Ulkomaat

Kuvat Kanadan pää­mi­nis­te­ris­tä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista

Kanadan pääministeri Justin Trudeau pyysi keskiviikkona anteeksi valokuvia, joissa hän esiintyy kasvot ruskeiksi ja mustiksi meikattuina. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 20.9.2019 13:00
Ida Kannisto

Kanadalaisen psykologin mukaan Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta julki tulleet kuvat ovat osoitus siitä, että syrjintä on edelleen vahvasti läsnä nykypäivän yhteiskunnassa.

Kanadan pääministeriin Justin Trudeaun esiintyminen vanhoissa valokuvissa kasvot mustiksi ja ruskeiksi maalattuna on saanut ristiriitaisen vastaanoton Kanadassa.

– Olin todella pettynyt, sanoo BBC:n haastattelema kanadalainen.

– Ehkä meidän pitäisi keskittyä siihen, mitä hän tekee nyt ennemmin kuin siihen, mitä hän teki 20 vuotta sitten, sanoo toinen.

Trudeau pyysi keskiviikkona anteeksi vanhaa valokuvaa, jossa hän oli pukeutunut Aladdiniksi ja värjännyt kasvonsa ruskeiksi. Kuva on otettu vuonna 2001 Arabian yöt -teemaisissa juhlissa vancouverilaisessa yksityiskoulussa, jossa tuolloin 29-vuotias Trudeau toimi opettajana.

Ensimmäisen paljastuksen jälkeen kävi ilmi, että Trudeau on esiintynyt kasvot mustiksi tai ruskeiksi maalattuina ainakin kolmesti. Yksi tapauksista on peräisin 1990-luvulta.

Kanadalainen psykologi Rehman Abdulrehman kertoo CBC:lle, että kuvat ovat avanneet tietä keskustelulla ja todelliselle muutokselle. Hänen mukaansa värilliset ihmiset eivät usein tunne olevansa riittävän oikeutettuja puhumaan kokemuksistaan. Kun he puhuvat, kokemuksia usein vähätellään.

Nyt julkaistut kuvat ovat Abdulrehmanin mukaan laukaisseet monien mielissä muistoja vanhoista traumoista, joita he ovat joutuneet kokemaan. Toisaalta osan mielestä kuvat ovat vain pieni pisara meressä – niin paljon syrjintää tapahtuu.

– Tämä on meille mahdollisuus keskustella siitä, miten suuri vaikutus syrjinnällä on kanadalaisiin ja miten se on edelleen läsnä nykypäivän yhteiskunnassa, Abdulrehman sanoi CBC:lle.

Trudeaun vaalikampanja horjuu

Trudeausta julkaistut kuvat sattuivat liberaalipuolueen kannalta hankalaan saumaan, keskelle vaalikampanjointia. Vähemmistöjen keskuudessa rasismi nousi vaalien keskeiseksi puheenaiheeksi, kun vaaleihin on aikaa enää alle viisi viikkoa.

Trudeau tavoittelee jatkokautta pääministerinä. Hän on pyrkinyt profiloitumaan vähemmistöjen puolestapuhujana.

Kanadan demokraattipuolueen johtaja Jagmeet Singh on ensimmäinen värillinen johtaja Kanadan suurimmissa puolueissa. Tapauksen jälkeen Singh julkaisi videon, jossa hän kuvaili rasismia, jota hän ja monet muut Kanadassa kohtaavat.

– Nähdessään tämän kuvan tänään – lapset, jotka näkevät kuvan, ihmiset, jotka näkevät kuvan – ajattelevat koko ajan elämässään, että heidän kustannuksellaan pilailtiin, heitä satutettiin... loukattiin ja heidät saatiin tuntemaan olonsa vähäisemmiksi sen takia, keitä he ovat, Singh sanoi julkaisemallaan videolla The Guardianin mukaan.

CBC Newsin haastattelema Abdulrehman sanoo, että moni saattaa kokea, että rasismi on Kanadassa olematonta, mutta tuorein tapaus näyttää, että oletus on kaukana totuudesta.

Blackface-tapauksia aiemminkin

Blackface tai brownface viittaa valkoisten käyttämään mustaan tai ruskeaan kasvomeikkiin. Kasvojen maalaamista pidetään yleisesti rasistisena.

Kasvojen maalaaminen on ollut osa yhdysvaltalaista teatteriperinnettä, jossa mustia ihmisiä esitettiin rasistisia stereotypioita korostaen. Kasvomeikin historialla on pitkät juuret, sillä blackface on tuttu jo 1800-luvun puolivälistä.

Aikaisemmin tänä vuonna Yhdysvaltojen Virginian osavaltion demokraattikuvernööri Ralph Northam joutui vastaavan kohun keskelle, kun paljastui, että hän esiintyi opiskeluaikaisessa vuosikirjassaan rasistisessa kuvassa. Kuvassa oli kaksi henkilöä, joista toisen kasvot oli meikattu tummiksi ja toinen esiintyi Ku Klux Klan -asussa eli valkoisessa hupussa ja viitassa.

Aluksi Northam myönsi olevansa 35 vuotta sitten otetussa kuvassa. Myöhemmin hän yllättäen väitti, ettei sittenkään esiinny siinä. Keskustelu tapauksen ympärillä jatkui kuukausia. New York Times kertoo, että lähes neljä kuukautta myöhemmin tutkijat sanoivat, etteivät olleet kyenneet ratkaisemaan, oliko Northam kuvassa vai ei.

Northam ei jättänyt tehtäväänsä skandaalin takia, vaikka moni hänen puoluetovereistaankin vaati sitä.

MAINOS

Kommentoi

Milloin tämä hullutus loppuu?? Onko kenties loukkaantujien puolelta tulossa uusi "kristalliyö"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kasvojen maalaamista pidetään yleisesti rasistisena." Ai että ihan yleisesti?

Voi tätä tekopyhyyden, loukaantumisten ja normikriittisyyden aikaa!

Mm. Pekka ja Pätkä kääntyilevät haudassaan.

Seuraavaksi heidän "neekerielokuvansa" ja sen kopiot on hävitettävä.

Historian komeroista löytyy paljon poltettavaa, jottei kukaan pahottaisi mieltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kerran ollut Tiernapojissa Murjaanien kuninkaana naama mustaksi noettuna. Heittääköhän joku styränki minut nyt linnaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Kuka päätti julkaista nämä kaksikymmentä vuotta vanhat kuvat? Ei sitten aiemmin tullut ajatelleeksi vai onko vain niin julkisuuden kipeä tai yksikertaisesti ilkeä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kerran sovittanut afrikkalaista päähinettä. Syyllistyinköhän minäkin rasismiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyllistyit hetkelliseen kulttuurin omimiseen. Toisten kulttuuria ei saa omia, tai muuten.... niin, tapahtuu mitä? Ei mitään, eli pidä päähinettä vaikka 24/7.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En osaa lähteä sanoittamaan tunteitani, niin intersektionaalisesti tuntuu pahalta tämä kulttuurillinen omiminen. Meillä Somaliassa ei koskaan tahallaan loukattaisi, vahingotteitaisi ihmistä. En näe anteeksipyyntöä riittävänä, miksei rasismista tuomita vankilaan. Paljon on valkoisilla oppimista hienoimmista, ihmistä ja lähimmäistä kunnioittaviista kulttuurista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Intersektionaalisuus-sanalle ei ole tyylikästä suomenkielistä vastinetta. Englanniksi intersectionality viittaa risteyksiin.
Mutta mitä eroa on intersektionaalisella pahalla tunteella ja ihan tavallisella pahalla tunteella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuurit kehittyvät, muuttuvat sisäisten ja ulkoisten tapahtumien tai paineen kautta. Vapaassa moniarvoisessa yhteiskunnassa yksilöillä on mahdollisuus pukeutua vaikka karvalakkiin ja kimonoon samanaikaisesti mikäli kokee sen luontevaksi. Lisäksi esim. näytelmäkulttuurissa ihmiset esiintyvät eri rooleissa. Roolit taas pyritään usein kärjistämään näytelmän tehokeinona ajatuksia herättämään. Minultakin kysyttiin lapsena Englannissa, että asutaanko teillä igluissa ja kävelevätkö jääkarhut kaduilla. En ollenkaan loukkaantunut siitä, pidin sitä enintään huvittavana. Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen ei loukkaannu omaan viiteryhmään kohdistuvasta huumorista tai tietämättömyydestä. Varmaan somalialaisissakin naamiaisissa saa pukeutua eurooppalaiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taas loukkaannutaan niin herkästi ja kaikesta. Paitsi jos tilanne on toisinpäin. Silloin asiassa ei olisi mitään väärää. Päinvastoin, se olisi voimaannuttavaa ja modernia ja oikein kaikin puolin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image