Ulkomaat

Kyynelkaasua, pamputusta ja pidätyksiä – yhä vä­ki­val­tai­sem­mat mie­le­no­soi­tuk­set jatkuvat Hongkongissa kymmenettä viikkoa

Mielenosoitukset jatkuvat Hongkongissa jo kolmatta kuukautta peräkkäin. KUVA: JEROME FAVRE
Ulkomaat 12.8.2019 9:24
Ida Kannisto

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Hongkongissa. Protestien odotetaan jatkuvan tänään maanantaina.

Yöllisen yhteenoton jäljet näkyivät jälleen maanantaiaamuna Hongkongin kaduilla. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä hallitusta vastustavat mielenosoittajat ottivat poliisin kanssa väkivaltaisesti yhteen. Viikolle on suunniteltu uusia mielenosoituksia.

Kiistellyn luovutuslain alulle panemat mielenosoitukset jatkuvat Hongkongissa jo kymmenettä perättäistä viikkoa.

Sunnuntaina poliisi turvautui jälleen voimakeinoihin levottomiksi äityneillä alueilla eri puolilla saarivaltiota. The Guardian kertoo, että sunnuntaina kuvatuissa videoissa näkyy, kuinka poliisi hakkaa ihmisiä pampuilla ja suihkuttaa kyynelkaasua väkijoukkoon. Reutersin mukaan poliisi on kesän aikana pidättänyt jo yli 600 mielenosoittajaa, ja pidätykset jatkuivat sunnuntaina.

Osa mielenosoittajista loukkaantui, ja sosiaalisessa mediassa levisi kuvia heistä. Viranomaisten mukaan yhteenotossa loukkaantui myös poliiseja. Loukkaantumisen syynä olivat heidän mukaansa poliisia kohti heitetyt polttopullot.

Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan lentoasemalla

Mielenosoittajat estivät sunnuntaina pääsyn useisiin julkisiin tiloihin ja sulkivat teitä keskeisillä ostosalueilla. Maanantaina heidän odotetaan kokoontuvan Hongkongin kansainväliselle lentoasemalle neljättä päivää peräkkäin ja siirtyvän yöllä osoittamaan mieltään poliisin pääkonttorin ulkopuolelle.

Kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset ovat muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi. Mielenosoitukset alkoivat vastustuksena luovutuslakialoitteelle, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamisen oikeudenkäyntiä varten Manner-Kiinaan.

Hongkongin mielenosoittajat suojautuivat maskeilla ja pitkähihaisilla vaatteita poliisin käyttämää kyynelkaasua vastaan.

Kesän aikana mielenosoittajat ovat alkaneet esittää laajempia vaatimuksia demokratiasta. He ovat sanoneet taistelevansa heikkenevän yksi maa, kaksi järjestelmää -sopimuksen puolesta. Vuonna 1997 Kiinan kanssa tehty sopimus takaa Hongkongille suhteellisen autonomian 50 vuoden ajaksi. Hongkongilaiset kokevat, että luovutuslakialoite on Kiinan viimeisin keino yrittää puuttua Hongkongin politiikkaan ja näin heikentää sen autonomista asemaa.

Hongkongilaiset mielenosoittajat ovat vaatineet hallitusta kuuntelemaan yleisön vaatimuksia. Yksi näistä vaatimuksista on itsenäinen tutkimus poliisin toimintaan ja mielenosoittajien kohteluun kesän protestien aikana.

Kiina kutsuu protestoijia rikollisiksi

Jatkuvista levottomuuksista on kehittynyt Hongkongin vakavin kriisi vuosikymmeniin. Samalla mielenilmaukset ovat kasvaneet yhdeksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

Peking on syyttänyt ulkomaisia voimia mielenosoittajien rohkaisemisesta. Syytöksiä on esitetty esimerkiksi Britannialle. Kiinalaiset viranomaiset ovat nimittäneet mielenosoittajia rikollisiksi ja varoittaneet heitä seurauksista.

MAINOS

Kommentoi

Voi hyvänen aika. Vähän näyttää siltä, että ennen vuodenvaihdetta siellä on panssarit kadulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyse eri asiasta eurooppalaisessa demokratiassa. Asiajournalismi ei taida suuremmin harrastaa whataboutismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Honkongissa lienee kyse tyytymättömyydestä hallintoa kohtaa, Ranskassa ylistetään hallintoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image