Ulkomaat

Länsimaat ovat huolissaan Mursin syr­jäyt­tä­mi­ses­tä

Ulkomaat 3.7.2013 1:51 | Päivitetty 4.7.2013 8:14
STT,

Egypti herää uuteen päivään presidentti Mohamed Mursin syrjäyttämisen jälkeen. Armeija määräsi eilen presidentin luopumaan virastaan ja varhain aamulla vahvistettiin, että armeija on ottanut Mursin kiinni.

Ulkomaailman kommentit tapahtumaan olivat varovaisia. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kertoi olevansa huolissaan Egyptin armeijan päätöksestä syrjäyttää Mursi. Hän sanoi toivovansa, että maan tulevaisuus määräytyy egyptiläisten toiveiden mukaan.

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton vaati, että Egyptin uudet vaalit pidetään mahdollisimman pian.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ilmaisi huolensa siitä, että armeija päätti keskeyttää Mursia tukevien mielenosoitusten näyttämisen televisiossa. Amnestyn mielestä päätös rikkoi sananvapautta.

Armeijan suunnitelman mukaan valtaan astuu ensin lyhytaikainen väliaikaishallinto, minkä jälkeen järjestetään pikaisesti vaalit. Armeija on luvannut, että se pitäytyy poliittisen vallan ulkopuolella. Tällä hetkellä Egyptiä johtaa perustuslakituomioistuimen johtaja Adly al-Mansour.

Noin 300 Muslimiveljeskunnan jäsentä on pidätetty.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Arabialainen kevät Egyptissä Mubarakin aikana toistuu taas. Väestön nopea kasvu ja keskimääräinen nuortuminen vaatisi valtavaa muutosta elinkeinoelämään. Maassa ei liene kovin suurta henkistä pääomaa käytettävänä. Utopia nopeasti pystytettävästä ihannevaltiosta ei voi toteutua ilman pitkää ja sisukasta olemassaolon taistelua. Pelkään, että "hyvänpäivän lapset" ovat Tahirin torilla tietämättä todellisuudesta mitään oleellisesta. -Toivottavasti Egypti välttyy Syyrian kaltaiselta verilöylyltä eli veljessodalta. / Väkivaltaan kyllästynyt vaari Turusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimaiden pitäisi olla huolissaan, jos Mursin ja Muslim Brotherhoodin aikeille ei olisi pantu jarruja.
Jo 21.11.2012 hän julisti itsensä uudeksi faaraoksi muuttamalla perustuslakia (kuinka demokraattista se oli?) ja poistamalla mahdollisuuden arvostella hänen toimintaansa. maasta aiottiin fundamentalistista valtiota.

Mielestäni armeija teki oikein ja sillä on kansan enemmistön tuki. Mursi voitti vaalit äärimmäisen niukasti 51%:lla, ja hyvin monet äänestivät heitä ei siksi, että olisivat täysin heidän linjoillaan vaan siksi, että taloudellinen tilanne paranisi. Toisin kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lahjoitetaan K & U Egyptiin uuden hallituksen siemeniksi. Vievät vielä muutamat sata miljoona taskunpohjilla tuliaisina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistutukseksi vaan tällekin alueelle mitä seuraa kun uskonnolla aletaan hallita maallisia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävän pitkään tätä sai odottaakin! Alkanee venäläisillekin lähtölaskenta Syyriasta. Putin hylkäsi USA:n kädenojennuksen, niin nyt tulee yhtä karvas nöyryytys, kuin Irakissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on hyvä että maailmassa on muitakin suurvaltoja kuin USA. Ehkä Mursi suhtautui liian myötämielisesti arabien tilanteeseen Gazassa, se taisi huolettaa amerikkalaisia ja israelilaisia. Joten Mursin piti lähteä. Irak on taas levottomassa tilanteessa, ehkä amerikkalaisten tyrkyttämä "länsimainen demokratia" ei sopinutkaan ihan toisenlaiseen kulttuuriin. Samoin käynee Afganistanissa. Kyllä EU:n ja USA:n pitäisi pitää suunsa supussa toisten maiden tilanteista, eiköhän ongelmia ole omalla kotipihalla ihan tarpeeksi. Kai liikaakin ja pitää saada huomio kohdistettua muiden maiden tilanteisiin. Jo vanha keino.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuttaisin kommentoijia siitä, että Hitlerkin oli demokraattisesti valittu valtionpäämies. Laillisesti ja rehellisesti valtaan noussut johtaja saattaa vallassa ollessaan muuttua tai osoittautua olleensa alun alkaenkin jotain muuta kuin kansa ajatteli äänestäessään. Ääritilanteessa kansalla on kyllä oikeus syrjäyttää epäkelvoksi todettu johtaja, vaikka sama kansa olisi johtajan pallilleen äänestänytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuttaisin että esim Algerian tapauksessa kansa tiesi mitä äänesti. Eipä Egyptissäkään epäselvyyttä ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vain vaalien avulla säilyy järjestys ja ihmismäiset olot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan "kummaa" -kun aiemmin vaaleilla ja enemmistön -äänin valittu Valtion pää-mies tosta vaan syrjäytetään.. Pääsikö Mursi jonkin "valhe" -kampanjan" turvin valtaan? Anyway, mutta on se Muslimi- veljeskunta ottanut kuitenkin niskalenkin Mursista -ja sen myötä Egypti on muuttumassa/muuttunut vanhoilliseksi Muslimi-maaksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että Morsi saatiin pois vallasta. Morsin valtakaudella tapahtui pelkästään huonoa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän Algeriassakin tapahtui aikanaan, seurauksena sitten vuosien sisällissota. Ehkä tätä sitten halutaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin vain aiotaan vapailla vaaleilla valittu presidentti syrjäyttää. Ei tulisi kuuloonkaan länsimaissa. Länsi tukee hiljaa Mursin syrjäyttämistä, koska siten saataisiin valtaan lännelle myötämielisempi presidentti. Länsimaat tukevat demokraattisia uudistuksia niin kauan kun ne menevät heille suosiollisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olepa rehellinen itsellesi, haluaisitko asua muslimi-Euroopassa ja olla arvoinesi vieraan kulttuurin alistama? Tähän ollaan maailmassa menossa, ellei länsi pidä omista arvoistaan kliinni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä nyt siitä ole kysymys. Vapaiden vaalien tulosta täytyy kunnioittaa ehdottomasti, aina. Jos vaalitulokseksi hyväksytään vain omaan ajatusrakennelmaan sopiva tulos, silloin ei enää olla demokratiassa. Jo Virolainen sanoi aikanaan, että vaalit on pidetty ja pulinat pois. Opposition pitää odottaa seuraavia vaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laåpsellinen kuvitelma, muslimiveljeskuntako järjestäisi vapaat vaalit. Mursin aikana on jatkunut veljeskunnan toimesta kansan omaisuuden varastaminen yhä kiihtyvällä vauhdilla. Opiskelkaa kuulkaa vähän demokratian ja muslimimaitten historiaa: siellä ei olla kuten ruotsalaisessa kansankodissa, sopuisasti ja kaikkia kuunnellen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman demokratiaa kaikki on kivikaudella. On vain mielivaltaa ja tappamista. Ei mitään hyvinvointivaltion etuja, ei koulutusta, ei mitään, ei edes ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
45
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image