demokratiaa rapauttavaan kehitykseen sekä Euroopan unionin sisällä sekä autoritäärisiin hallituksiin ympäri maailmaa.

– Vastaus ei ole autoritäärinen demokratia vaan demokratian autoritaarisuus, Macron sanoi.

Hän puhui myös itsekästä nationalismia vastaan viitaten todennäköisesti Unkariin ja Puolaan, jotka ovat lähteneet esimerkiksi pakolaispolitiikassa omalle, muuta EU:ta kovemmalle linjalle.

Macronin mukaan ykseyden ylläpitäminen vaatii myös vihaisten ihmisten kuuntelemista ja hän sanoi, että Euroopassa on meneillään sisällissota demokratian rapautumista vastaan.

Siihen Macronin lääke on "eurooppalainen suvereniteetti", termi, jota hän toisti läpi puheen. Suvereniteettia tarvitaan Macronin mukaan niin taloudessa, puolustuksessa kuin digitaalisessa kehityksessä.

Macron mainitsi myös supermaat Yhdysvallat ja Venäjän, josta hän sanoi, että Euroopan tulisi pysyä yhtenä rintamana sen edessä.

Tiistain puhe oli Macronin toinen puhe Euroopan parlamentille. Hän linjasi EU:n tulevaisuutta ensimmäisen kerran viime syyskuussa, oltuaan neljä kuukautta Ranskan presidenttinä.

Tällä kertaa Macron viittasi lähestyvään brexitiin sanomalla, että Ranska on valmis korottamaan osuuttaan EU:n budjetista.

– Budjetti täytyy ensin laatia uudestaan. Meillä pitää olla omat resurssit ja meidän pitää päästä eroon osuuksista, jotka eivät ole voimassa brexitin jälkeen.

Macron peräänkuulutti myös konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen etenemisen hillitsemiseksi. Hänen mukaansa energia- ja ilmastotoimiin tarvitaan uusi vaihe.

– Ranska aikoo ajaa vähimmäishintaa hiilipäästöille. Tämä on välttämätöntä uskottavalle energiasiirtymälle, hän sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ylisti puhetta tuoreeltaan sanomalla, että "todellinen Ranska on palannut".

– Haluan ilmaista tunteeni ja ystävyyteni, kun kuulen Ranskan presidentin ilmaisevan itseään tuolla tavalla, Juncker sanoi.

Suomalainen europarlamentaarikko, parlamentin varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki tiivisti kuitenkin Twitterissä monen puhetta kuunnelleen tunteet.

– Macronilla oli tuhannen taalan paikka perustella Yhdysvaltojen, Ranskan ja Brittien toimia Syyriassa. Syyrian tilanne on haava eurooppalaisten sydämissä. Johtajien on perusteltava ja otettava kantaa, hän kirjoitti.

MAINOS

Kommentoi

Tämä on siis Macronin virallinen deklaraatio järjestelmällisistä ja suunnitelmallisista natiivien murhista, kansojen murhista (kansamurha, joukkotuhonta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeistään nyt saa nekin pyyhkiä rähmät silmistään, jotka kuvittelivat Macronin tuovan uusia tuulia EU-politiikkaan. Hän on Brysselin pankkiiri, brysselpesun käynyt marionetti, joka sotkee puheessaan kaiken mahdollisen ja suuntaa ranskalaiset sekasortoon toimillaan. Toivottavasti hänen äitin...eikun puolisonsa elämänkokemuksellaan (Macron 36, puoliso 64) saa jotain enemmän aikaan :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On irvokasta puhua Eu:sta ja demokratiasta yhtä aikaa. Suomellakaan ei ole mitään sanomista mihinkään asiaan muuta kuin totella mitä ylhäältä määrätään, lähinnä Saksa ja Ranska.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Macron on edeltäjäänsä (Hollande) merkittävästi parempi presidentti. Siihen ei tosin tarvita kovin paljoa. Ennen kaikkea hänen tulee nyt pitää lupauksensa ja uudistaa Ranska, eikä se onnistu siten, että alusta lähtien pyrkii toisten taskuille - tosin pankkiirihan hän aiemmin olikin.
Pankoon nyt Ranskassa hihat heilumaan ja uudistakoon maan. Vanhana siirtomaavaltana ja mandaattiherrana (mm. Syyria) Ranskalle kuuluu ensisijaisesti myöskin näiltä alueilta tulevista maahahnmuuttajista huolehtiminen, kotouttaminen on helppoa heille monistakin eri syistä johtuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai pitää EUn, Ranskan ja Saksan saada päättää KAIKKIEN EU maiden kohtalosta. Melkoisen irvkokasta sanailua Marconilta, mutta sehän olikin tiedossa että mies on EUn sätkynukke. EU yrittää havittää kaikki Euroopan kansallisvaltiot ja siksi isänmaallisuudesta tehdään kohta Euroopassa rikollista toimintaa ja ajattelua. Ruusuinen tulevaisuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

83
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
76
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
29
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
28
Rekan ja henkilöauton kolari ruuhkautti Kuusamontietä Oulussa, pelti kolissut myös Pohjantiellä
27
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sakä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Zowi ESZ

Uusin lukijakuva

Matkan varrelta
s.t

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

145 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image