Ulkomaat

Lähes 3 000 miljardia tonnia jäätä on sulanut Ete­lä­man­te­reel­la

Ulkomaat 13.6.2018 21:24
STT

Etelämantereen jääpeitteestä on sulanut 2 700 miljardia tonnia jäätä vuoden 1992 jälkeen, kertoo Nature-lehdessä julkaistu tuore tutkimus.

Lähes puolet kaikesta sulamisesta on tapahtunut vuoden 2012 jälkeen, eli jään sulamisen vauhti on kolminkertaistunut siitä lukien. Nyt jäätä sulaa 219 miljardia tonnia vuodessa.

- Meillä on nyt yksiselitteinen kuva siitä, mitä Etelämantereella tapahtuu. Meidän nähdäksemme nämä tulokset ovat hälyttäviä, ja planeettamme lämpenemistä on hidastettava, sanoo Eric Rignot, eräs tutkimusryhmän johtavista tutkijoista.

Kiihtyvä sulaminen nostaa merien pintoja, jolloin monet rannikkokaupungit voivat kärsiä. Riippuen ilmaston lämpenemisen vauhdista merien pinnat voivat nousta kymmeniä senttimetrejä tai jopa yli metrin verran tämän vuosisadan aikana.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Se mikä on luonnollista on hyvä asia. Jää sulaa ja taas jäätyy ja niin se menee. Kun viikingit astuivat Grönlantiin ensimmäisen kerran, niin näky oli niin uskomaton, että nimesivät paikan "Vihreäksi maaksi". Sittemmin Grönlanti on paukahtanut umpijäähän mikä ei ole sen normaalitila. Kyllä sen sula on tarkoitus olla. Niin ja viikinkien matkasta ei ole edes kauhean pitkä aika.

Myös Etelämantereella kantautuu merkillisiä uutisia että olisivat tehneet jopa löytöjä aikaisemmista sivilisaatioista mikä tarkoittaa sitä, että myös Etelämanner on ollut joskus sula ja eloisa. Hyvä vain että sulaa, niin nähdään lisää mitä siellä on. Ehkäpäs koko maailman historiankirjat voidaan uusia sen jälkeen kun nähdään sinne jään alle kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sole poika mithään, sanoo Trump. Valeuutisia kaikki tyynni, ja pelkkä yritys estää Yhdysvaltojen teollisuutta menestymästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
113
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
78
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
43
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
36
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image