Ulkomaat

Likaista sotaa siivotaan yhä

Sotilasjuntan valtakaudella katosi ihmisoikeusjärjestöjen mukaan 30?000 ihmistä. Kadonneiden kuvia oli asetettu oikeussalin penkeille juntan viimeisen diktaattorin Reynaldo Bignonen oikeudenkäynnissä. Bignone tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen. KUVA: MARCOS BRINDICCI
Ulkomaat 22.4.2010 0:00
Lari Malmberg
Argentiinaa vuosina 1976-1983 verellä hallinneen sotilasjuntan johtajat joutuvat vihdoin maksamaan teoistaan.

Juntan valtakauden viimeinen presidentti, 1982-1983 maata hallinnut, kenraali Reynaldo Bignone tuomittiin tiistaina 25 vuoden vankeuteen yli kolme vuosikymmentä sitten sotilastukikohta Campo de Mayossa suoritetuista ihmisoikeusrikoksista.

Bignonen johti 1978-1979 sotilastukikohtaa, jonka sisällä toimi Argentiinan suurin kidutuskeskus.


Bignone sai tuomion
56 ihmisen murhasta, kidutuksesta ja kidnappauksesta. Bignonen lisäksi juntan valtakaudella suoritetuista ihmisoikeusrikoksista tuomittiin kuusi upseeria 17-25 vuoden rangaistuksiin.

"Olemme tyytyväisiä tuomioon 30 000 kadonneen ihmisen, heidän äitiensä, isoäitiensä, lasten ja argentiinalaisten ihmisten puolesta", Estela de Carlotto argentiinalaisesta Plaza de Mayon isoäidit -ihmisoikeusjärjestöstä sanoi eilen El Pais -lehden mukaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Argentiinan likaiseksi sodaksi kutsutun poliittisen vasemmiston vainojen aikana kuoli tai "katosi" yli 30 000 ihmistä.

Vuonna 1976 vallankaappauksella valtaan nousseen juntan mukaan raakuuksien tarkoitus oli rauhoittaa presidentti Juan Perónin kuoleman jälkeen maassa yltyneitä rauhattomuuksia ja lopettaa vasemmistoterrorismi. Juntan suorittamat eliminoinnit ylittivät kuitenkin moninkertaisesti kaikki siihen asti nähdyt terroriteot ja laajenivat koskemaan yleisesti sotilasjuntan vastustajia.

Valtioterrorismin historian selvittäminen on ollut vaikeaa, koska vuonna 1983 vallasta luopunut juntta pyrki kaikin keinoin salaamaan tehdyt ihmisoikeusrikkomukset. Tiedot rikoksista perustuvat pitkälti harvojen hengissä selvinneiden vankien kertomuksiin.

Uhrien mukaan yleisin pidätystapa oli siviilipukuisten sotilaiden suorittama kidnappaus. Pidätetyille "kumouksellisille" ei monesti pidetty minkäänlaista oikeudenkäyntiä.

Kidutus alkoi, kun vanki oli viety yhteen maassa toimineista yli 300 pidätyskeskuksesta.

Kidutuksessa käytettiin muun muassa sähköshokkeja. Lapsia kidutettiin vanhempiensa edessä ja vanhempia lasten edessä. Kidutus saattoi kestää viikkoja, jopa kuukausia.

Monet vangeista, jotka eivät kuolleet kidutukseen, lähetettiin niin sanotulle "kuoleman- lennolle". Kuolemanlennoilla huumatut, mutta vielä elossa olevat vangit pudotettiin lentokoneesta mereen.

Armeijalla oli myös salainen yksikkö, jossa vasta synnyttäneiltä vangeilta pakko-adoptoitiin heidän lapsensa.

Argentiinan sotilasjuntta kaatui vuonna 1983. Ensimmäiseksi presidentiksi valittu Raúl Alfonsín purki juntan itselleen junailemat armahduslait.

Juntan ensimmäinen presidentti kenraali Jorge Videla tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 1985, mutta Alfonsin seuraaja Carlos Menem palautti armahduslain ja vapautti Videlan.

Lopulta Argentiinan korkein oikeus kumosi likaisen sodan rikollisia suojelleet armahduslait vasta vuonna 2005, jolloin Videla tuomittiin uudelleen. Videlaa ja Bignonin lisäksi junttaa hallitsi kaksi nyt jo kuollutta diktaattoria.

Argentiinan suurimman päivälehden Clarinin mukaan likaisen sodan aikana tehdyistä rikoksista on syytetty yli 1 400 henkilöä, mutta vain 75 tapauksista on tähän mennessä käsitelty oikeudessa. Oikeudenkäynneistä on raportoitu todistajien ja tuomareiden uhkailua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

USA:han siellä kaatoi törkeästi laillisia hallituksia, niinkuin tekee tänäkin päivänä. Siivoustyötä tulee riittämään tulevaisuudessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä että vielä natsienkin aikaansaannosten jälkeen maailmassa on ja on edelleenkin mahdollista eliminoida ilman oikeudenkäyntejä tuhansittain ihmisiä "kadoksiin". Ihminen on pahempi kuin yksikään eläin laji.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja seuravaksi aletaan siivoamaan kahta toista amerikan USA:n rahoitamaa likaista sotaa, Irakia ja Afganistania. Varmasti Suomeakin tarvitaan siivouskulujen maksajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
9:30
Jos mahdollisuus aukeaa, Rasmus Karjalainen on valmis liikahtamaan – "Kaikki on mahdollista"
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
44
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image