Ulkomaat

"Maailman vaarallisin kynä" – kynässä oleva teksti vei neljä suomalaista viikoksi vankilaan

Mika Niikko (ps.) oli hyviä ystäviään vastassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Niikko auttoi ystäviään pois vankilasta.
Ulkomaat 28.11.2018 20:37
Ulla Jäske

Neljä Malesiassa pidätettyä suomalaista uhattiin lähettää vielä Singaporesta takaisin Malesiaan.

Malesiassa viikon pidätettyinä olleet neljä suomalaista palasivat tänään Suomeen. "Epäharmonisesta käytöksestä" epäillyt suomalaiset välttivät oikeudenkäynnin ja mahdollisen vankeustuomion. He olivat jakaneet raamatunlauseita sisältäviä kyniä ja vihkosia turistien suosimalla Langkawin saarella. Kristillinen lähetystyö on Malesiassa kielletty.

Malesian viranomaiset ilmoittivat maanantaina karkottavansa heidät maasta. Kotimatka alkoi saman tien.

– Meidät vietiin käsiraudoissa koneeseen asti. Singaporen lentoasemalla virkailijat sanoivat, että meidät lähetetään takaisin Malesiaan. Silloin pelkäsin, että sama alkaa uudestaan, Aija Avnery kertoi Lännen Medialle Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Ongelma kuitenkin selvisi ja nelikko pääsi jatkamaan kotimatkaa.

Matkalla oli myös Timo ja Seija Valtonen sekä 27-vuotias mies. Nelikolla on nyt viiden vuoden maahantulokielto Malesiaan.

Riihimäkeläinen Avnery kertoi, että vaikka vankilassa olo oli ahdistanut, niin hän haluaa lähteä aktiomatkalle tulevaisuudessakin.

Aktiolla tarkoitetaan evankelioimis­-, palvelu-­, rukous-­ ja opetusmatkoja.

– Tosin Malesian matka ei ollut aktiomatka, Avnery lisäsi.

Kynässä on raamatunlause

Samaa sanoivat myös muut matkalla olleet. Valtonen julisti heti transit-alueelta lentoaseman aulaan tullessaan, että hänellä on kädessään maailman vaarallisin kynä.

– Haluatteko tietää, mitä siinä lukee, Valtonen arvuutteli.

Sen jälkeen hän luki kynästä raamatunlauseen ja sai vastassa olleilta raikuvat aplodit ja aamen-huudot. Nelikkoa oli nimittäin vastassa joukko uskovaisia ja perussuomalaisten kannattajia sekä ainakin kansanedustajat Mika Niikko (ps.) ja Laura Huhtasaari (ps.).

Valtonen toimi viime vaaleissa Niikon vaalipäällikkönä. Niikko auttoi pitkäaikaisia ystäviään pääsemään pois vankilasta.

Valtonen korosti useaan otteeseen, että heillä ei ollut tarkoitus jakaa Malesiassa uskonnollisia lentolehtisiä.

– Matkalaukussani oli lentolehtisiä, mutta ne eivät olleet malaijinkielisiä. En ymmärrä, miksi kyniä ei saa antaa ihmisille lahjaksi.

Matkalaukun lentolehtiset oli tarkoitettu kolmanteen maahan, mutta Valtonen ei kertonut, mihin. Heidän tarkoituksenaan oli viipyä Malesiassa vain muutamia päiviä. Maahan he olivat tulleet Thaimaasta. Valtonen myönsi, että Thaimaan puolella he olivat jakaneet lehtisiä.

Hän kertoi, että hän oli antanut kyniä muun muassa markkinoilla tapaamilleen ihmisille. Valtonen kertoi, että hänen tarkoituksensa oli ostaa toreilta tavaraa, kirpputorikauppias kun on, ja kynät olivat vastalahja malesialaisille.

– Emme yrittäneet käännyttää ketään. Ihmiset hymyilivät ja iloitsivat, kun saivat turistilta kynän.

Vesikuppikin otettiin pois

Vankilassa oloaika oli kuitenkin nelikon mukaan yhtä kärsimystä. Valtonen totesi, että pahinta oli, että heille ei annettu vettä. Vesikuppikin otettiin häneltä pois, sillä hän tappoi kupilla torakoita.

– Sen jälkeen jouduin tappamaan torakoita paljaalla jalalla. Yhtenä yönä vessanpöntöstä nousi kymmenen torakkaa.

Avnery kertoi, että hän ja Seija Valtonen paastosivat melkein koko pidätysviikon ajan. Vettä heidän oli pakko alkaa juoda vessan hanasta kolmantena päivänä, sillä jano oli liian kova.

– Emme saaneet ottaa selliin mitään, emme edes vesipulloa.

Avnery kertoi liikuttuneena, että viikon aikana mielialat heittelivät toivosta epätoivoon.

– Rukoilin. Se toi lohdutusta.

Samassa sellissä oli muitakin naisia, muun muassa kaksi alaikäistä malesialaista tyttöä. Tytöt olivat vankilassa, koska he jäivät kiinni heroiinin myynnistä. Heitä odotti vuosien tuomio.

– Sellissä oli myös englantilainen nainen. Hän sanoi, että meitä pidetään sellissä vain viikon ajan.

Timo Valtonen totesi, että hän ei ymmärrä, miksi hänen vaimoaan ja Avneryä ei kohdeltu paremmin. Sitäkin hänen oli vaikea ymmärtää, miksi häntä ja mukana ollutta nuorempaa Mikaa kohdeltiin niin raa'asti. Miehet joutuivat nukkumaan kivilattialla 30 asteen helteessä.

– Poliisi vei meidät muun muassa käsiraudoissa vessaan.

Valtonen ajatteli jossain vaiheessa viikkoa, että heidät teloitetaan tai heitä ei ikinä päästetä pois vankilasta. Hän kyseli Jumalalta, milloin heitä autetaan.

– Uskoani on koeteltu, Valtonen myönsi.

Hän kertoi, että kun kone nousi Malesian Langkawin saarelta, hänestä tuntui kuin hänet olisi armahdettu kuolemantuomiosta.

– Nyt haluan päästä jo nukkumaan, Avnery sanoi lentoaseman vilinässä.

Katso video Malesiassa pidätettyjen suomalaisten kotiinpaluusta.

"Singaporen lentoasemalla virkailijat sanoivat, että meidät lähetetään takaisin Malesiaan."

Aija Avnery
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Playn fair
Eiko olemassa olevia lakeja tulisi noudattaa myos ulkomailla.
Miksi kynien jakelu tietaen, etta ne rikkovat lakeja jatkui...
Parempi jakaa sanomaa ouhtain paperein.
Vilppi kostautui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on muslimimikulttuuri suvaitsevainen. Suvaitaan me vain muslimikulttuuria niin pitkään kunnes se ottaa täälläkin, ensin toki Ruotsissa, vallan ja siihen loppuukin tasa-arvo ja yltiöliberalistinen suvaitsevaisuus. Malesia on maailman muslimien näyteikkuna ja millainen onkaan tämä ediatuksellinen maa. Hyvin ahdasmielinen. Kokemuksesta tiedän, kun olen Kuala Lumpurissa asunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun näitä kommentteja lukee, niin väistämättä tulee mieleen se tosiasia, että Suomi onkin se tärkein lähetystyön kohde.
Näin se evankeliumin ilosanoma on alusta asti ollut pahennusta herättävä, kun luullaan sen sanoman olevan jotain vaarallista. Vaarallista se onkin luonnollisen ihmisen herralle, kun se pelkää ja tietää karkoituksen olevan edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malesiaan lähtiessään kaikki tiesivät rikkovansa lakia ja varmaan olivat googlettaneet rangaistuksista. Mutta, kun lukee kansanedusta Mika Niikon menneisyyttä niin ei ihmettele.

Miten Suomessa rikolliset pääsevät eduskuntaan? Eikö heillä pitäisi olla nuhteeton tausta?

Perussuomalaisiin on kyllä pesiytynyt kaikenlaisia epänormaaleja ja eduskuntaan kepaamattomia ihmisiä, en äänestäisi koskaan tätä puoluetta vaikka Suomi ja isänmaa ovat minulle tärkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen passi on, ainakin vielä toistaiseksi, diplomaattisesti katsottuna yksi maailman vahvimmista matkustusasiakirjoista. Se avaa ovet lähes jokaiseen kolkkaan maailmassa, joskus jopa hieman etuoikeutetusti.

Tämä jutussa mainittu toimintatapa, jossa kohdemaan lakeja lähdetään tietoisesti rikkomaan, on hyvin tehokas tapa pilata tuo positiivinen maine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, tiivistit koko jutun ytimen hienosti. Luulin, että ristiretket ovat jo historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Suomeenhan pääsee oikein hyvin nykyään ilman passiakin. Ainakin kolmansista maista tulevat. Tuskin suomalaiset.

Helsingissä kuulemma jo kuvataan lentoasemalla ulkomailta tulevat. Siis suomalaiset. Vihreällä kaistalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Evankeliumin vienti maksaa aina jotain. Apostolitkin maksoi kutsustaan kovan hinnan. Hyvä että pääsivät ehjänä kotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikeutetusti otettiin kiinni kun maassa on kristillinen lähetystyö kielletty. Näitä ei ymmärrä..no eipä tuo taida minulle mitenkään kuulua miten he elämänsä pilaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Valtosen (ja muiden perussuomalaisten) toitottama "maassa maan tavalla" toteutui noin niinkuin käytännössä omalla kohdalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suutari pysyköön lestissään Huonosti kävi piispallekkin Köyliönjärvellä Pitäisi ihmisen oppia toisten tekemistä virheistä,kukaan ei elä niin vanhaksi että ehtii itse tekemään kaikki mahdolliset virheet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niitä vaarallisempiakin kyniä. Olisi kannattanut kokeilla jakaa "kynäpistooleja". Niistäkin voi päästä jopa suomessakin kiven sisään. Alastonkuvia sisältävät kynät joissain maissa voivat kanssa olla pääsylippu valtion leippin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ne Jeesus-aiheiset kynät ovat kiellettyjä Suomessakin, jos tämä nykyinen "vapamielinen ja tasa-arvoa" korostava linja saa jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kunnioittaa maan lakeja tai joutuu vaikeuksiin!Meni minne maahan vain,maassa maan tavalla.Järki käteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi seli,seli. Eiköhän niillä malesialaisilla ole kyniä omastakin takaa.
Ristiretkien aika on ohi. Ketään ei tarvitse mennä käännyttämään mihinkään uskontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa maan tavalla. Aivan samalla lailla on tuomittavaa jos ulkomaalainen tulee tänne tekemään jotakin mikä on meillä kiellettyä, olipa se hänen kotimaassaan kuinka hyväksyttyä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image