Ulkomaat

Libyan taistelut saapuivat pääkaupungin liepeille – yli 200 kuollut armeijan komentajan johtamassa kapinassa

Hallitusta tukevat joukot varustautuivat ennen suuntaamistaan rintamalle huhtikuun alkupuolella. KUVA: STRINGER
Ulkomaat 19.4.2019 21:13
Ilkka Hemmilä

Uusi konflikti voi uhata öljytoimituksia, kiihdyttää pakolaisten kulkua Välimeren yli ja tarjota pelikentän kaaoksesta hyötyville islamisteille.

Taistelu Libyan hallinnasta on saapunut pääkaupunki Tripolin esikaupunkialueille, jonne osui kranaatinheitintulta torstaiyönä.

Reutersin mukaan asukkaat syyttävät tulituksesta Libyan armeijaa, jonka komentaja Khalifa Haftar nousi kapinaan pääministeri Fayez al-Serrajia vastaan 4. huhtikuuta. Armeija on kiistänyt tulittavansa asuinkohteita.

Ainakin 205 ihmistä, joista 18 on siviilejä, on kuollut taisteluissa, Maailman terveysjärjestö WHO arvioi torstaina. Haavoittuneita on yli 900.

BBC:n mukaan Haftar on vannonut palauttavansa järjestyksen levottomaan Libyaan sekä taistelevansa rikollisia ja terroristeja vastaan. Maa on ollut sekasortoisessa tilassa vuodesta 2011 alkaen, jolloin diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin vallasta.

Tavoitteena vakaus, pelkona uusi sekasorto

Uusi konflikti voi uhata öljytoimituksia, kiihdyttää pakolaisten kulkua Välimeren yli ja tarjota pelikentän kaaoksesta hyötyville islamisteille.

Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia tukevat Haftaria, jonka toivotaan vakauttavan maa ja kykenevän taistelemaan islamistiterroristeja vastaan.

Pääministeri al-Serraj on pettynyt siihen, ettei ole saanut kansainväliseltä yhteisöltä aiemmin nauttimaansa tukea. YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvallat ja Venäjä kieltäytyivät tukemasta tulitaukoa.

BBC:lle antamassaan haastattelussa al-Serraj varoittaa, että sekasorto voi hyödyttää islamisteja ja johtaa esimerkiksi Syyriassa kukistetun ISISin uuteen nousuun.

MAINOS

Kommentoi

Edellisellä kerralla YK,n länsi tukitsi tahallaan väärin "no-fly zonen " olemuksen. Venäjä ei ollut silloin hereillä, eikä pystynyt käyttämään veto-oikeuttaan pommitusten kieltämiseksi. NATO Ranskan johdolla oli Libyan tuhon konna. Muistatteko, kuinka myös Suomelle tarjottiin yhteistyö mahdollisuutta osallistua NATO,n pommituksiin. Norja joka on natomaista kauimmainen Libyasta meni reippaasti mukaan pommituksiin. Häpeä. Tanskalainen Rasmussen oli pääsihteeri silloin, nyt norjalainen Stolttenberg.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä se läntinen roistovaltio on kapinaa tukemassa alkuun laittamassaan sekasorrossa. Sillähän niitä aseita menee kaupaksi kun järjestää sodan että voi niitä myydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:08
Heinäluoman rypsiöljystä nousi iso äläkkä – onko eduskunta vaalikrääsän kauppapaikka?
11:44
Muhokselle halutaan julkista taidetta prosenttiperiaatteella
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
10:22
Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luokanopettaja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä
10:21
3000 ultra­juok­sijaa hikoilee viikonloppuna Oulangan kansal­lis­puiston vael­lus­rei­tillä – NUTS Karhunkierros alkaa tänään klo 12
40
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
25
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
18
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
17
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image