Ulkomaat

Ku­nin­kaal­li­nen ero järkytti tanskalaisia

Kun kaikki oli vielä hyvin. Prinssi Joachim ja prinsessa Alexandra tanssivat häävalssia marraskuussa 1995.
Ulkomaat 17.9.2004 0:00
Mikko Paakkanen, STT
Tanskan prinssi Joachim, 35, ja prinsessa Alexandra, 40, eroavat, hovi ilmoitti yllättäen koolle kutsutussa tiedotustilaisuudessa torstaina.

Erotieto valtasi nopeasti pääuutisen paikat Tanskan tiedotusvälineissä. Tieto järkytti monia, mutta useimmat asiaa julkisuudessa kommentoineet näyttivät ymmärtävän pariskunnan ratkaisun.

"Kuningatar ja prinssi ovat syvästi valittaen hyväksyneet päätöksen. Hallitsijapari haluaa antaa täyden tukensa prinssi Joachimille ja prinsessa Alexandralle vaikeana aikana, joka heitä odottaa", ilmoittivat kuningatar Margareeta ja hänen puolisonsa prinssi Henrik hovin torstaina julkaisemassa tiedotteessa.

Joachim on kuningattaren nuorin poika. Hän avioitui hongkongilaissyntyisen Alexandra Manleyn kanssa vuonna 1995.Lapset jäävät
äidin luokse


Prinsessa Alexandra asuu toistaiseksi pariskunnan lasten Nikolain, 5, ja Felixin, 2, kanssa pariskunnan asunnossa Amalienborgin linnassa Kööpenhaminassa. Prinssi Joachim jää asumaan pariskunnan maaseutuasuntoon Schackenborgin linnaan.

"Välillämme on yhteisymmärrys eron ehdoista ja haluamme yhteisesti ottaa lastemme huoltajuuden", prinssi Joachim ja prinsessa Alexandra kertoivat hovin tiedotteessa.

Pikkuprinssit Nikolai ja Felix kuuluvat kruununperillisiin ja heidän asioistaan päättää periaatteessa hallitsija. Kuningashuonetta koskevan vanhan lain mukaan prinsessa Alexandra ei saa esimerkiksi viedä lapsiaan ulkomaille ilman kuningattaren lupaa.Prinsessan
arvonimi säilyy


Prinsessa Alexandra saa pitää arvonimen hänen kuninkaallinen korkeutensa, kunnes avioero astuu voimaan. Sen jälkeen häntä kutsutaan hänen korkeudekseen prinsessa Alexandraksi, hovi tiedotti. Tanskan hallitus valmistelee lakiesitystä, jolla prinsessalle määriteltäisiin oma valtiollinen määräraha, kertoi pääministeri Anders Fogh Rasmussen torstaina.

"Hallituksen näkemys on, että prinsessa Alexandran tulevalle toiminnalle kuningashuoneen jäsenenä on luotava arvokkaat puitteet", Fogh Rasmussen ilmoitti tiedotteessaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image