Ulkomaat

Lapset ja nuoret marssivat tänään eri puolilla maailmaa il­mas­ton­muu­tos­ta vastaan

Koululaiset osallistuivat ilmastomarssiin Australian Canberrassa perjantaina. KUVA: LUKAS COCH
Ulkomaat 15.3.2019 11:07
Lea Peuhkuri, Reuters

Lapset ja nuoret Australiassa ja Uudessa-Seelannissa aloittivat kansainvälisen ilmastomarssin perjantaina.

He menivät päiväksi koululakkoon ja haluavat, että heidän maansa ryhtyvät toimiin ilmastonmuutosta vastaan.

– Ilmastonmuutos on pahempi kuin Voldemort, luki yhden koululaisen kyltissä Uuden-Seelannin Wellingtonissa.

Voldemort on paha velho suosituissa Harry Potter -kirjoissa.

Kansainväliseen ilmastomarssiin ovat liittyneet myöhemmin perjantaina koululaiset Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Marssi on osa maailmanlaajuista koululaisten liikettä, joka sai alkunsa 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin koululakosta.

Thunberg osoitti mieltä Ruotsin valtiopäivien edustalla koulupäivinä.

Tällä viikolla hänet nimitettiin Nobelin rauhanpalkinnon saajaehdokkaaksi.

– Jos emme tee jotain, meidän elämämme ovat ne, joihin tämä vaikuttaa – ei 60-vuotiaiden poliitikkojen elämä, sanoi sydneyläinen koulainen Callum Frith, 15, uutistoimisto Reutersille.

Thaimassa puolestaan noin 60 opiskelijaa osoitti mieltään hallitusrakennuksen edessä Bangkokissa. Thaimaa kuuluu maailmassa suurimpiin merten muoviroskaajiin.

– Nuorina, jotka perimme tämän maan, kokoonnumme vaatimaan, että hallitus työskentelee meidän kanssa näiden ongelmien ratkaisemiseksi, sanoi Reutersille Thiti Usanakul, 17, nuorten ympäristöryhmästä Grin Green Internationalista.

Ryhmä tapaa maan ympäristöministerin edustajia parin viikon kuluessa.

Singaporessa nuoret suunnittelivat virtuaalista protestia, koska maassa on tiukat lait julkisista kokoontumisista.

Pariisin ilmastosopimuksessa vuonna 2015 maat lupasivat rajoittaa maapallon lämpenemisen alle kahteen celsiusasteeseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Älkää antako ilmastoaktivistien käyttää hyväksi nuorianne .
Ei tällaisia lakkoja tarvita ne ei ole hyvä oppi nuorille .
Kouluissa voidaan opettaa nuorille järkevästi luonnon ja raaka aineiden säästämistä sekä lajittelua ,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheita kuluttajia nykynuoret, ruokalautasestakin puolet pannnaan suoraan jätteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuoret voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan ja kulutustottumuksillaan maapallon saastumiseen paljonkin. Se vaikuttaminen alkaa niillä ihan yksinkertaisilla teoilla omassa elämässä. Huolehditaan kierrätyksestä ja ei sotketa luontoa. Laitetaan roskat sinne, mihin ne kuuluu laittaa. Ei osteta vaatteita ja tavaroita, jos ei todella niitä tarvita. Ostetaan kotimaista, ettei tarvitse tuoda niin paljon maapallon toiselta puolelta, sillä sekin saastuttaa. Sitten myös voi kerätä niitä roskia oman kotinsa läheltä ja siivota näin ympäristöään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lihansyöntikin on jo ympäristörikos? Lihapulla onkin nykyään vihapulla!?
Lehdistö voisi vähän jo toppuutella tätä maailmanlopun meiningiä, vai sopiiko tämä nyt vaalien agendaan sopivasti? Halutaan tehokkaasti häivyttää fakta, että vaaleilla voidaan vaikuttaa maan turvallisuuteen nyt ja tulevaisuudessa, mutta ei ilmastoon, koska olemme promillen luokkaa oleva kansakuntam

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret vaativat ilmastotekoja "nyt!". He syyttävät nykyisiä aikuisia siitä, että aikuiset eivät tee mitään "nyt". Millaisia ilmastotekoja nuoret itse tekevät juuri "nyt"? Enpä ole juuri nähnyt haastatteluja nuorilta itseltään, että mitä he itse tekevät "juuri nyt". Olisi kiva kuulla heidän toimenpiteistään, MITÄ pitää tehdä, muutakin kuin soittaa suutaan ja esittää maailman parantajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Nuoret!

Aivan oikein että kysytte miksi te vanhat papat olette omaa itsekkyyttänne pilanneet sen ilmaston jossa nykyisten 16 vuotiaiden pitää vielä 70 vuotta elää ja hengittää. Paljon senkin jälkeen kun nykyiset päättäjät ja keski-ikäiset kasvavat jo koiranputkea.

Kansalaistottelemattomuus on aina paikallaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No en ole mikään pappa, mutta koululuikäisenä ilmastopäästöni olivat aivan varmasti vain murto-osa siitä mikä nykyajan nuorella on. Ei koko ajan uusia vatteita, ei kalliita harrastevälineitä, ei nykyistä määrää lihaa ruokana, ei koulu- tai harrastekyytejä autolla, ei tietokoneita, ei juuri mitään sähköllä toimivia leluja, ei ulkomaanmatkoja lentäen jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, sehän se onkin ilmastoteko, kun pitää saada mopoauto tai kohta ns. kevytauto ei jakseta kävellä/ pyöräillä enää mihinkään.
Pitää olla jatkuvasti uusia vaatteita, puhelimia, tabletteja ja kannettavia tietokoneita. Näiden kaikkien ostaminen ja käyttäminen on todellakin suuuuuuuri ecoteko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella sairasta käyttää lapsia oman edun tavoitteluun. Hävetkää vihreät.
Kuinka paljon sitten tuollainen turha linja- automatkailu näille marssipaikoille estää ilmastonmuutosta? Aivan, paremmin olisi taas ehkäisty ilmastonmuutosta jättämällä tällaiset turhat showt tekemättä ja turhat linja- auto kyyditykset tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti samaa mieltä. Marssi on osa maailmanlaajuista koululaisten liikettä, joka sai alkunsa 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin koululakosta. Sairasta on käyttää hyväksi myös Gretaa, joka kärsii "aspergerin oireyhtymästä". Onko Greta manipuloitu, vai kuinka hän puhuu noin sujuvasti laajasta fysiikan alasta kuin ilmasto ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erityiset mielenkiinnonkohteet

Monilla asperger-henkilöillä on erityisiä mielenkiinnonkohteita varsin varhaisesta iästä lähtien. Nämä kohteet voivat olla luonteeltaan pysyviä tai vaihdella ajan kuluessa. Mielenkiinnonkohteet voivat liittyä esimerkiksi taiteeseen, musiikkiin, tietokoneisiin, liikennevälineisiin ja moniin muihin. Joskus mielenkiinnonkohteeksi saattaa muodostua jokin hyvin erikoinen ja epätavallinen asia. Erityiset mielenkiinnonkohteet tuotavat iloa ja onnellisuutta asperger- henkilön elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla marssitaan mutta ei Oulussa. Hävettää taas olla oululainen. 40-70 luvun ihmiset tuhosi tämän pallon luonnon ilmastoa myöten. Nyt pitäs nuorten olla vain hiljaa, tuskin onnistuu hiljentää ja peitellä näitä tekoja. Tämä Sipilän hallitus vain kiihdytti luonnon tuhoamista ja vaali puheissa sama meno jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallolla on 29 eri ilmastoa, ei vain yksi. Ne jakaantuvat viiteen eri pääryhmään. Kommenttisi osoittaa, että et tiedä mitä "ilmasto" tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image