Ulkomaat

Lontoon palo: Tornitalo oli muovilla päällystetty kuo­le­man­louk­ko

Palossa kadonneita etsitään epätoivoisesti Lontoossa. KUVA: FACUNDO ARRIZABALAGA
Ulkomaat 16.6.2017 12:00
Maija Salmi

"Rikos. 30 vuotta sitten Britannia käänsi selkänsä tukiasumiseen tarkoitetuille asunnoille. Tuotot merkitsivät enemmän, kuin turvallinen katto köyhiemme pään päällä. Tämä on kammottava virhe, jonka vuoksi yhteiskuntamme tulisi hävetä. Nyt se virhe on voinut vaatia jopa 100 ihmisen hengen. Me tarvitsemme vastauksia. Me tarvitsemme muutosta", kirjoitti brittiläinen sensaatiolehti Daily Mirror kansijutussaan tänään.

Tällä kertaa lehti onnistui tiivistämään brittien tunnot osuvasti.

24-kerroksisen Grenfell Tower -tornitalon ainakin 17 ihmisen hengen vaatinut palo on saanut britit raivon valtaan.

70-luvulla rakennettuun taloon oli tehty vuonna 2015 julkisivuremontti, jonka materiaalina oli käytetty edullista, mutta helposti syttyvää alumiinikomposiittilevyä.

Komposiittilevyjen materiaalina käytetään muun muassa polyeteenia, joka on herkästi syttyvä muovi.


Nyt Britanniassa
keskustellaan paloturvallisuudesta ja etsitään syyllisiä.

Raivoa on aiheuttanut muun muassa tieto siitä, että pienellä panostuksella komposiittilevystä olisi saatu tehtyä paloturvallinen.

Asiantuntijoiden mukaan paloturvallinen versio olisi maksanut ainoastaan 5000 dollaria enemmän ja pelastanut todennäköisesti ihmishenkiä.

- Oli vain ajan kysymys, milloin tällainen onnettomuus tapahtuu, sanoi Arnold Tarlong paloturvallisuuteen erikoistuneesta yhdistyksestä The Sun -lehdelle.

Lehden mukaan ainakin 14 lontoolaisen tornitalon julkisivu on rakennettu samalla tavalla.


Herkästi palavan
julkisivumateriaalien lisäksi talosta on löytynyt lukuisia muitakin puutteita, kuten riittämättömät hätäuloskäynnit, palosammuttimien ja sprinklereiden puuttuminen sekä palovaroittimet, jotka kytkeytyivät ilmeisesti pois päältä jo palon alkuvaiheessa.

Talo oli rakennettu 1970-luvun rakennusmääräysten mukaan, mutta siinä oli tehty palotarkastus vuonna 2015 uuden julkisivun valmistumisen jälkeen.


Tornitalon asunnot
olivat tukiasuntoja, jotka on tarkoitettu vähävaraisille. Suuri osa asukkaista oli esimerkiksi maahanmuuttajia.

Moni uskoo, että talon turvallisuuteen saatettiin suhtautua leveäperäisesti juuri asukkaiden heikon sosiaalisen statuksen vuoksi.

Nyt brittimediassa vaaditaankin yhtäläistä oikeutta turvalliseen asumiseen tulotasosta tai kansallisuudesta riippumatta.

Vaikka tulipalossa kotinsa menettäneille on satanut ennennäkemätön määrä tukea ja lahjoituksia, brittilehti Guardian muistuttaa, että tukea tarvitaan myös silloin, kun tulipalo ei enää ole median valokeilassa.

Lehti kertoo vuonna 2009 sattuneesta samankaltaisesta palosta, jonka jälkeen päättäjät lupasivat parantaa paloturvallisuutta tukiasunnoissa. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.


Myrskyn silmään
ovat joutuneet erityisesti päättäjät.

Pääministeri Theresa Mayta on kritisoitu siitä, että hän tapasi palon jälkeen ainoastaan pelastushenkilökuntaa, muttei tulipalosta selvinneitä ja uhrien omaisia.

Hallitusta on syytetty myös uhrilukujen kaunistelusta.

Epävirallisten tietojen mukaan palossa on voinut kuolla yli sata ihmistä. Tällä hetkellä virallisia kanavia pitkin uhriluvuksi on kerrottu 17, mutta poliisin mukaan uhrien määrä tulee nousemaan "merkittävästi".


Poliisi ei
usko, että palon raunioista löydetään enää ketään elävänä.

Suuri osa uhreista on niin pahoin palaneita, että heidän tunnistamisensa voi viedä kuukausia. Poliisin mukaan on myös mahdollista, ettei kaikkia uhreja pystytä tunnistamaan koskaan.

Ainakin 65 ihmistä on kadoksissa palon jäljiltä.

Ihmiset ovat levittäneet katoamisilmoituksia läheisistään palopaikan lähistölle.

Epätoivo on käsin kosketeltavaa.

MAINOS

Kommentoi

Brittienkin hallitus on sääntelynpurkuinnostuksen vallassa aivan niin kuin meilläkin on oltu jo pidempään. "Deregulation," sanotaan siellä.

Luonnollisesti sääntelyyn sisältyy myös rakentamista ohjaava sääntely. Tapaus on tuonut esiin äärettömän surullisella tavalla esiin, että nyt on ollut täysin sallittua rakentaa p**kaa halvalla. Sääntelyn parantaminen sitä vastoin voisi tarkoittaa hyvän asumisen edellytysten parantamista, sekä tietysti nyt puuttunutta turvallisuutta.

On hyvä, jos määräykset ja säännöt eivät ole liian mutkikkaita. Mutta vielä parempi on, että sääntöjä ylipäätään on. Pääsääntöisesti niille on kovasti tarvetta, jotta yhteiskunnan mielekäs toiminta on mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lontoossa lienee jos jonkilaista paloturvallisuusviranomaista ja tarkastajaa. Rakentamista säätelee paksut pinot erilaisia lakeja, määräyksiä ja vaatimuksia sekä rakentaiden että turvallisuuden osalta. Silti kerrostalo saadaan kuorrutettua räjähdysmäisesti leviävällä muovikerroksella. Materiaalivalmistajia sitoo paksut laatusertifikaattivaatimukset. Kaikesta tästä viranomaisvalvonnasta ja laeista huolimatta tämmöistä tapahtuu. Horjuukohan usko viranomaisiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alubond-levyistä on olemassa myös fp-versio, fire protect.
Olisiko ahne yrittäjä etsinyt pikavoittoa ja vaihdattanut tuotteen korvaavaan paljon halvempaan lähes samanlaiseen tuotteeseen ilman palosuojausta?
Mutta miten jääkaappin saa räjähtämään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkö on meidän Oululaistenkin kohtalo kun ollaan niin tykästytty tähän korkeaan rakentamis kulttuuriin vaikka tuota tilaa olisi rakentaa matalampaa ja laajemmalle alueelle....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin... Eli kun puhutaan liioista säännöistä ja standardeista, niin kyllä niistä on hyötyäkin, kun on kyse elintärkeän infrastruktuurin ja rakentamisen laadusta ja turvallisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämäkin komposiittilevyt on valmistettu jonkun laatusertifikaatin mukaan. Minkä lie? Tulipalo laittaa laatusertifikaattien luotettavuuden pohjalukemiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika mitä kaikkea siitä seuraa kun ihmisiä pidetään erilaisissa luokissa. Eikö päättäjillä ole omaatuntoa ollenkaan, eikö tunnnu edes nyt, vain kunnon korjaukset taloon voisi pelastaa ihmishenkiä. Kuinkahan paljon suomessa on esim. väärin kytkettyjä sähköjohtoja ja vääriä materiaaleja esim. vanhoissa taloissa joita on uudelleen korjattu päälle. Järkyttäviä uutisia satelee maailmalta aivan liikaa terrori-iskujen väliinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa erään suuren, mutta näkymättömän "tragedian" aiheuttaa edullisten vuokra-asuntojen heikko asuttavuus. Arki on tuntuvasti hitaampaa ja hankalampaa, kun kodinkoneet ja jopa tilat niille puuttuvat, kiinteää säilytystilaa on miten sattuu ja niin edelleen. Elämänhallinnan menettämisen kierteestä on vaikea yksinelävän vähävaraisen nousta, kun jo oman kodin rakenteet panevat kapuloita rattaisiin. Tiskivuori kasvaa aktiivisella kokkaajalla lannistavaksi jo päivässä tai parissa, mikä johtaa huonoon ruokavalioon, mikä heikentää jaksamista entisestään ja aiheutta pysyviä kehonkuvallisia ja terveydellisiä ongelmia.

Siinä hukkuu ja tuhoutuu paljon ihnhimillistä potentiaalia. Ongelmien kasaantuminen ei tietystikään olisi niin jyrkkää, jos asuminen olisi mielekkäällä tavalla edes yhteisöllistä varallisuudesta riippumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Tiskivuori kasvaa aktiivisella kokkaajalla lannistavaksi jo päivässä tai parissa, mikä johtaa huonoon ruokavalioon, mikä heikentää jaksamista entisestään ja aiheutta pysyviä kehonkuvallisia ja terveydellisiä ongelmia."

Mitä just luin? :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin silloin kannattaa perustella asiaa. Niin, että mitä ne perustelut ovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nyt brittimediassa vaaditaankin yhtäläistä oikeutta turvalliseen asumiseen tulotasosta tai kansallisuudesta riippumatta." Ovatko britit nyt valmiita ja ennen kaikkea halukkaita maksamaan tästä sosiaalisesta yhdenvertaisuudesta? Eikö juuri ulkomaalaisvastaisuus ja ulkomaalaisten aiheuttamat kustannukset olleet suurin syy Brexitille? Kuka vaatii ja kuka maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
50
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
35
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
29
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image