Ulkomaat

Lämpeneminen hävittää urokset - yli 99 prosenttia lie­mi­kil­pi­kon­nis­ta on naaraita ja tilanne pahenee

Liemikilpikonnayksilö on yhä todennäköisemmin naaras. Konna uimassa Australian Isolla valliriutalla Acropora-korallien yllä. KUVA: Auscape/UIG/REX
Ulkomaat 14.1.2018 15:12
Nea Alanen

Tuore tutkimustieto hätkähdyttää. Kun ilmasto lämpenee, Australian merikilpikonnien pesästä lähtee maailmalle yhä harvemmin koiraita.

Australialaisessa tutkimuksessa selvisi, että Ison valliriutan alueella elävistä liemikilpikonnista miltei kaikki ovat naaraita. Ilmastonmuutos on vinouttanut niiden sukupuolijakaumaa huolestuttavalla tavalla.

Liemikilpikonnat ovat trooppisilla ja subtrooppisilla merialueilla eläviä uhanalaisia merikilpikonnia. Niiden sukupuolen määräytyminen riippuu hiekkaan munittuja munia ympäröivästä lämpötilasta. Mitä lämpimämpää on, sitä enemmän syntyy pelkästään naaraita.

Isolla valliriutalla Australian Queenslandin osavaltion pohjoisosissa elää kaksi geneettisesti toisistaan eriävää suurta liemikilpikonnapopulaatiota.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että vertailun lämpimämmällä alueella elävistä liemikilpikonnista jopa 99,1 prosenttia ja nuorista kilpikonnista jopa 99,8 prosenttia oli naaraita.

Liemikilpikonnat saavuttavat sukukypsyyden vasta yli 20 vuoden iässä.

Naaras munii joka toinen vuosi noin sata munaa rannoille, useita kertoja pesimiskauden aikana. Munat hautuvat noin 55 vuorokautta. Sen jälkeen kuoriutuneet poikaset vaeltavat mereen, missä ne viettävät useita vuosia ennen kuin liittyvät muiden joukkoon rannikkoalueille.

Alligaattoreista lämpö tekeekin koiraita

Helsingin Linnanmäellä toimivan Sea Life -akvaarion intendentti Markus Dernjatin kertoo, että kilpikonnat eivät ole ainoita eläimiä, joiden sukupuolijakautumaan vaikuttaa lämpötila.

- Liemikilpikonnien alkiot ovat tavallaan sukupuolettomia, kunnes ne saavat lämpösignaalin munaan siitä, kummaksi tässä kannattaisi syntyä.

- Esimerkiksi alligaattoreista tulee päinvastoin koiraita, kun ympäristö lämpenee.

Liemikilpikonnanaaraita on aina enemmän kuin koiraita. Ilmaston kohonneet lämpötilat vinouttavat merikilpikonnien sukupuolijakaumaa. Yksi koiras voi hedelmöittää monta naarasta. Normaali sukupuolijakauma on kolme naarasta yhtä koirasta kohti. Nyt sukupuolivinoutuma on jopa sata naarasta yhtä koirasta kohti. Se on liikaa.

Asiantuntija: Tämä on ihan katastrofi

Ilmastonmuutos heijastuu myös koralleihin. Merivedet lämpenevät ja Ison valliriutan korallit vaalenevat. Dernjatinin mukaan merikilpikonnien suojelu lisääntyi 1980-luvulla samalla, kun korallien haalistuminen huomattiin ensimmäisiä kertoja. Kilpikonnien populaatiorakenteen muutos näkyy selkeästi jo samoilta ajoilta asti.

- Tämähän on ihan katastrofi. Harva tajuaa, miten solmussa maailman meret ovat tällä hetkellä. Paikalliset liemikilpikonnapopulaatiot lähes varmasti katoavat ja kuolevat sukupuuttoon.

- Etelämpänä on toistaiseksi yhä liemikilpikonnakantoja, joilla menee ihan hyvin.

Kilpikonnien määrä romahtaa

Dernjatin muistuttaa, että luonto korjaa itseään. Liemikilpikonnien populaatioihin tulee varmasti korjausliike evoluution kautta. Luonto ei pysy ilmastonmuutoksen vauhdissa.

- Aikaskaala on luonnossa niin erilainen kuin meidän ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen vauhti. Luonto ei ehdi vaikuttamaan omin keinoin. Siinä mielessä tilanne on aika huono. Kilpikonnien määrä tulee romahtamaan.

"Liemikilpikonnien alkiot ovat tavallaan sukupuolettomia, kunnes ne saavat lämpösignaalin munaan siitä, kummaksi tässä kannattaisi syntyä."

Markus Dernjatin Sea Lifen intendentti

Liemikilpikonna (Chelonia mydas)

Kuuluu merikilpikonnien sukuun.

Painaa noin 300 kiloa.

Pituus on noin 1,5 metriä.

Syö merilevää, kasveja ja pieniä mereneläviä.

Elinikä on 80 vuotta ja enemmänkin.

Naaras munii rannoille joka toinen vuosi noin sata munaa kerralla.

Saavuttaa sukukypsyyden 20 vuoden iässä.

Kilpi on väriltään yleensä oliivinvihreä tai tummanruskea.

Liemikilpikonna on uhanalainen ja vaarassa kuolla sukupuuttoon lähitulevaisuudessa.

MAINOS

Kommentoi

Olisiko läheisten tehtaiden mereen syytämillä saasteilla ja kemikaaleilla mitään tekemistä asian kanssa? Kilpikonnat ovat selviytyneet ilmastonmuutoksista jo mahdollisesti satoja miljoonia vuosia, mutta ihmisten saasteet näyttävät koituvan niiden kohtaloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä kilpikonnat ovat selvinneet miljoonia vuosia katoamatta minnekään?
Tuohon aikaan on mahtunut paljon lämpöisempia ja paljon viileämipä aikoja.
Ei nuo ilmastopelottelut enää uppoa kansaan. Alkaa olemaan niin pöljiä väitteitä, että voidaan jo laskea kuulijakunnan aliarvioimiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvästihän artikkelissakin lukee, että ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vauhti on ongelma, ei ilmastonmuutos itsessän. "Aikaskaala on luonnossa niin erilainen kuin meidän ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen vauhti. Luonto ei ehdi vaikuttamaan omin keinoin." Kyllä, historiaa katsoessa on ollut todella lämpimämpiä ja kylmempiä' ajanjaksoja, ja luonto kyllä mukaantuu, jos ilmastonlämepeneminen tapahtuu vaikkapa aikavälillä 1000 vuotta. Ikinä ennen vaan muutos ei ole ollut näin järkyttävän nopeaa, kun keskilämpötiloissa on tapahtunut selvä muutos 10 vuoden aikana. Luulisi kenen tahansa ymmärtävän tämän seikan ja todella ymmärtävän ASIAN VAKAVUUDEN! Pilaamme itse omat elinolomme tällä planeetalla, ja silmät ummistetaan asialta edelleen herran vuonna 2018

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:33
Vaikeinta Yini Wangille on yksinäisyys, sillä ujoista oululaisista on hankala saada ystäviä
19:29
Pörssit pääsivät vauhtiin - Helsingissä nousua reilusti yli 2 prosenttia
19:20
Kommentti: Eduskunnan luottamusäänestys ei lopeta työtaisteluita irtisanomislakeja vastaan
19:00
Vanhan auton saa Oulussakin muutettua kulkemaan myös kaasulla – investointi voi nykyhinnoilla maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa Tilaajille
18:49
"Deadline oli hänelle pyhä" – Touko Siltala muistelee lämmöllä pitkää ystävyyttään ja yhteistyötä kirjailija Arto Paasilinnan kanssa
18:46
Jalkapallon oma Skoda-cup nosti Huuhkajat lentoon
18:00
Haluatko yliopistoon ilman pääsykoetta tai huippuarvosanoja? Se voi kohta olla mahdollista, jos työskentelet oikeassa firmassa Tilaajille
131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
44
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
43
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
37
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
33
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image