Ulkomaat

Kymmeniä siirtolaisia kuoli laivaturmassa Mauritanian edustalla

Siirtolaisten alus upposi Mauritanian edustalla keskiviikkona. Arkistokuva. KUVA: MOHAMED MESSARA
Ulkomaat 5.12.2019 14:30
Lea Peuhkuri

Maamatkat Afrikassa voivat olla siirtolaisille jopa tuplasti vaarallisempia kuin meren ylitykset.

Ainakin 58 ihmistä kuoli keskiviikkona laivaturmassa Mauritanian rannikolla. Alus oli matkalla Gambiasta Eurooppaan, kun se upposi.

Matkustajina oli ainakin 150 ihmistä, jotka pyrkivät Eurooppaan. Heidän joukossaan oli naisia ja lapsia. Asiasta kertoi YK:n siirtolaisjärjestö IOM.

83 ihmisen onnistui uida maihin. He kertoivat IOM:lle, että aluksesta oli polttoaine vähissä, kun se lähestyi Mauritaniaa. Alus lähti viime viikon keskiviikkona Gambiasta.

Länsi-Afrikasta yritettiin aiemmin kulkea aluksilla suoraan Eurooppaan, mutta Espanjan viranomaiset tehostivat meripartiointiaan ja yrityksistä tuli aiempaa paljon harvinaisempia 2000-luvulla.

Yli tuhat menehtyi lokakuussa

Eurooppaan pyrkiminen meriteitse vie monen hengen. Viime vuonna Välimerellä kuoli tai katosi noin 2 280 ihmistä. Yksistään tämän vuoden lokakuussa jopa yli tuhat ihmistä menehtyi Välimerellä.

Mutta maitse matkaaminen voi olla vielä kohtalokkaampaa.

Vincent Cochetel, YK:n pakolaisjärjestön erityisedustaja Välimerellä, arvioi hiljattain, että Välimerelle pyrkimisessä kuolee jopa yli tuplasti enemmän siirtolaisia kuin Välimerellä.

– Oletamme, että ainakin kaksinkertainen määrä ihmisiä kuolee matkalla Välimerelle kuin merellä itsessään, Cochetel sanoi marraskuussa Deutsche Wellen mukaan.

Cochetelin mukaan uhriluku voi olla "myös paljon suurempi".

Maalla liikkeellä olevat siirtolaiset menehtyvät liikenneturmissa, sairauksiin, nestehukkaan ja nälkiintymiseen sekä väkivaltaisesti.

Erityisen vaikea on Saharan autiomaan ylittäminen. Salakuljettajien tiedetään jättäneen autiomaahan siirtolaisia oman onnensa nojaan.

Pienestä Gambiasta haluttiin lähteä

Gambiasta lähti jopa yli 35 000 ihmistä siirtolaisiksi Eurooppaan vuosina 2014–2018. Gambia on pieni vähän yli kahden miljoonan asukkaan maa.

Entisen presidentin Yahya Jammehin sortohallinto kesti 22 vuotta, mikä johti talouden alamäkeen ja maasta lähdettiin siirtolaisiksi. Monet gambialaiset päätyivät jumiin Libyaan ja Nigeriin.

Jammeh syrjäytettiin vuonna 2017, ja monet gambialaiset ovat alkaneet palata takaisin maahan.

Ei vieläkään EU:n yhteistä järjestelmää

EU-maat puolestaan ovat kiistelleet vuosia siitä, kuinka menetellä Välimereltä saapuvien turvapaikanhakijoiden kanssa.

Rannikkovaltiot, kuten Italia ja Malta, ovat syyttäneet toisia jäsenmaita siitä, etteivät ne ota tarpeeksi vastuuta EU:n yhteisestä ulkorajasta. Rannikkovaltiot ovat vaatineet, että turvapaikanhakijat jaetaan EU-maiden kesken.

Monet muut maat vastustavat sitovaa järjestelmää. Asiaa yritettiin sopia jälleen syksyllä Suomen puheenjohtajuuskaudella, mutta asia ei edennyt.

Enemmistö EU-maiden kansalaisista kannattaa pakolaisten vastaanottamista. Tutkimuslaitos Pew Research Centerin kyselyssä kävi ilmi, että 77 prosenttia kannattaa pakolaisten ottamista maista, joista ihmiset pakenevat väkivaltaa ja sotaa. Kysely tehtiin 10 EU-maassa keväällä 2018.

MAINOS

Kommentoi

Kuulostaa yhtä vaaralliselta kuin kännissä ajaminen tai lentäminen. Itse en uskaltaisi, koska päätöshän on täysin oma, ja vastuu, vai? Miten näissä tapauksissa, kerrotaanko se suoraan artikkelissa riveillä tai edes niiden välissä? Voisiko sen sanoa suoraan, vaikka se kuulostaisikin vähän absurdilta, mitä kaikkia "perisyntejä ja ikuisia velkoja" jonnekin syntyvä viaton lapsi syntymässään saakaan ja mikä vastuu hänellä on moraalisen ylevämmyytensä ja jonkinlaisen paremmuutensa vuoksi huolehtia huonommista(?) yksilöistä ja ryhmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika nopeasti saatiin tieto että laivaturman uhrit olivat siirtolaisia. Äkkiä ajatellen hätäisimmät olisivat voineet luulla tapahtuneen liittyvän mihin tahansa muuhun mahdolliseen matkustavaisten ryhmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image