Ulkomaat

Libyan taistelut saapuivat pääkaupungin liepeille – yli 200 kuollut armeijan komentajan johtamassa kapinassa

Hallitusta tukevat joukot varustautuivat ennen suuntaamistaan rintamalle huhtikuun alkupuolella. KUVA: STRINGER
Ulkomaat 19.4.2019 21:13
Ilkka Hemmilä

Uusi konflikti voi uhata öljytoimituksia, kiihdyttää pakolaisten kulkua Välimeren yli ja tarjota pelikentän kaaoksesta hyötyville islamisteille.

Taistelu Libyan hallinnasta on saapunut pääkaupunki Tripolin esikaupunkialueille, jonne osui kranaatinheitintulta torstaiyönä.

Reutersin mukaan asukkaat syyttävät tulituksesta Libyan armeijaa, jonka komentaja Khalifa Haftar nousi kapinaan pääministeri Fayez al-Serrajia vastaan 4. huhtikuuta. Armeija on kiistänyt tulittavansa asuinkohteita.

Ainakin 205 ihmistä, joista 18 on siviilejä, on kuollut taisteluissa, Maailman terveysjärjestö WHO arvioi torstaina. Haavoittuneita on yli 900.

BBC:n mukaan Haftar on vannonut palauttavansa järjestyksen levottomaan Libyaan sekä taistelevansa rikollisia ja terroristeja vastaan. Maa on ollut sekasortoisessa tilassa vuodesta 2011 alkaen, jolloin diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin vallasta.

Tavoitteena vakaus, pelkona uusi sekasorto

Uusi konflikti voi uhata öljytoimituksia, kiihdyttää pakolaisten kulkua Välimeren yli ja tarjota pelikentän kaaoksesta hyötyville islamisteille.

Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia tukevat Haftaria, jonka toivotaan vakauttavan maa ja kykenevän taistelemaan islamistiterroristeja vastaan.

Pääministeri al-Serraj on pettynyt siihen, ettei ole saanut kansainväliseltä yhteisöltä aiemmin nauttimaansa tukea. YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvallat ja Venäjä kieltäytyivät tukemasta tulitaukoa.

BBC:lle antamassaan haastattelussa al-Serraj varoittaa, että sekasorto voi hyödyttää islamisteja ja johtaa esimerkiksi Syyriassa kukistetun ISISin uuteen nousuun.

MAINOS

Kommentoi

Edellisellä kerralla YK,n länsi tukitsi tahallaan väärin "no-fly zonen " olemuksen. Venäjä ei ollut silloin hereillä, eikä pystynyt käyttämään veto-oikeuttaan pommitusten kieltämiseksi. NATO Ranskan johdolla oli Libyan tuhon konna. Muistatteko, kuinka myös Suomelle tarjottiin yhteistyö mahdollisuutta osallistua NATO,n pommituksiin. Norja joka on natomaista kauimmainen Libyasta meni reippaasti mukaan pommituksiin. Häpeä. Tanskalainen Rasmussen oli pääsihteeri silloin, nyt norjalainen Stolttenberg.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä se läntinen roistovaltio on kapinaa tukemassa alkuun laittamassaan sekasorrossa. Sillähän niitä aseita menee kaupaksi kun järjestää sodan että voi niitä myydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image