Ulkomaat

Libyan tu­li­tau­ko­neu­vot­te­luis­sa ei saavutettu tulosta – Turkin Erdogan uhkasi antaa opetuksen, jos taistelu jatkuu

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu (edessä) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toimivat välittäjinä Moskovan neuvotteluissa, joissa yritettiin saada tulitauko Libyaan. KUVA: PAVEL GOLOVKIN POOL
Ulkomaat 14.1.2020 20:03
Ilkka Timonen

Libya-asiantuntijan mukaan neuvottelujen välittäjillä Turkilla ja Venäjällä on omat intressinsä alueella. Seuraavaksi kokoonnutaan Berliiniin Saksan johdolla.

Libyan kapinallinen sotilaskomentaja Khalifa Haftar lähti tiistaina Moskovan tulitaukoneuvotteluista allekirjoittamatta sopimusta, joka olisi tuonut tulitauon sisällissodasta kärsivään maahan, kertoi Venäjän ulkoministeriö.

Haftarin johtama Libyan kansallinen armeija on jo yhdeksän kuukauden ajan yrittänyt vallata pääkaupunki Tripolia, jossa istuu kansainvälisesti tunnustettu maan hallitus. Hallitusta johtaa pääministeri Fayez al-Serraj.

Neuvottelut Moskovassa käytiin maanantaina päivä sen jälkeen kun Venäjä ja Turkki olivat neuvotelleet alustavan tulitaukosopimuksen maahan.

Libyan sodan osapuolet eivät neuvotelleet Moskovassa kasvokkain. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi kuitenkin maanantaina, että neuvotteluissa oli ollut "edistystä", ja että Haftar oli kommentoinut tulitaukosopimusta "positiivisesti".

Venäjän puolustusministeriön mukaan Haftar lähti pariksi päiväksi Libyaan neuvotellakseen tulitaukosopimuksesta liittolaistensa kanssa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi, että Turkki aikoi "antaa opetuksen" Khalifa Haftarille, mikäli tämä jatkaa hyökkäyksiä Tripolin hallitusta vastaan.

Erdogan sanoi puheessaan, että "vallankumouksellinen Haftar karkasi" Moskovasta sen jälkeen kun maanantain neuvottelut Tripolin hallituksen kanssa eivät tuottaneet tulosta.

Erdoganin mukaan Haftar olisi vallannut koko Libyan, ellei Turkki olisi lähettänyt Libyaan sotilaitaan ja aseapua laillisen hallituksen tueksi.

Tulitauko voimassa

Moskovan neuvottelut koskivat pidemmän tulitauon solmimista. Libyassa on jo tällä hetkellä voimassa jonkinlainen tulitauko, sanoo vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista.

– Toisaalta siellä keskusteltiin maan poliittisesta tulevaisuudesta, mitä YK on yrittänyt saada aikaiseksi.

Se, että Haftar lähti Moskovasta ilman allekirjoitusta, oli voimannäyttö häneltä ja toisaalta myös Venäjältä, joka tukee häntä, uskoo Mühlberger.

Neuvottelujen järjestäminen oli sinällään jo voimannäyttö Venäjältä, hän sanoo.

Saksan liittokansleri Angela Merkel emännöi ensi sunnuntaina Berliinissä huippukokousta, jossa Saksan, Turkin, Britannian ja Venäjän johtajat keskustelevat Libyan tilanteesta.

Mühlberger sanoo, että Berliinissä Haftar voisi allekirjoittaa tulitaukosopimuksen, minkä pääministeri al-Serraj teki jo Moskovassa.

Turkki tukee sotilaallisesti Tripolin hallitusta, Venäjältä taas on lähtenyt palkkasotilaita Haftarin joukkoihin.

Libyan tilanne on eräänlainen peilikuva Syyriasta, jossa Venäjä tukee maan hallitusta, Turkki taas hallituksen vastustajia.

Turkilla on vahvoja taloudellisia intressejä Libyassa. Se haluaa Pohjois-Afrikasta vahvan poliittisen kumppanin, koska kokee Egyptin vastustajakseen.

Venäjä taas yrittää Libyan kautta täyttää lännen alueelle jättämää tyhjiötä arabimaailmassa sotilaallisesti ja diplomaattisesti, sanoo Mühlberger.

Tripolin hallitus on Turkin sotilastuen ja islamistiryhmien varassa. Sillä ei ole mitään toimivaa omaa armeijaa. Haftarin armeija on hyvin johtajansa hallussa. Venäläiset palkkasotilaat ovat olleet varsin aktiivisia hyökkäyksissä Tripolia vastaan.

MAINOS

Kommentoi

Etukäteen tiedettiin demokratian viennin vaikeudet maihin joissa 1500 vuotta sitten kirjoitettua kirjaa käytetään niin aapisena, hyvän hallinnon käsikirjana kuin myös perhesuunnitteluoppaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskan Sarkozyn tarkoitus ei ollut viedä demokratiaa sinne vaan syrjäyttää italialaisia sieltä, kun Berlusconi sai muhkeat sopimukset Khaddafin kanssa. Oli sitten ns. arabikevään suuri illusio, ja koska Ranska tuki loppuun asti Tunisian ja Egyptin valtiaita, piti tehdä jotakin Ranskan maineen pelastamiseksi. En vaan ymmärrä, miksi Obama meni mukaan tähän ansaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
48
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
40
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
8
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Minulla on omakotitalossani jopa kaksi vessaa. Voin ihan huvikseni käydä kummassa vaan sen mukaan miten huvittaa. En ymm... Lue lisää...
Äly hoi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image