Ulkomaat

Lapset voittivat rau­han­no­be­lis­tin – Niinistölle kouluvierailu oli mie­leen­pai­nu­vin kokemus Etiopiassa

Hamle 19 -alakoulussa on ahdasta, mutta hyvä järjestys.
Ulkomaat 19.10.2019 21:27
Marjo Oikarinen

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Etiopiassa toinen toistaan arvovaltaisempia henkilöitä, mutta suurimman vaikutuksen teki vierailu alakouluun. Se oli pieni inhimillinen pilkahdus suurten kysymysten keskellä.

Marjo Oikarinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi kahden päivän vierailullaan Etiopiaan tuoreen rauhannobelistin, pääministeri Abiy Ahmedin ensimmäisenä länsimaisista valtionpäämiehistä. Presidentti Sahle-Work Zewde otti Niinistön vastaan palatsissaan ja lounasti tämän kanssa seuraavana päivänä.

Niinistö keskusteli myös Afrikan unionin komission puheenjohtajan Moussa Fakin kanssa ja esiintyi YK:n naistenjärjestön UN Womenin pääjohtajan Phumzile Mlambo-Ncqukan rinnalla kahdessa tasa-arvoon liittyvässä tapahtumassa.

Niin Abiyn kuin Fakin kanssa Niinistö puhui Afrikan unionin ja Euroopan unionin yhteistyön tärkeydestä, kun maailmasta on tullut kolmio entisen neliön sijaan. Kolmion kärjillä hän tarkoitti Washingtonia, Moskovaa ja Pekingiä. Bryssel on pudonnut pois.

Arvovaltaisia tilaisuuksia ja henkilöitä toinen toisensa perään. Silti Niinistö mainitsi mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi kouluvierailun, kun kysyin sitä vierailun päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Niinistö kertoi olleensa vaikuttunut pyrkimyksestä hyvään järjestykseen, vaikka oppilasmäärät ovat valtavan suuria. Hänestä oli hienoa, että koulun kaikille lapsille opetetaan viittomakieltä, kun osa oppilaista on kuulovammaisia. Hän pohti, voisiko viittomakieli olla vaikka koko maailman yhteinen kieli.

Hamle 19 -alakoulussa on ahdasta, mutta hyvä järjestys.

Lapset olivat aitoja ja kohteliaita, mutta eivät arkailleet

Etukäteen ajatus kouluvierailusta Addis Abebassa tuntui niin nähdyltä. Kuvia afrikkalaisista lapsista täpötäysissä kouluissa on tulvinut vuosien varrella jutuissa kehitysyhteistyöstä. Toimittajan kyynisyys nosti päätään.

Hakeuduin kuitenkin käymään Hamle 19 -koulussa ennen presidentin vierailua, koska halusin kuvata lapsia ja kysyä, mitä he tietävät Suomesta. Presidentin kierroksella toimittajilla ei ollut asiaa ahtaisiin luokkiin.

Onneksi menin, sillä lapset tekivät vaikutuksen. He olivat aitoja, avoimia ja osaavia. He olivat kohteliaita vieraalle, mutta eivät arkailleet.

Niin presidentille kuin toimittajalle oli koskettavaa päästä kurkistamaan etiopialaisten oikeaan elämään. Muuten lyhyellä vierailulla näki vain ruuhkaisia katuja, hotelleja tai palatsien loistetta.

Etniset kysymykset ovat syvällä kulttuurissa

Etniset erot ovat myös osa Etiopian arkea. Etiopiassa on kymmeniä etnisiä ryhmiä, joista kaikki eivät ole tyytyväisiä pääministeri Abiyn demokratiaa ja kaupan avautumista koskeviin uudistuksiin. Sitä on vaikea täällä Suomessa ymmärtää.

Niinistölle etniset kysymykset aukesivat aiempaa paremmin lounaalla presidentti Sahle-Workin kanssa.

Presidentit olivat katselleet taulua, jossa oli erikoisia merkkejä: amharan kieltä. Sahle-Work oli todennut selvästi ylpeydellä, että kirjoitus periytyy 300-luvulta ja on edelleen käytössä. Niinistö kertoi ymmärtäneensä, että etniset kysymykset eivät ole helppoja, koska ne ovat niin syvällä kulttuurissa.

Levottomuuksia ryhmien välillä on jo puhjennut uudistusten jälkeen. Ehkä siksi Whatsappilla ei pystynyt lähettämään kuvia. Suurimmalla osalla etiopialaisista on mobiilipuhelin, jolla pystyy nopeasti välittämään mellakoita maailman nähtäväksi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image