Ulkomaat

Kuuhun kurotteleva Nasa saattaa kiinnostua Falcon Heavy -raketista

Ulkomaat 7.2.2018 2:07 | Päivitetty 7.2.2018 11:08
STT

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa saattaa kiinnostua teknologiayhtiö SpaceX:n onnistuneesti laukaistusta kantorakettimallista, arvioivat asiantuntijat.

Falcon Heavy -kantoraketti voisi auttaa Nasaa saavuttamaan tavoitteensa uudesta kuulennosta.

Raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen Aurinkoa kiertävälle radalle myöhään eilen. Falcon Heavy lähti matkaan samalta laukaisualustalta kuin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan lennot Kuuhun neljä vuosikymmentä sitten.

Onnistunutta laukaisua säestivät myös innostuneet kiljahdukset ja jylisevät aplodit.

- Vau, näittekö tuon? Olipa mahtavaa, SpaceX:n laukaisun kommentaattori Lauren Lyons sanoi heti raketin lähdettyä matkaan.

- Tässä oli kaikki, mitä testilaukaisulta voi toivoa, hänen aisaparinsa, kommentaattori John Innsbrucker säesti.

Noin kaksi minuuttia laukaisun jälkeen kaksi raketin uudelleenkäytettäviksi suunniteltua moottoriosaa irtautui onnistuneesti ja palasi maanpinnalle suunnitellusti pystyasennossa. Kolmas, niin ikään laskeutumista yrittänyt osa putosi mereen.

- Siinä ei ollut tarpeeksi polttoainetta, SpaceX-yhtiön omistaja, miljardööri Elon Musk sanoi.

Hänen mukaansa osa syöksyi mereen noin sadan metrin päähän aiotusta laskeutumispaikasta.

Voimakkain käytössä olevista kantoraketeista

Falcon Heavy on tätä nykyä maailman voimakkain kantoraketti. Se voi kantaa avaruuteen rahtia kaksi kertaa enemmän kuin United Launch Alliancen kantoraketti Delta IV Heavy. Falcon Heavy selviää urakasta SpaceX:n mukaan myös kilpailijoitaan halvemmalla.

70 metriä korkea raketti voi työntää matkaan noin 64 tonnia rahtia - siis enemmän kuin painaisi esimerkiksi pullolleen lastattu Boeing 737 -matkustajalentokone.

Kaikkien aikojen voimakkain raketti Falcon Heavy ei kuitenkaan ole. Se ei yllä esimerkiksi Nasan Apollo-ohjelman astronautit kuumatkalle työntäneen Saturn V -raketin tehoihin.

Falcon heavy suunniteltiin alun perin mahdollistamaan ihmisten lähettäminen Kuuhun tai Marsiin, mutta nyttemmin se nähdään pikemminkin mahdollisena apuna rahdin lähettämiseen avaruusasemille, SpaceX-yhtiön omistaja, miljardööri Elon Musk sanoi maanantaina.

SpaceX kehittää parhaillaan toista, kantoraketin ja sukkulan yhdistelmää, jota voitaisiin käyttää miehitettyihin avaruuslentoihin. Mallin lempinimi on BFR.

Testirahtina punainen urheiluauto - voi kiertää Aurinkoa miljardi vuotta

Falcon Heavyn laukaisun aikana web-kamerat välittivät kuvaa raketin sisältä. Ohjauspaneelissa näkyivät sanat "älä hätäile" ("Don't panic"). Lausahdus oli viittaus kirjailija Douglas Adamsin scifi-parodiaan Linnunradan käsikirja liftareille.

Raketin kyydissä kiertoradalle laukaistiin Muskin Tesla-yhtiön punainen sähköurheiluauto. Avaruuteen lähti samaa matkaa myös Isaac Asimovin scifi-kirjasarja Säätiö. Se on ladattu Muskin urheiluautoon asennettuun muistiyksikköön.

Avaruusmatkaa varten autossa on soittolista, johon on ladattu pelkästään edesmenneen David Bowien kappaletta Space Oddity.

Auton on määrä kellua avaruudessa Maan ja Marsin välillä Aurinkoa kiertäen. Jos ajokki kestää ulkoavaruuden olosuhteet, sen matka voi kestää miljardi vuotta, SpaceX sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Nykyäänhän USA lähinnä lentelee venäläisiltä vuonna 2013 ostamillaan 60 rakettimoottorilla. Jotenka hyllystä löytyy vielä tavaraa. Falconeita tarvitaan joskus vuonna 2040- 2060? Oli hauska huomata kauppa kesken EUn asettamien Ukraina pakotteiden mutta business lienee busness ass usuall in USA?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HAH-HAH! Valeuutinen taas.

Falcon käyttää SpaceX:n kehittämää Merlin rakettimoottoria. Falcon Heavyn ensimmäisessä vaiheessa on 27 Merlin moottoria.

Venäläistä rakettimoottoria on käyttänyt toinen yksityinen firma Orbital Sciences Falconia pienemmässä Antares raketissaan. Syykin siihen on selvä: firma ei valmista omia rakettimoottoreita ja Venäjältä moottorit saa halvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuossa kyllä viitattiin lähinnä USAn valinnaiseen haluun ylläpitää pakotteita Venäjän suuntaan. Lähinnä siis vain silloin kun se itselleen sopii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lännen asettamat pakotteet kyllä keskittyvät pääasiassa muuhun kuin kauppaan, lähinnä nimettyjen henkilöiden varoihin ja liiketoimiin sekä Krimiä koskevaan kauppaan ja matkailuun. Kaupan merkittävämmät rajoitteet ovat pääasiassa Venäjän vastapakotteita. Venäjä on kieltänyt mm. ruuan tuonnin Yhdysvalloista ja EU-maista. Lännenkin pakotepolitiikkaa ohjataan pääosin Euroopasta, ei Yhdysvalloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image