Ulkomaat

Maan­vyö­ry­voit­to Intian hallitsevalle puolueelle – pääministeri Modin hin­du­na­tio­na­lis­mi puri äänestäjiin

Narendra Modi (kesk.) jatkaa Intian pääministerinä. 68-vuotiaalla Modilla on vahvan johtajan maine. KUVA: HARISH TYAGI
Ulkomaat 23.5.2019 11:37
Seppo Ylönen, Reuters

Intia pysyy vahvasti Narendra Modin ohjaimissa. Hänen hindunationalistinen BJP-puolueensa voitti selvästi kevään parlamenttivaalit.

Maailman suurimman demokratian parlamenttivaalit järjestettiin useassa osassa huhti-toukokuussa. Tulokset kerrotaan tänään torstaina.

Ensimmäisten tietojen mukaan BJP-puolue on saamassa 342 parlamentin alahuoneen 542 paikasta. Viisi vuotta sitten puolue sai jo yksinään ehdottoman enemmistön parlamenttiin.

Intian vaaleja pidettiin jonkinlaisena kansanäänestyksenä pääministeri Modista, joka on karismaattinen mutta vahvasti kansaa jakava hahmo.

Seteliuudistus hämmensi

Talous on useimmissa maissa vaalituloksen keskeinen selittäjä. Intiassa näin ei kuitenkaan ollut tällä kertaa, vaan äänestäjät halusivat uskoa Modin lupauksiin "paremmista ajoista" ja korruption kitkemisestä.

Talouden tunnusluvut ovat olleet punaisella. Vienti on vähentynyt, työttömyys kasvanut. Maanviljelijöiden tulot ovat pienentyneet maataloustuotteiden ylitarjonnan vuoksi. Se on suistanut miljoonat viljelijät velkakierteeseen.

Vuoden 2016 valuuttauudistus, jossa yleisimmät setelit julistettiin mitättömiksi, osoittautui epäonnistumiseksi. Sen tarkoituksena oli vaikeuttaa korruptiota ja pimeitä markkinoita. Verojen yhtenäistäminen iski pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Talous kasvaa mutta ei riittävästi, jotta kaikkein köyhimpien asema helpottuisi. Modin hallitus on yrittänyt pitää talouden pyörät pyörimässä ohjaamalla valtion rahaa infrastruktuurin parantamiseen ja muihin julkisiin työkohteisiin.

Attentaatti tuli hyvään aikaan

Modin suosio perustuu alastomaan kansallismielisyyteen. Hänen kannaltaan helmikuun voimainkoetus Pakistanin kanssa tuli hyvään aikaan.

Pakistanilaisten islamistien attentaatti intialaisia sotilaita vastaan Kashmirissa johti kostoiskujen kierteeseen, jossa Modi saattoi osoittaa voimakkaan ja päättäväisen johtajan ominaisuuksia.

BJP-puolueessa muslimeilla ei ole juuri sanasijaa, vaikka Intiassa asuu 170 miljoonaa muslimia. BJP on korostetun hindupuolue, ja Modin johtajakaudella yhden uskonnon valta-asema on entistään korostunut.

Gandhien puolue pettyi

Monet olivat odottaneet opposition pärjäävän paremmin tämän kevään vaaleissa.

Tulos oli kuitenkin pettymys Rahul Gandhin johtamalle Kongressipuolueelle. Sille oli luvassa 88 paikkaa. Viisi vuotta sitten Kongressipuolue sai vain 44 paikkaa, mikä oli puolueen kaikkein aikojen huonoin tulos.

Kongressipuolue on ollut koko Intian itsenäisyyden ajan Nehrun-Gandhin suvun hallinnassa. Nykyinen johtaja Rahul Gandhi on jo neljättä sukupolvea.

Kongressipuolueeseen kuuluivat Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru, hänen tyttärensä Indira Gandhi ja tämän poika Rajiv Gandhi. Indira Gandhi murhattiin pääministerikaudellaan ja Rajiv Gandhi pian pääministerikauden jälkeen.

Rahul Gandhi sisko Priyanka Gandhi on myös tulossa mukaan valtakunnanpolitiikkaan. Häntä pidetään karismaattisena esiintyjänä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

54
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
12
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
10
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
6
Juhannusmyrskyn jälkiä siivotaan nyt Oulussa – kysyimme, korvaako vakuutus myrskytuhoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image