Ulkomaat

Kymmenen lasta noituuden kynsissä – yöllä kodeistaan kaapattujen lapsien kohtalo kuohuttaa Tansaniaa

Albiinotyttö siskonsa selässä Sierra Leonessa Afrikassa. Taikauskon mukaan abliinojen iholla ja ruuminosilla on taikavoimia. KUVA: Feije Riemersma / Alamy
Ulkomaat 31.1.2019 8:42
Anu Kerttula, Reuters

Tansaniassa tutkitaan, johtiko taikausko lasten kaappaamiseen ja surmaan. Uhreja on löytynyt silvottuna.

Tansaniassa selvitetään jopa 10 lapsen kaappausta ja murhaa.

Viranomaiset uskovat tapausten liittyvän noituuteen ja taikauskoon.

BBC:n tietojen mukaan uhreista kuudelta on poistettu korvat ja hampaat. Uhrit ovat iältään 2–9-vuotiaita. Osalla heistä ei ollut löytöhetkellä raajoja.

– Kyseessä on taikausko. Useat ihmiset uskovat, että he saavat apua noituudesta, sanoi Njomben piirihallituksen johtaja Ruth Msafiri BBC:lle.

Yksi poliisin epäillyistä on lähisukua kolmelle kadonneelle lapselle. He kuuluivat samaan perheeseen.

Lapset kaapattiin kodeistaan yöllä. Heidän vanhempansa olivat paikallisella torilla myymässä ruokaa.

Katoamiset alkoivat joulukuun alussa maan lounaisosassa sijaitsevan Njomben alueella. Eri mediatietojen mukaan osa lapsista on löytynyt hengissä, osa kertoo kaikkien löytyneen kuolleena. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa BBC ja CNN.

– Kehotamme vanhempia ja lapsien valvojia pysymään valppaana ja opettamaan lapsia tunnistamaan heidän ympärillään olevien ihmisien motiiveista, sanoi piirihallituksen johtaja BBC:lle.

Albiinojen asema kurja

Noin 57 miljoonan asukkaan maassa taikausko on edelleen juurtunut syvään joihinkin yhteisöihin.

Tansaniassa yksi 1 500:ta on albiino. He ovat ihmisiä, joilta puuttuu osittain tai täysin pigmentti ihosta, silmistä ja hiuksista.

Pigmentin puutos asettaa heidät vaaraan, sillä paikallisen taikauskon mukaan albiinoilla on taikavoimia, jotka tuovat onnea rakkaudessa, politiikassa ja elämässä.

Niin sanotut albiinoiden metsästäjät käyttävät usein aseinaan viidakkoveitsiä. He keräävät uhriensa veren ja ruumiinosat, kuten hiukset, sukuelimet ja raajat talteen "lääkejuomia" varten. Näistä ollaan myös valmiita maksamaan.

Kokonainen ruumis voi maksaa pimeillä markkinoilla noin 61 000 euroa. Käsi tai jalka voi tuoda kauppiaalle noin 1 800 euron tulot, raportoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vuonna 2016.

YK:n mukaan vuosina 2000–2016 Tansaniassa tapettiin 75 albiinoa.

Toinen heikossa asemassa oleva ryhmä on punasilmäiset naiset. Heitä syytetään usein noituudesta. Heitä tapetaan maanviljely- ja kalastusyhteisöjen alueille Victorianjärven rannikkoseuduilla.

Maan hallinto vakuuttelee toimivansa

Tansaniassa maan hallitukselta on tivattu, mitä se aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Maan parlamentille tammikuun lopulla puhunut sisäministeri Kangi Lugola ei ottanut kantaa siihen, olivatko kadonneet lapset albiinoja. Hän vahvisti silti, että kyseessä on taikauskoon liittyvä tapaus.

Ministerin mukaan osa epäillyistä on jo tunnistettu. Ministerin mukaan hallinto aloittaa pian toimet heitä vastaan.

MAINOS

Kommentoi

Panee miettimään, että kun kerta Afrikassa on tuollaista taikauskoa ja esim. Intiassa on vielä älytön kastijärjestelmä, jotka molemmat ovat täyttä hulluutta ja niiden perusteella syrjitään ja tapetaan, niin onko meilläkin täällä jotain muuta yhtä hullua jota emme vain omassa kulttuurissamme huomaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noituus ja taikausko ei ole mikään vitsi. On surullista ilmiön leviäminen myös koto-Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole huomannut. Ainoastaan sitä lapsellista uskoa parrakkaaseen taikaukkoon pilvien päällä. Noituuteen uskovia kai Suomessa ei ole ollut vuosisatoihin? Muuhun hömppään uskovia toki on vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskotaan meilläkin että maksamalla jotain saaste/Co2-veroa saamme auringon aktiivisuusvaihtelut (=ilmastomuutokset) loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä olisi oikeutettu syy pelastaa nämä albino-lapset tästä maasta koska suuri todennäköisyys joutua uhriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen tulisi laatia listat näistä kaikkein heikoimmista suojelua tarvitsevista ihmisistä ja priorisoida heitä kiintiöpakolaislistoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
43
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
30
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
8
Uudet nopeusvalvontalaitteet saadaan toimintaan kesälomakauden kynnyksellä – Teiden varsilla olevat tyhjät tolpat ovat sen sijaan jo aloittaneet työnsä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Ilkeää on, tuo kateus nimittäin. Alle promille, siis tuhannesosa eläkeläisistä, saa yli kymppitonnin eläkettä (Iltalehti... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image