Ulkomaat

Laki ja oikeus -puolue voitti vaalit selvästi Puolassa

Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi myöhään sunnuntaina Varsovassa. KUVA: Radek Pietruszka
Ulkomaat 14.10.2019 9:42
Ilkka Timonen, Reuters

PiS pääsee jatkamaan uudistuksiaan oikeusjärjestelmässä, mediassa ja kulttuuri-instituutioissa.

Puolan johtava kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) oli voittamassa sunnuntain parlamenttivaalit selvästi kun äänistä oli maanantaiaamuna laskettu 72 prosenttia. Puolue oli saamassa 45,8 prosenttia äänistä.

Maan suurin oppositioryhmittymä Kansalaiskoalitio oli tulossa toiseksi 25,5 prosentin kannatuksella. Kolmantena oli vasemmistolainen Vasemmisto 11,9 prosentilla.

Maaseutuväestöä edustavan PSL:n ja järjestelmän vastaisen Kukiz'15:n muodostama blokki oli 9 prosentissa ja äärioikeistolainen Liitto oli saamassa 6,7 prosenttia äänistä.

– Voitto on meidän, julisti PiSin johtaja Jaroslaw Kaczynski, 70, myöhään sunnuntaina puolueen päämajassa Varsovassa. Hänen mukaansa puolue olisi kuitenkin "ansainnut voittaa enemmän".

Tällaisella tuloksella PiS saisi enemmistön parlamentin alahuoneeseen ja pääsisi jatkamaan uudistuksiaan oikeusjärjestelmässä, mediassa ja kulttuuri-instituutioissa seuraavien neljän vuoden aikana.

PiSin vastainen oppositio sai äänistä yli 50 prosenttia. Puolan vaalijärjestelmä antaa kuitenkin suurimmalle ryhmittymälle bonusta niin, että PiS käytännössä saa enemmistön paikkoja parlamenttiin.

Parlamentin ylähuoneen senaatin äänten jakautuminen oli vielä epäselvää. Satapaikkaisella senaatilla on valta tehdä lisäyksiä ja viivyttää alahuoneen lainsäädäntöä sekä estää muutoksia perustuslakiin.

Kovaa kritiikkiä Brysseliltä

Uudistukset ovat saaneet osakseen kovaa kritiikkiä Brysseliltä. Puola on entisistä kommunistisista maista suurin EU:n jäsenmaa.

PiS on neljän vallassaolovuotensa aikana horjuttanut oikeuslaitoksen itsenäisyyttä, pakottanut median ajamaan sen asiaa ja tarttunut kovalla kädellä toisinajattelijoihin.

Puolasta on tullut johtava maa EU:n sisällä vaatimassa vallan hajauttamista.

Kampanjansa aikana PiS on sanonut äänestäjille, että Puolan liike-elämän ja kulttuurin eliitti tulisi korvata ihmisillä, joilla on isänmaalliset arvot.

Puolue ei ole toistaiseksi kertonut paljoakaan tulevaisuuden suunnitelmistaan. Oikeusministeri Zbigniew Ziobro kuitenkin kertoi toimittajille sunnuntaina äänestyksen päätyttyä, että PiSillä "on todellinen suunnitelma... jotta oikeusistuimet eivät enää olisi Puolan talouden kahleena".

MAINOS

Kommentoi

Puolan vaalit olivat normaalit, rehelliset vaalit. Väärinkäytöksiä ei havaittu. Tämä tarkoittaa suomeksi sanottuna, että kansalaisten tahto toteutui juuri niin kuin demokratiassa pitääkin.

Voittanut puolue kylläkin pyrkii lopettemaan oikeuslaitoksessa NL:n aikaisten kommunistisystävällisten tuomarien mielivallan. Tämänkin se tekee kiistatta demokraattisin keinoin, ei siis mitenkään laittomasti!

Miksi siis tämä itku ja valitus Suomen mediassa?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki ja oikeus voittaa vielä Suomessakin, siitä on selvät merkit ilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PiS on neljän vallassaolovuotensa aikana horjuttanut oikeuslaitoksen itsenäisyyttä, pakottanut median ajamaan sen asiaa ja tarttunut kovalla kädellä toisinajattelijoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei ole takapajuinen uskonnollis-fundamentalistinen maa Puolan tapaan.

Pohjoismaista kulttuuria pidetään katolisissa maissa sekulaarisena. Persuissakin patavanhoillinen uskonnollisuus taitaa olla vain pienessä vähemmistössä, vaikka he täällä kirjoittelevat ahkeraan. Puolan ihailijat taitavat olla Suomessa tosi pieni vähemmistö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai oman kansan etua ajava puolue voittaa - vieläpä toistamiseen.
Miksi Suomessa ei käy näin? Johtuisiko oman kansan etujen ajamisesta???? Sen puutteesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu:ssa isänmaalliset arvot on pannaan julistettu. Liittovaltioon pyrkiminen on vaikeampaa jos vaalitaan isänmaallisia arvoja, siksi yritetään kaikin keinoin saada kansat luopumaan omista arvoistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa, että taantumus, vanhoillisuus ja demokratiuan vastaiset toimet saavat vastakaikua jopa nuorten keskuudessa. Puola, Unkari, Turkki ja USA käyvät esimerkkeinä tällaisesta kehityksestä. Laajamittaiselle valistukselle löytyy vielä tehtäväkenttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kielitaidottomien, sivistymättömien ja isolta osin empatiakyvyttömien ja nykyihmisten diktatuuriin olemme matkalla. Tästä ei hyvä heilu, mutta kai se on pimeä ja taantumuksellinen keskiaika otettava vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän suuntaan mennään, vain ilmaista rahaa omaan lompakkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU tuet täytyy leikata näiltä mailta, joissa rikolliset johtaa maata ja varastaa kansalle kuuluvan vallan ja rahat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten pitää äkkiä reagoida rinteen hallituksen toimii, joka varastaa kansan rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluttamattomiin nuoriin uppoaa samat valheet kuin oppimattomiin vanhuksiin ja uskovaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikös nämä vaalit olleet demokraattiset vaalit. Nyt en ymmärrä? Siis demokratia ei toimi jos sinun kannattama puolue ei voita. Loistava analyysi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image