Ulkomaat

"Luvassa on kuuma kesä" – Fortumin Uniper-kauppa tuomassa Saksan mie­le­no­soi­tuk­set Suomeen

Kathrin Henneberger kertoo Ende Gelände -ryhmänsä suunnittelevan suuria mielenosoituksia, kun Uniper ottaa takana näkyvän uuden Datteln 4 -hiilivoimalan kesällä käyttöön. Uniperista omistaa enemmistön valtio-omisteinen Fortum.
Ulkomaat 24.1.2020 6:00
Visa Noronen

Saksalainen ympäristöjärjestö on tunnettu pitkäkestoisista mielenosoituksistaan. Ne voivat laajentua Suomeen.

Saksan ympäristöaktivistit suunnittelevat hiilivoimalan vastaisia mielenosoituksia Saksan lisäksi Suomeen. Ensi kesänä Saksassa on tarkoitus avata maan viimeinen suuri uusi hiilivoimala, Datteln 4.

Kivihiilivoimalan omistaa energiayhtiö Uniper, jonka enemmistöosuuden valtio-omisteinen Fortum on ostanut. Tulevien mielenosoitusten kohteena on Suomen hallitus.

Saksa on päättänyt sulkea kaikki maassa olevat hiilivoimalat asteittain viimeistään vuoteen 2038 mennessä. Saksan hallituksen ja energiayhtiöiden neuvotteluissa ainoa uusi iso hiilivoimala, joka saa enää luvan avautua, on Uniperin omistama Datteln-4 Ruhrin alueella läntisessä Saksassa. Voimalassa tehdään parhaillaan käyttöönottoa edeltäviä testejä. Käyttöön se otetaan kesällä. Datteln 4 -voimalan teho on noin 1100 megawattia eli se on suurempi kuin kumpikaan Olkiluodon vanhoista ydinreaktoreista.

– Suunnittelemme mielenosoituksia ja valtauksia, kertoo hiili- ja ydinvoiman vastaisen Ende Gelände -ryhmän puhemies Kathrin Henneberger Lännen Medialle.

Mielenosoittajat estivät ruskohiilikaivoksen laajentamisen

Ryhmä on Saksassa tunnettu pitkään kestäneistä valtauksista, joissa mielenosoittajat ovat levittäytyneet suunnitelluille hiilikaivosalueille suostumatta poistumaan.

– Teemme uudestaan sen, mitä teimme Hambachin metsässä.

Viime vuosikymmenellä mielenosoittajat levittäytyivät Hambachin metsään estämään ruskohiililouhoksen avaamista useiden vuosien ajaksi. Nyt Saksan hallitus on päättänyt, ettei louhosta vanhassa metsässä enää laajenneta.

– Olemme olleet yhteydessä suomalaisiin ryhmiin mielenilmausten järjestämiseksi Suomessa, Henneberger kertoo.

Suomen valtio omistaa hieman yli puolet Fortumin osakkeista. Mielenosoittajien kohteena on Suomen hallitus.

– Suomen hallituksen pitäisi saada Fortum pysäyttämään Uniper, Henneberger vaatii.

Uuden hiilivoimalan vuoksi voidaan sulkea saastuttavampia vanhoja

Uniper saa luvan avata Datteln 4:n, koska tarkoitus on, että vanhoja tehottomia hiilivoimalaitoksia suljetaan vastaavasti enemmän. Uniperin mukaani Datteln 4 -voimalaitos tulee olemaan yksi maailman nykyaikaisimmista kivihiilivoimalaitoksista ja se saastuttaa vähemmän kuin vanhat. Sen nettohyötysuhde on yli 45 prosenttia, kun yleensä se on hiilivoimaloissa 30–40 prosenttia. Se tuottaa samanaikaisesti sähköä ja lämpöä toimittaen kaukolämpöä 100 000 taloudelle seudulla.

Voimalaitosta on rakennettu vuodesta 2007 alkaen ja sen piti käynnistyä 2011. Se toimii Saksan ulkopuolelta tuodulla kivihiilellä. Rakentamisvaiheessa uutta voimalaa ovat vaivanneet monet tekniset ongelmat. Ennestään Uniperillä on Saksassa viisi hiilivoimalaa, joiden yhteisteho on 3700 megawattia.

Saksan hiilidioksidipäästöt voivat kääntyä kasvuun

Hiilivoima on nykyään kallista, koska EU:n päästökauppa pakottaa yritykset maksamaan ylimääräistä hiilidioksidipäästöjä aiheuttavan energian tuottamisesta. Kun sähköä on liikaa tarjolla, poistetaan tuotannosta monesti ensin tehottomat vanhat hiilivoimalat.

Koska Datteln 4 tuottaa sähköä vanhoja voimaloita halvemmalla, sitä ei oteta yhtä helposti pois väliaikaisesti sähköntuotannosta. Lopputuloksena hiilidioksidipäästöt voivat kokonaisuudessa kasvaa ainakin alussa. Tähän mahdollisuuteen vetoavat myös ympäristöjärjestöt.

– Luvassa on kuuma kesä, Henneberger sanoo.

Hiilivoimalat

kiinni 2038

Saksa luopuu hiilivoimasta viimeistään vuonna 2038. Ensimmäiset pienet ja vanhat hiilivoimalat on tarkoitus sulkea jo tänä vuonna.

Aiemmilla voimalaitospaikoilla voidaan avata kaasuvoimaloita.

Hiilivoimaloiden ja ruskohiililouhosten työntekijöille voidaan maksaa sopeutumiskorvauksia.

Hiilivoimaseudut saavat 40 miljardin euron tuet ja esimerkiksi uuden teknologian kehityskeskuksia.

Hiilivoimalayritykset saavat yli 4 miljardia euroa korvausta seuraavan 15 vuoden aikana siitä, että voimalat suljetaan ennen niiden tavanomaista vanhenemista ja käytöstä poistoa.

Saksa tuottaa Euroopan suurimmat hiilidioksidipäästöt. Energiaan liittyvistä päästöistä EU:ssa Saksa tuottaa noin kolmanneksen.

Hiilen osuus Saksan energiantuotannosta on pitkään ollut laskussa. Uusiutuvan energian tuotanto on lisääntynyt nopeasti.

MAINOS

Kommentoi

Mielenkiinnolla seuraamme tunteeko Suomen hallitus vastuunsa ja sulkee kaikki ne hiilivoimalat, joihin Suomella on minkäänlaista valtaa. Valveutuneet ihmiset eivät selvästikään halua sähköä, lämmintä vettä tai asuntoa, vaan valitsevat puhtaan maailman. Nytkään ei ole aikaa märehtiä ja miettiä järkeviä ratkaisuja, vaan tulee tarttua hetkeen, tehdä päätöksiä ja pelastaa maailma. Meillä on nyt valttikortit kourassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilivoiman lisääntyminen oli tiedossa kun ydinvoimaa alettiin siellä ajamaan alas.

Mikä on ydinvoiman JA hiilivoiman vastustajien lääke lisääntyvään sähkön tarpeeseen?
Tehtaat sammuksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luultavasti tuollaisilla mielenosoituksilla on erilainen vaikutus kuin mielenosoittajat luulevat. Ne painottavat sitä ennestään tiedossa ollutta asiaa, että vaikka Suomessa kuinka näperreltäisiin sähköautojen tai suopoeltojen kanssa, muualla maailmassa jatketaan surutta energiantuotantoa fossiilisilla polttoaineilla, ja joissakin maissa kuten Kiinassa rakennetaan valtavan paljon uusia hiilivoimalaitoksia. Niinpä Suomen tuskin kannattaa ryhtyä miksikään Euroopan tai maailman mallioppilaaksi ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomessa oleva tehtaanpiippu on paras keino torjua ilmastomuutosta, ulkomailla oleva tehtaan ja hiilivoimalaitoksen piippu sitä harvemmin on. Tervetuloa Suomeen huulipunahallitusta vastaan mieltä osoittamaan. Ehkä siten saadaan Marin ja Ohisalo huomaamaan, ettei pelkkä idealismi kanna kovin pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen olot kurjistetaan kerkeästi päästöjä (autoilijoita rankaisemalla) vähentämällä. Sen sijaan valtionyhtiö Fortum säntää polttamaan kivihiiltä Saksaan. Onko yhtään kaksnaamaista. Millainen on omistajaohjausministerin moraalin taso tässä assiessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen huijaa aina. Foorumeilla ollaan niin puhtoisia ,mutta omistajapolitiikassa pukkeja kallimaalla.
Sama kuvio on kunnallisten liikelaitosten kanssa , luottamushenkilöt ovat muka niiiiin kansan ja varsinkin äänestäjän asialla ,todellisuudessa antavat kaiken vallan liikelaitosten johdolle ryövätä kuntalaisten rahat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa on huippu hyvä esimerkki näennäisilmastoteoistaa. Ensin ajettiin ydinvoimaa alas. Se korvattiin hiilellä. Päästöt ovat moninkertaistuneet. Nyt vihreät vastustaa hiiltä, joka sinällään on oikein, mutta ydinvoiman vastustus oli järjetöntä. Sama on tapahtunut dieselvastustuksessa. Dieselistä on tehty mielikuvissa "saastuttava" teknologia. Todellisuudessa moderni diesel on puhtaampi kuin bensa ja kaikilta päästöiltään pienempi. No nyt on jo tapahtunut se että dieseliä vieroksutaan, joka on siitänyt autoilun bensaan, joka taas kuluttaa enemmän. Samalla on jo nähty että liikenteen hjiilidioksidipäästöt ovat ruvenneet kasvamaan samalla ajosuoritteella. Syy diesel vastainen mielikuva. Bensa-autoja kun ei voi saada yhtä energia tehokkaiksi kuin dieseliä. Saksa on oikea mielikuvien maa jossa mielikuvilla ohitetaan järki ja tehdään koko maapallon kannalta järjettömiä ratkaisuja. Ottakaa ydinvoima takaisin ja pistäkää ne hiilimyllyt alas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaanko mekin mennä raivoissaan osoittamaan mieltä Saksaan? Ne tunkee lisää hiilidioksidia ilmaan, kun sulkevat ydinvoimaloita. Me sitten kärsitään täällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi voi, keskittyisivät nyt vaikka työntekemiseen! Kyllä nyt yritetään olla tärkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden vaatimuksesta Saksa on ajamassa alas ilmastonmuutoksen kannalta turvallista ydinvoimaa.

Koska tunnetusti tuulivoimaan varaaminen sähköntuotannossa on puhdas vitsi, niin jollain se sähkö on tuotettava.

Olisi parasta, jos kukaan ei tukisi tuota täysin reaalielämästä irallaan olevien kahjojen ideologiaa.

Uniperista sitten, niin kun Fortum myi Carunan katastrofi-Haaviston takia, niin johonkin se myyntivoitto oli sijoitettava.
Ilman Haavistoa Suomessa olisi edullisemmat siirtohinnat ja Suomi ei olisi mukana Uniper-sekoilussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoiman vastustajat on suuri syy CO2 päästöjen kasvamisessa, mutta tokkopa sen enempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fortum hukkasi siirtoverkkojen myynnistä saamansa rahat ongelmayhtiöön Saksasta. Sai ostoksellaan Saksasta hiili-ja maasuvoimalaita. Siitä tuli kertaheitolla yksi suurimmista CO2 päästöjä aiheuttava yritys Saksassa. Sen lisäksi se Ruotsista osuuden kohta purettavista ydinvoimaloista. Valltavat purkukustannukset odottavat ensi vuosikymmenellä. Loviisassa odottaa samalla kaksi omaa käytöstä poistettavaa ydinvoimalaa purkajaansa.

Joitain vuosia sitten Fortum osti Uniperin emoyhtiöltä E.on2:lta samaisten ruotsalaisten ydinvoimaloiden osuuksia pahaan ylihintaan. Fortum joutui seuraavana vuonna kirjaamaan niiden arvoa alas 700 miljoonalla eurolla - riihikuivalla jakokelpoisella rahalla.

Kolmantena niittinä Fortumin arkkuun on suurin yksittäinen osuus Hanhikiven kuopasta. Sinne tuskin koskaan rakennetaan ydinvoimalaa. Eihän siitä ole edes piirustuksia saatu aikaiseksi monienkaan vuosien aikana. Toivottavasti ei. Silloin säästyisi Fortumilta 1,5 - 2 Mrd:a euroa.

Kyllä Fortumin muuttaminen "vihreän sähkön" tuottajaksi meni pahasti pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image