Ulkomaat

Kuuban pitkäaikainen johtaja Fidel Castro, 90, on kuollut

Fidel Castro luopui vallasta liki vuosikymmen sitten, jolloin saarivaltion johtoon nousi hänen veljensä Raul. Vallanvaihdon syynä oli Fidelin huono terveys. KUVA: ALEJANDRO ERNESTO / EPA
Ulkomaat 26.11.2016 7:35 | Päivitetty 26.11.2016 9:10
STT, Kaleva

Kuuban pitkäaikainen johtaja Fidel Castro, 90, on kuollut. Asiasta ilmoitti hänen veljensä, Kuuban nykyinen presidentti Raul Castro televisiossa.

Raul Castron mukaan Fidel kuoli perjantai-iltana kello 22.29 paikallista aikaa. Fidel on määrä tuhkata jo varhain lauantaina paikallista aikaa hänen toiveensa mukaisesti, Raul Castro kertoi.

Fidel Castro luopui vallasta vuosikymmen sitten, jolloin saarivaltion johtoon nousi hänen veljensä Raul. Vallanvaihdon syynä oli Fidelin huono terveys. Hänen oli pitkään huhuttu sairastavan vatsa- tai suolistosyöpää, mutta virallista vahvistusta ei ole saatu, koska hänen terveyttään koskevat seikat ovat valtiosalaisuuksia.

Sairauden takia Fidel on esiintynyt viime vuosina julkisuudessa harvakseltaan, ja yleensä hän oli pukeutunut verryttelyasuun. Hänen kenties viimeinen julkinen esiintymisensä oli 90-vuotissyntymäpäivän tienoilla elokuussa, kun hän kävi veljensä ja Venezuelan presidentin Nicolas Maduron kanssa lastenteatterissa. Viimeisen kerran hän puhui kansalaisille kommunistisen puolueen puoluekokouksessa huhtikuussa. Puhe tulkittiin pitkäaikaisen johtajan hyvästeiksi kansalle.

Kuuban vallankumousta 1950-luvun lopulla johtanut Castro oli maansa presidentti vuosina 1976-2008. Pääministerinä hän oli vuodet 1959-1976. KUVA: Scott Mc Kiernan / ZUMA Wire

Kuuban vallankumousta 1950-luvun lopulla johtanut Castro oli maansa presidentti vuosina 1976–2008. Kommunistisen valtion pääministerinä hän oli vuodet 1959–1976, mutta käytännössä hän johti Kuubaa jo tuolloin.

Fidel Castro oli pitkään Latinalaisen Amerikan ja myös maailman tunnetuimpia johtajia.

Ydinsodan partaalla 1962

Castron valtakauden vaikeimmat vaiheet osuivat niin kutsuttuun Kuuban ohjuskriisiin vuonna 1962. Konflikti kärjistyi, kun kävi ilmi, että Neuvostoliito oli sijoittanut keskimatkan ydinohjuksia Kuubaan. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ajautuivat selkkauksen takia ydinsodan partaalle.

Vuonna 1961 Yhdysvallat yritti Castron syrjäyttämistä kuubalaisten pakolaisten tekemän Sikojenlahden maihinnousun avulla. Vallankaappaus kuitenkin epäonnistui täysin.

Kuuban vallankumous ei ollut aluksi sosialistinen. Vasta vuoden 1961 lopulla Castro julisti, että maa siirtyisi kommunismiin.

Fidel piti pintansa vastakkainasettelussa Yhdysvaltojen kanssa, vaikka suurvalta pyrki 1960-luvulta lähtien kaatamaan itselleen vihamielisen Castron hallinnon muun muassa talouspakotteiden avulla. Fidel kerskui selvinneensä useista salamurhayrityksistä.

Castro muistetaan sotilasasustaan, parrastaan, pitkistä palopuheistaan ja sikareistaan. Siinä missä Castro oli jättimäinen hahmo maailmalla ja vasemmiston sankari, kotimaataan hän johti rautaisella otteella, eikä oppositiota sallittu.

Pikkuveli Raul Castron tultua valtaan Kuuba on hiljalleen luovinut poispäin Fidelin jähmeästä sosialismista ja Yhdysvaltain-vastaisuudesta. Markkinataloudelle on annettu enemmän hengitystilaa, ja suhteet Yhdysvaltoihin ovat kohentuneet.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suuri ilon ja onnen päivä kuubalaisille! Kuubaa rautaisella otteellaan piinannut hirmuhallitsija on viimeinkin pois kuvioista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne joutuvat monttuun kaikki suuret johtajakin! Venäjäkin vapautuu aikanaan nykyisestä vitsauksestaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää äkkiä kaymään Kuubassa, ennen kuin siitä tulee jenkkien kanariansaaret

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Legendaarinen hallitsi on poissa piti kuubaa isällisessä otteessa loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Castron kommunismi ei ole tuonut paljoakaan hyvää maailmaan saati Kuubaan. Sosialismiin perustuva ideologia on kauhistuttava asia jossa kansan tulee luovuttaa valtaapitävälle hallinnolle kaikki valta ja vastuu. Lopputulema on se, että kansa on täysin hallinnon pelinappuloina joka asiassa.
Pitkälle viety sosialismi sosialisoi jopa sinun palkkasi. Hallinto tarjoaa sitten koulutusta ja terveydenhuoltoa, mutta nämä ovat asiat jotka sinä saisit itsellesi ja lapsillesi joka tapauksessa jos palkkaasi ei oltaisi sosialisoitu eli verotettu. Sen lisäksi palkastasi jäisi vielä suurin osa muuhun käyttöön oman mielesi mukaan.
Toivottavasti Castron poismeno tarkoittaa sosialistisen ideologian loppua ympäri maailman. Myös meillä Suomessa on syytä seurata kuinka paljon palkastamme lopulta menee hallinnolle ja kuinka paljon hallinto meidän elämään osallistuu. Olen kuullut puhuttavan sääntö-suomesta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoinen jäärä ja tervaskanto tämä Castro oli. Eipä muuta, kuin reposar en paz, Fidel.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viikon levyhitti Britanniassa: Ding Dong paha noita kuollut on" otsikoi iloiten HS 2013 M. Thatcherin kuoltua.
Melko makaaberia riekkumista. En toivo samaa riekkumista F.Castron kuoltua, vaikka monella ehkä aihetta olisikin.
Miten media tällä kertaa suhtautuu? Pitäisikö provosoida kansaa julkiseen ilonpitoon?? Mielestäni ei. Kuolema sovittaa kaiken, jopa pahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

62 venäjä toi usan rajalle sotaromua ja siitä oli tulla maailmansota. Nyt usa kasaa romua venäjän rajalle ja tilanne on sama. 60 luvulla se oli neuvostoliiton syytä ja nyt se on venäjän syytä. On se ihmeellistä miten ihmisiä vedätetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitten "Sankareiden" kuolin kirjoituksissa pitäis aina mainita kuinka paljon ihmisiä on kuollut hänen vuokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image