Ulkomaat

Maan­vyö­ry­voit­to Intian hallitsevalle puolueelle – pääministeri Modin hin­du­na­tio­na­lis­mi puri äänestäjiin

Narendra Modi (kesk.) jatkaa Intian pääministerinä. 68-vuotiaalla Modilla on vahvan johtajan maine. KUVA: HARISH TYAGI
Ulkomaat 23.5.2019 11:37
Seppo Ylönen, Reuters

Intia pysyy vahvasti Narendra Modin ohjaimissa. Hänen hindunationalistinen BJP-puolueensa voitti selvästi kevään parlamenttivaalit.

Maailman suurimman demokratian parlamenttivaalit järjestettiin useassa osassa huhti-toukokuussa. Tulokset kerrotaan tänään torstaina.

Ensimmäisten tietojen mukaan BJP-puolue on saamassa 342 parlamentin alahuoneen 542 paikasta. Viisi vuotta sitten puolue sai jo yksinään ehdottoman enemmistön parlamenttiin.

Intian vaaleja pidettiin jonkinlaisena kansanäänestyksenä pääministeri Modista, joka on karismaattinen mutta vahvasti kansaa jakava hahmo.

Seteliuudistus hämmensi

Talous on useimmissa maissa vaalituloksen keskeinen selittäjä. Intiassa näin ei kuitenkaan ollut tällä kertaa, vaan äänestäjät halusivat uskoa Modin lupauksiin "paremmista ajoista" ja korruption kitkemisestä.

Talouden tunnusluvut ovat olleet punaisella. Vienti on vähentynyt, työttömyys kasvanut. Maanviljelijöiden tulot ovat pienentyneet maataloustuotteiden ylitarjonnan vuoksi. Se on suistanut miljoonat viljelijät velkakierteeseen.

Vuoden 2016 valuuttauudistus, jossa yleisimmät setelit julistettiin mitättömiksi, osoittautui epäonnistumiseksi. Sen tarkoituksena oli vaikeuttaa korruptiota ja pimeitä markkinoita. Verojen yhtenäistäminen iski pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Talous kasvaa mutta ei riittävästi, jotta kaikkein köyhimpien asema helpottuisi. Modin hallitus on yrittänyt pitää talouden pyörät pyörimässä ohjaamalla valtion rahaa infrastruktuurin parantamiseen ja muihin julkisiin työkohteisiin.

Attentaatti tuli hyvään aikaan

Modin suosio perustuu alastomaan kansallismielisyyteen. Hänen kannaltaan helmikuun voimainkoetus Pakistanin kanssa tuli hyvään aikaan.

Pakistanilaisten islamistien attentaatti intialaisia sotilaita vastaan Kashmirissa johti kostoiskujen kierteeseen, jossa Modi saattoi osoittaa voimakkaan ja päättäväisen johtajan ominaisuuksia.

BJP-puolueessa muslimeilla ei ole juuri sanasijaa, vaikka Intiassa asuu 170 miljoonaa muslimia. BJP on korostetun hindupuolue, ja Modin johtajakaudella yhden uskonnon valta-asema on entistään korostunut.

Gandhien puolue pettyi

Monet olivat odottaneet opposition pärjäävän paremmin tämän kevään vaaleissa.

Tulos oli kuitenkin pettymys Rahul Gandhin johtamalle Kongressipuolueelle. Sille oli luvassa 88 paikkaa. Viisi vuotta sitten Kongressipuolue sai vain 44 paikkaa, mikä oli puolueen kaikkein aikojen huonoin tulos.

Kongressipuolue on ollut koko Intian itsenäisyyden ajan Nehrun-Gandhin suvun hallinnassa. Nykyinen johtaja Rahul Gandhi on jo neljättä sukupolvea.

Kongressipuolueeseen kuuluivat Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru, hänen tyttärensä Indira Gandhi ja tämän poika Rajiv Gandhi. Indira Gandhi murhattiin pääministerikaudellaan ja Rajiv Gandhi pian pääministerikauden jälkeen.

Rahul Gandhi sisko Priyanka Gandhi on myös tulossa mukaan valtakunnanpolitiikkaan. Häntä pidetään karismaattisena esiintyjänä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
26
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
14
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
12
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
9
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image