Ulkomaat

Kun ikirouta sulaa, kaikki kärsivät – Oulun yliopiston professorin mukaan muutos huolettaa erityisesti nuoria

Jäätikön sulaminen huolestuttaa tutkijoiden lisäksi alkuperäiskansoja. Arkistokuva. KUVA: Riina Mattila
Ulkomaat 10.1.2018 20:18
Saara Kärki

Alkuperäiskansat maksavat ison hinnan ilmaston lämpenemisestä. Se vaikeuttaa ruuan hankintaa, säilöntää ja käyttöä.

Ikirouta on jäätä muistuttavaa maa-ainesta, joka on niin kylmää, että se pysyy jäässä yli kaksi vuotta kerrallaan. Arktisella alueella ikirouta kattaa laajoja alueita niin maalla, meressä kuin rannikolla. Suomessa sitä esiintyy lähinnä Lapin palsasoilla.

Ilmaston lämpeneminen on mullistanut arktisen alueen elämän, sillä lämpenemisen myötä ikirouta on alkanut sulaa. Samalla se vaikuttaa dramaattisesti alueella asuvan kymmenen miljoonan ihmisen, varsinkin alkuperäiskansojen elämään.

Ikiroutaa voi olla maassa kymmenien, jopa tuhansien metrien syvyydeltä. Sulamisen seuraukset ovat tuhoisat. Jo nyt sulanut ikirouta on muodostanut arktisilla alueilla maahan valtavia kraattereita ja talojen sekä teiden romahduksia, sillä maa on kadonnut sananmukaisesti jalkojen alta.

Venäjällä ikiroudan sulamisen vuoksi on jouduttu siirtämään jopa kokonaisia kyliä uusiin paikkoihin.

Nuoria huolestuttaa lämpeneminen

Arktisen yliopiston tutkimusvararehtori ja Oulun yliopiston tutkimusprofessori Arja Rautio johtaa Nunataryuk-projektiin kuuluvaa tutkimusryhmää, joka perehtyy terveysvaikutuksiin, joita ikiroudan sulamisesta aiheutuu globaaliin ilmastoon sekä alueen väestön elämään.

Tutkimusryhmän keskiössä ovat terveyden ja saastumisen riskit, kuten ympäristömyrkkyjen ja eläinvälitteisten tautien uhat, muutokset vesi- ja ruokaturvallisuudessa sekä tapaturmat.

Projekti on vahvasti poikkitieteellinen ja siinä työskentelevät yhdessä niin antropologit, talous-, luonnon- kuin terveystieteilijät.

– Kun ikirouta sulaa maalta, muodostuu valtavia lammikoita ja ympäristö muuttuu. Etenkin nuoret ovat muutoksesta huolestuneita. Itsemurhaluvut ovatkin alkuperäisasukkaiden keskuudessa muita korkeampia. Haluamme löytää hyviä käytäntöjä, joita voimme jakaa myös itsemurhien ehkäisemiseksi, Rautio sanoo.

Miten tiet kestävät?

Vaikka projektiin valitut tutkimusalueet sijaitsevat maantieteellisesti kaukana toisistaan, on asukkailla samantapaisia ongelmia. Terveyshaittoja ovat muun muassa vesistöön päätyvät elohopeamäärät sekä dioksiinit.

Ympäristömyrkkyjen profiili on eri maissa myös erilainen. Pohjois-Amerikasta löytyy eri kemikaaleja kuin vaikka Venäjältä.

– Emme vielä tiedä kuinka paljon ikiroutaan on varastoitunut ympäristömyrkkyjä. Ikirouta liikkuu ja muuttaa muotoaan. Miten se infra, joka alueelle on rakennettu, tulee muuttumaan. Miten tiet tulevat kestämään ja kuinka ihmiset kestävät tämän muutoksen, Rautio kertoo.

Professori Arja Rautio tutkii ikiroudan sulamisen merkitystä ihmisen terveydelle osana Nunataryuk-projektia. Projektin tarkoitus on löytää sopeutumisstrategioita ihmisille. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Uhkakuvissa ikiroudan sulaminen voi saastuttaa vesijohtovedet ja tuhota tiet. Projektin avulla pyritäänkin löytämään keinoja, jotka auttaisivat vaaratilanteiden ennakkoinnissa sekä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

– Vuonna 1914 oli Venäjällä porojen keskuudessa laaja pernarutto­epidemia, jonka seurauksena 100 000 poroa kuoli. Sadoissa muissa paikoissa on tapahtunut samoin ja kuolleet eläimet on haudattu ikiroutaan, sillä sen on ajateltu kestävän ikuisesti. Jos ikirouta kuitenkin sulaa, olemme vaikean tilannearvion edessä. Vaarana on pernaruton itiöiden pääsy syntyviin lammikkoihin, joista eläimet ja ihmiset voivat juoda.

Raution tutkimusryhmään kuuluu projektin eri vaiheissa noin viisi tutkijaa. Ensi vuoden kevään aikana ryhmä käy tutkimuskohteissa Huippuvuorilla, Itä-Siperiassa, Kanadassa sekä Grönlannissa.

Kohteet ovat valikoituneet sen mukaan, missä on jo olemassa olevaa tutkimustoimintaa. Yhteisöiden parissa ja heidän kanssaan tehdään kysely sekä haastatteluja, joissa on mukana terveys ja hyvinvointi.

Terveydellisen tarkastelun lisäksi kysymykset liittyvät elinkeinoon, talouteen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

– Yritämme käyttää mahdollisimman paljon niitä tietoja, joita on jo olemassa. Ennen kaikkea olemme kiinnostuneita nuorista ja varsinkin nuorista miehistä, raskaana olevista naisista ja lapsista.

Dioksiineja löytyy yhä

Projektin hakemusta tehtiin kaikkineen vuosi. EU rahoittaa projektia 11,5 miljoonalla eurolla. Tutkimus alkoi marraskuussa ja kestää viisi vuotta.

Osaan esiin tulevista asioista voidaan vaikuttaa, mutta osaan ei.

– Dioksiinit kiellettiin jo 1940-1950-luvuilla, mutta silti niitä voi löytyä eläimistä, ihmisistä sekä ympäristöstä joko maa-aineksesta tai pinnan alta. Meille on tärkeää, että menemme yhteisöjen luo ja kerromme mitä olemme tekemässä ja kysymme, olisiko heidän mielestään jokin muu seikka tärkeämpää tutkia tai pitäisikö johonkin muuhun asiaan kiinnittää enemmän huomiota. Siksi tutkimuksen kokonaiskesto on pitkä, jotta tuloksiin ehditään reagoida myös yhteisöissä.

Rautiolle on tärkeää, että mukana on myös tutkimuseettinen ryhmä. Tarkoitus on häiritä mahdollisimman vähän paikallisen väestön elämää.

– Päätarkoituksemme on luoda hyvät verkostot ja löytää hyviä käytäntöjä, joita voidaan levittää laajemmalle. Arktisen neuvoston avulla voimme levittää tietoisuutta siitä, mitä on olemassa ja mitä tulisi välttää.

Tähän on hyvät mahdollisuudet, sillä Suomi on vielä yli vuoden Arktisen neuvoston puheenjohtaja- maa. Käytännöt auttavat myös levittämään tietoa siitä, mihin ja miten tiet ja talot tulisi rakentaa, jotteivät ne liiku ikiroudan sulaessa.

– Alkuperäiskansat ovat muun muassa käyttäneet ikiroudan onkaloita ruuan säilyttämiseen. Kun ikirouta sulaa, tätä mahdollisuutta ei enää ole, Rautio summaa.

 

Nunataryuk

 • Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on 26 tutkimusorganisaatiota.
 • Osallistujat tulevat 12 eri maasta.
 • Kustannusarvio on 11,5 miljoona euroa.
 • Projektia johtaa saksalainen Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research -instituutista.
 • Nunataryuk on Kanadasta peräisin oleva inuittien käyttämä sana, joka tarkoittaa maan joutumista mereen.

Arktinen alue

 • Arktinen alue eli Arktis tarkoittaa pohjoisnapaa ympäröiviä alueita. Tavallisesti siihen katsotaan kuuluvan Pohjoinen jäämeri ja osia Kanadasta, Grönlannista, Venäjästä, Yhdysvalloista ja Pohjoismaista.
 • Lämpötilan mukaan arktiseksi määritellään alueet, joiden kesäkuun keskilämpötila ei ylitä 10 celsiusastetta.
 • Metsänrajan mukaan määriteltynä arktinen alue alkaa vaihettumisvyöhykkeestä metsän ja pohjoisen puuttoman tundran välillä. Metsänraja noudattelee ilmastovyöhykettä, jossa kylmät arktiset ilmamassat ja lämpimät eteläiset ilmamassat kohtaavat.
 • Myös jatkuvan ikiroudan rajaa voidaan pitää arktisen alueen rajana. Erityisesti Venäjällä tämä tekee alueen laajemmaksi kuin muut rajaukset.
 • Merialueilla arktisen alueen raja määritellään talvisen jääpeitteen keston perusteella.
 • Poliittisia rajauksia on erilaisia. Esimerkiksi kansainvälisessä yhteistyössä Suomen arktinen alue on rajattu napapiirin pohjoispuoliseksi osaksi Lapin lääniä. Yksi arktisen alueen paljon käytetty rajaus on CAFF:in - Arktisen kasvillisuuden ja eläimistön suojeluohjelman - rajaus.

Lähde: Arktinen keskus, Lapin yliopisto

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

kiinassa ja intiassa kummassakin asuu yli miljardi ihmistä.
ikiroudan sulaminen vaikuttaa vain noin 10 miljoonaan ihmiseen. tai sitten ei vaikuta.
eli so what? Hyvin pieni murto-osa ihmiskunnasta jotka voisivat muuttaa vaikka suomeen asumaan.
Nuo itsemurha luvut eivät taas liity mitenkään ilmastomuutos höpötykseen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puupäät ovat onnellisia ikiroudan sulaessa ja vedenpinnan noustessa - he eivät huku..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä mietin tässä, että miksi pyritään syyttämään ihmistä siitä mitä maapallolla on tapahtunut iät ja ajat eli maapallon ilmasto on muuttunut aika ajoin. Ihminen on nyt korkeintaan nopeuttanut teollistumisen myötä ilmaston muutosta, joka tulisi jokatapauksessa. Maapallolla on historiansa aikana ollut useitä kylmiä kausia ja vastaavasti myös lämpimiä kausia ja tästä on olemassa todisteita. Enemmän minä olisin huolissani tämän ns. ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta, joka pistää esim. Afrikan kansat oikeasti liikkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö elokuvan the day after tomorrow. Fiktiota, mutta Itse todellakin uskon, että luonto näyttää voimansa jollakin tapaa jossakin välissä. Maapallo pitää huolen itsestään, ei dinosauruksetkaan muuten olisi sukupuuttoa kohdanneet. Ihmisillä on sentään mahdollisuus selvitä mullistuksesta, toisin kuin dinoilla. Sitä odotellessa, vaikka ei meidän aikakaudella tapahdukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän elokuvan, joka on täysin fiktiota mutta mitä dinosauruksien ja monien muidenkin sen aikaisten eläimien sukupuuttoon silloin 65,5 miljoonaa vuotta sitten tulee niin on tutkittu, että sen aiheutti lähes varmasti asteroidin törmäys maahan eli maapallolla itsessään ei ollut mitään tekemistä asian kanssa vaan ns. ulkopuolinen taho sai sen tuhon aikaan. Meidänkin aikakaudella tai vaikka ensi vuonna voi asteroidi törmätä maahan ja kun se on tarpeeksi suuri niin that's it. MItä luulet, että kertoisiko se taho, joka tietäisi, että avaruudesta on lähestymässä todella järkyttävän kokoinen möhkäle maapalloa ja varmuudella törmää meihin tuhoten lähes kaiken elämän täällä. Itse jättäisin kertomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienen ihmisen huolet ja tulevaisuus eivät vaikuta mitään USA:n presidentti Trumpin kielteiseen suhtautumiseen. Eivät edes hänen liittovaltiossaan jyllänneet katastrofit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hienoa ja tärkeää että EU rahoittaa tätä tutkimusta. Ilmastonmuutos on fakta johon on sopeuduttava ja ihmisellä on vaikutusta sen suuntaan ja nopeuteen. Vain täysin asioista ymmärtämätön kehtaa väittää muuta. Meillä ei Suomessa ole hätää vielä pitkään aikaan, mutta sekä päiväntasaajan että napaseudun väki elää jo veitsenterällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain hölmö koittaa pysäyttää ilmastonmuutosta. Maapallon ilmasto on muuttunut koko sen olemassa olo ajan. Suomessakin oli ennen viimeistä jääkautta keskieurooppalainen ilmasto. Sitten tuli jääkausi. Onneksi ei jääkauden aikana ilmastonmuutosta ei pysäytetty. Jos ilmastonmuutos pysäytetään, sen seuraukset ovat varmasti pahemmat. Antaa ilmaston muuttua siten, kun se on tarkoitettu muuttuvaksi, eikä ihmisten toimesta enää hämmennetä sitä. Tietenkin jotain järkeä voisi saada kehitysmaiden saastuttamiseen, mutta suomessa voidaan elää täysin huoletta ja ajella autoilla kuten ennenkin. Tämä ilmastonmuutos on täyttä höpötystä ja keksitty vain ja ainoastaan syyksi kerätä hölmöiltä ihmisiltä ylimääräisiä veroja ja pitää keinotekoisesti työttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velkarahasta huolissaan höpsistä painetaan uuttta rahaa 24/7 lissää ettei lopu kautta kuomishidtorian maapallon ilmasto muuttunut luonnolista kehitystä luonto hoitaa liikakansoitusta näinollen vähenmäksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiinto loppui lauseeseen "Itsemurhaluvut ovatkin alkuperäisasukkaiden keskuudessa muita korkeampia. Haluamme löytää hyviä käytäntöjä, joita voimme jakaa myös itsemurhien ehkäisemiseksi, Rautio sanoo."
Kaikella kunnialla mutta olisiko voinut vielä sisällyttää itkevät vauvat ja jonkun kissavideon tähän että olisitte saaneet vielä lisädraamaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pahoillani kun joudun nyt huomauttamaan, että Nunataryuk-projekti on EU:n rahoittama projekti ja ollaan nyt kerrankin rehellisiä ja sanotaan se ääneen mitä se tarkoittaa: projektin lopputulema voi olla vain ja ainoastaan linjassa poliitikkojen agendan kanssa tai se on kyseisen tutkijaryhmän viimeinen rahoitus ja uran loppu. Jos me ei koskaan voida näitä asioita reilusti ääneen sanoa, niin mitä merkitystä millään oikeasti on? EU ei ole rahoittanut ensimmäistäkään "tutkimusta" jonka tulos olisi joku muu kuin EU-poliitikkojen agenda.

Se on totta, että niitä nuoria ihmisiä asia huolettaa jotka ovat toistuvasti tämmöisen poliittisen tieteen pommituksen uhreja. Puolestaan ne nuoret jotka ovat oppineet olemaan kriittisiä ja hakemaan tietoa itsenäisesti, niin heitä ei huoleta. Todellisuus on se, että ilmastonmuutos on luonnollinen ilmiö ja ihmiset eivät voi millään lailla estää tai vaikuttaa ilmaston muuttumiseen.

On hienoa että saasteista puhutaan ja niistä on päästävä eroon, mutta samassa yhteydessä ilmastonmuutoksesta puhuminen on ainoastaan poliittista tiedettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin! Hyvä kirjoitus.

Kaleva voisi lisätä kommenttien perään mahdollisuuden laittaa joko + tai - merkin? Tai peukun ylös/alas. Miten vain..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kriittisen ajattelun perään kuulutat, niin voisitko tarjota jotain lähteitä väitteillesi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hae Googlella tietoa hakusanoilla ilmastomuutos ja huijaus, niin pääset alkuun ja saat linkkejä ja artikkeleita, missä asiaa käsitellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikeastiko ihmiset täällä pohjolan perukalla ovat näin pihalla ja sekaisin? Eikö ole mitään käsitystä siitä, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa ja mistä se johtuu? Nuoret ovat huolissaan, koska he ovat saaneet valistusta aiheesta. Heillä on tietoa. On kyse ennen muuta heidän (ja heidän jälkeen tulevien sukupuolvien) tulevaisuudesta. Se ei ilmeisesti vanhoja jääriä, tai sivistymättömiä ihmisiä kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. edes kuinka tärkeää tämä on. Todella hienoa että tällaista tutkitaan. Tärkeää ja todella vaikuttavaa. Siis todella tärkeää pohjoisten väestön kannalta. Onnea tutkimukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti Suomessakin ajatellaan aivan liian lyhytnäköisesti ilmastoa. Ja ollaan muka huolissaan velkarahasta joka tulee olemaan lapsillamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image