Ulkomaat

Lähes miljoona siviiliä on paennut sotaa Luoteis-Syyriassa – YK:n päällikkö: Syyriaan uhkaa syntyä "2000-luvun suurin hu­ma­ni­taa­ri­nen kauhutarina"

Syyrian hallituksen joukkojen hyökkäystä Idlibistä paenneet syyrialaiset kerääntyivät lähelle Turkin ja Syyrian välistä rajaa. Turkki on sulkenut rajan syyrialaisilta pakolaisilta. KUVA: YAHYA NEMAH
Ulkomaat 18.2.2020 14:35
Hannu Toivonen

Syyrian hallituksen joukot etenevät Luoteis-Syyriassa Venäjän pommitusten tuella. Myös sairaaloita ja kouluja on pommitettu, eikä se voi olla YK:n edustajan mukaan pelkästään vahinko. Siviilit pakenevat hyökkäystä kohti Turkkia ja joutuvat yöpymään teltoissa tai taivasalla talvisissa olosuhteissa.

Ihmisten hätä Syyriassa pahenee hallituksen joukkojen vallatessa alueita Venäjän ilmaiskujen tukemina. Koillis-Syyriaan uhkaa syntyä 2000-luvun suurin humanitaarinen kauhutarina, ellei alueelle saada tulitaukoa, sanoi YK:n humanitaarisen avun päällikkö Mark Lowcock maanantaina Britannian BBC:n mukaan.

YK:n arvion mukaan 875 000 siviiliä on joutunut pakenemaan alueelta joulukuun alun jälkeen Syyrian hallituksen joukkojen hyökkäysten seurauksena. Kyseessä on yhdeksän vuotta kestäneen sisällissodan suurin kotinsa jättäneiden määrä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan neljän viime päivän aikana yli 40 000 on joutunut pakenemaan Aleppon länsiosista.

Suurin osa hyökkäystä pakenevista on naisia ja lapsia.

Ilmaiskuissa ja pommituksissa on tuhoutunut Reutersin tietojen mukaan kymmeniä kaupunkeja ja kyliä Idlibin maakunnassa. Iskujen kohteina on ollut siviilikohteita ja sairaaloita.

YK-edustajan mukaan Syyria ja Venäjä pommittavat tarkoituksella siviilejä ja suojattavia rakennuksia.

– Pelkästään iskujen määrä, joka on tehty sairaaloihin, lääkintäpisteisiin ja kouluihin, viittaa siihen, etteivät ne kaikki voi olla vahinkoja, YK-edustaja sanoo.

Sodan aiheuttamia tuhoja Maaret al-Nuaman -kaupungissa Idlibin maakunnassa 30. tammikuuta.

Idlibin maakunta Luoteis-Syyriassa on viimeinen kapinallisjoukkojen hallussa oleva alue Syyriassa. Vuoden alun jälkeen Syyrian hallituksen joukot ovat voimistaneet hyökkäystään Aleppon ja Idlibin alueella. Hallituksen joukkojen etenemistä ovat avustaneet Venäjän tekemät ilmaiskut ja Iranin tukemat taistelijat.

"Tämä on kuin asuisimme hautausmaalla"

Hallituksen joukkojen hyökkäystä Idlibistä pakenevat siviilit pyrkivät kohti Turkkia, mutta Turkki ei päästä heitä rajan yli. Maassa on jo noin 3,5 miljoonaan syyrialaista pakolaista, eikä Turkki halua maahan lisää pakolaisia Syyriasta.

Brittilehti The Guardian raportoi sunnuntaina, että sadattuhannet pakolaiset nukkuvat talvisissa oloissa teltoissa tai taivas alla lähellä Turkin ja Syyrian välistä rajaa. Suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia.

Alueella on pulaa myös ruoasta.

– Tämä on kuin asuisimme hautausmaalla, sanoi The Guardianin mukaan Manar al-Deiry, joka asuu tällä hetkellä teltassa kahden lapsensa kanssa.

Perheellä on teltassa itse tehty kamiina, mutta al-Deiry pelkää sen käyttämistä, koska lapset saavat kamiinan savusta hengitysvaivoja. Jotkut perheet ovat lehden tietojen mukaan tukehtuneet savuun nukkuessaan.

– Kylmyys tuntuu luissa, emmekä pysty pysymään lämpiminä, hän sanoo.

– Meidän tilanteemme on kuitenkin paljon parempi kuin ihmisillä, jotka elävät puiden alla ilman mitään suojaa kylmyydeltä.

Ennen Syyrian sisällissodan alkamista vuonna 2011 Idlibissä asui noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Sodan aikana kaupungin väkiluku on kaksinkertaistunut, koska siviilit ovat paenneet sinne hallituksen joukkojen edetessä.

Nyt he joutuvat pakenemaan myös Idlibistä.

Armeija jatkaa hyökkäystä

Maanantaina Syyrian hallituksen armeija ja Venäjä tekivät ilmaiskun 30 kilometrin päässä Turkin rajasta olevaan Darat Izzan kaupunkiin, kertoo Reuters. Iskussa haavoittui useita siviilejä ja kaksi sairaala joutui lopettamaan toimintansa, sairaalan henkilökunta kertoo.

Syyrian armeija kertoi maanantaina, että se on ottanut haltuunsa kapinallisilta yli kymmenen kaupunkia Aleppon luoteisosista. Armeija jatkaa hyökkäystään, ja se aikoo hävittää kapinallisjoukot "mistä hyvänsä heitä löytyy".

– Taistelu Aleppon ja Idlibin vapauttamiseksi jatkuu samoin kuin koko Syyrian vapauttaminen, Syyrian presidentti Bašar al-Assad sanoi televisiopuheessaan maanantaina.

Hallituksen joukkojen voimakas eteneminen johtaa presidentin mukaan kapinallisten kukistumiseen. Hän kuitenkin huomautti tauon jälkeen ensimmäisessä televisiopuheessaan, ettei sota ole vielä lopussa.

Aseistettuja miehiä seisoo 11. helmikuuta Syyrian armeijan tuhoutuneen helikopterin vieressä Pohjois-Syyriassa.

– Me tiedämme, että tämä vapauttaminen ei tarkoita sodan loppumista, juonien tuhoamista, terrorin loppumista tai vihollisen antautumista, mutta tämä hieroo ehdottomasti heidän nenänsä kuraan, kovaotteinen yksinvaltias sanoi tapansa mukaan pehmeästi hymyillen.

– Tämä on alkusoitto heidän [oppositiojoukkojen] lopulliselle tappiolle, joka tapahtuu enemmin tai myöhemmin, al-Assad sanoi.

Turkki ja Venäjä vastakkain

Koillis-Syyrian konfliktissa on mukana myös Turkki.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ilmoittanut, että maan armeija ajaa Syyrian hallituksen joukot pois, elleivät ne vetäydy Idlibistä helmikuun loppuun mennessä. Lauantaina hän näytti korjaavan lausuntoaan ja sanoi Turkin "hoitavan" tilanteen ennen kuun loppua, jos hallituksen joukot eivät vetäydy.

Turkki on lähettänyt Idlibin alueella oleviin tarkkailupisteisiinsä tuhansia sotilaitaan ja armeijan kalustoa. Turkin armeija on ottanut viime aikoina säännöllisesti yhteen Syyrian hallituksen joukkojen kanssa.

Konfliktin vastakkaisia osapuolia tukevat Turkki ja Venäjä palasivat neuvottelupöydän ääreen maanantaina Moskovassa Venäjällä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että islamistikapinalliset ovat jatkaneet hyökkäyksiään Venäjän tukikohtia ja hallitusten joukkoja vastaan ja "ei ole mahdollista, että emme vastaisi tähän".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihme höpötystä "päälliköltä". Kongon toisessa sisällissodassa kuoli vuoteen 2008 mennessä 5,4 miljoonaa ihmistä, vain toinen maailmansota on tappanut enemmän. Eikä YK tehnyt asialla yhtään mitään, koska siitä ei olisi ollut USAlle mitään hyödyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni mokomakin lopettamaan Usan masinoiman vallanvaihto kapinan ja sisällissodan. Raakaahan se on puuttua Usan aloittamiin sotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Myös PPSHP:ssa lasketaan sote-henkilöstön kynnystä päästä koronatestiin – testausta hankitaan muualtakin kuin omista laboratorioista Tilaajille
13:03
Koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran turvapaikanhakijassa Kreikassa
12:45
Oulun uudeksi varhaiskasvatusjohtajaksi valittiin Miia Kemppi Orimattilasta, nykyinen johtaja Ulla Rissanen jää eläkkeelle
12:41
Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan – yksittäiset radikalisoituneet ovat yhä suurin uhka
12:24
Pääsykokeiden järjestämisestä päätettävä kahden viikon sisällä – valmistujaisjuhlille koetetaan ehkä etsiä uusi yhteinen päivä
12:11
Kiinalainen kaupunki kielsi ensimmäisenä koiran ja kissan lihan myymisen ja syömisen
12:02
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
16
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
15
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
13
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta
13
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

309 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image