Ulkomaat

Kun Britannia päätti erota EU:sta, Suomen nuorin eu­ro­par­la­men­taa­rik­ko bloggasi sen vaikutuksista – "En osannut odottaa, että se vaikuttaa tällä tavalla omaan elämääni"

Alviina Alametsän työ Euroopan parlamentissa alkoi helmikuun alussa. Hänellä oli hyvin aikaa sopeutua uuden tehtävän vastaanottamiseen, sillä vaalit pidettiin viime keväänä.
Ulkomaat 23.2.2020 8:00
Daniel Wallenius

Alviina Alametsä nousi europarlamenttiin Britannian EU-eron myötä. Nyt hän istuu parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa pohtimassa Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta.

Strasbourg, Ranska

Kun Britannia kesällä 2016 äänesti siitä, lähteekö se Euroopan unionista, Alviina Alametsä (vihr.) oli viettämässä juhannusta mökillä. Kuultuaan kansanäänestyksen tuloksen hän kirjoitti blogikirjoituksen siitä, millaisia vaikutuksia brexitillä on.

Yksi Alametsän nimeämistä vaikutuksista oli, että brexitin vaikutukset nähdään vasta myöhemmin: että voi mennä hyvin pitkään ennen kuin Britannia oikeasti lähtee EU:sta. Siinä Alametsä osui oikeaan.

Alametsän blogi on kadonnut bittiavaruuteen, eikä muita ennustuksia saa enää kaivettua esiin.

– Mutta sitä en osannut kyllä odottaa, että se vaikuttaa tällä tavalla omaan elämääni, hän sanoo.

Yritys keskittyä konkreettisiin asioihin

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa. Maan europarlamentaarikot pakkasivat tavaransa ja poistuivat unionin vallan linnakkeista. Tällöin osa EU-maista sai lisäpaikkoja parlamenttiin. Suomelle niitä liikeni yksi.

Sen sai syksyllä 28 vuotta täyttävä Alametsä, josta tuli samalla Suomen nuorin europarlamentaarikko. Ensimmäinen täysistuntoviikko uudessa tehtävässä oli Strasbourgissa helmikuun puolessavälissä.

Alametsä on ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu Helsingissä, nykyisen ulkoministerin Pekka Haaviston entinen avustaja sekä Terapiatakuu-kansalaisaloitteen alullepanija.

– En ole ollut poliitikko pitkään, mutta olen yrittänyt keskittyä konkreettisiin asioihin. Ehkä se selittää sitä, miksi olen täällä, vaikka se onkin vähän odottamatonta, hän sanoo.

Tällä Alametsä viittaa siihen, että europarlamentin keski-ikä on yli 50 vuotta, ja moni päätyy sinne vasta pitkään jatkuneen poliittisen uran jälkeen ja käyttää paljon rahaa vaalikampanjaansa.

– Brexitin myötä minulla oli aikaa sopeutua tänne tuloon. Jos olisin tullut suoraan vaalien jälkeen, olisi tässä ollut aika paljon sulateltavaa.

Alku mennyt käytännön asioissa

Alametsän alku parlamentissa on mennyt käytännön asioiden, kuten työvälineiden ja kulkulupien järjestelyssä ja asioiden haltuunotossa sekä avustajien rekrytoinnissa.

– Jos keskittyy kovasti siihen, mitä ei osaa, sellaisia asioita löytää kyllä. Olen yrittänyt kysyä paljon asioita muilta ja saanutkin vinkkejä, hän sanoo.

Ja kun työ parlamentissa alkoi, Alametsä löysi jälleen edestään sen, mikä hänet sinne toi. Neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta alkavat toden teolla vasta nyt, ja niiden kannalta keskeisimpiä europarlamentin valiokuntia ovat kansainvälisen kaupan valiokunta sekä ulkoasiainvaliokunta, joista jälkimmäisessä Alametsä on ainoa suomalainen.

– Brexit on valtava paketti, ja siihen liittyvien asioiden skaala todella iso, Alametsä sanoo.

Vaikeat neuvottelut edessä

Euroopan unionin kanta neuvotteluissa on se, että Britannian ja EU:n suhteen tulisi olla mahdollisimman paljon nykyisen kaltainen. Alametsä sanoo sen olevan myös hänen henkilökohtainen kantansa.

– Emme halua EU:n lähelle maata, joka polkee veroja ja työntekijöiden oikeuksia. Sellainen tuskin on tavallisten brittienkään intresseissä, hän sanoo.

Muita tärkeitä teemoja neuvottelussa Alametsälle ovat ympäristönsuojelu sekä tasa-arvo, kuten sukupuolten välisten palkkaerojen kaventaminen.

Hän nostaa esiin myös tiedusteluyhteistyön. Noin 60 prosenttia Euroopan unionin tiedustelutiedosta tulee Britanniasta.

– Molemmat hyötyvät siitä, että tieto vaihtuu. Neuvotteluissa on tärkeä saavuttaa sellainen luottamus, että vaihto jatkuu, Alametsä sanoo.

Neuvotteluista voi myös tulla vaikeat, sillä Britannian käsitys tulevasta suhteesta EU:n kanssa vaikuttaa hyvin erilaiselta kuin EU:n toiveet.

– Sellaista lopputulosta, jossa Britannia saa rusinat pullasta, ei voi hyväksyä. EU:lla on tietyt standardit ja prosessit, ja niistä täytyy pitää kiinni. EU on yhtenäinen ja uskon, että sillä on muskeleita tähän.

Neuvotteluja Alametsä kuvaa historiallisiksi. Yleensä kauppasopimuksilla on pyritty kaupan esteiden purkamiseen, mutta nyt niitä päinvastoin pystytetään.

– Britit haluavat näyttää, että he eivät alistu EU:n tahtoon. Brexit on nyt tapahtunut, ja he ovat lähteneet. Toivon, että molemmat osapuolet hakisivat aidosti hyvää lopputulosta, eivätkä katsoisi, että jommankumman pitää voittaa neuvottelut.

Alviina Alametsä

Syntynyt vuonna 1992 Tampereella.

Valmistunut valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2014 pääaineenaan maailmanpolitiikan tutkimus.

Oli ehdolla vuoden 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa, muttei tullut valituksi. Nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon vuoden 2017 vaaleissa.

Toimi vihreiden turvallisuuspoliittisen ryhmän puheenjohtajana ja johti puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjapaperin valmistelua.

Oli yhdeksännen luokan oppilas Jokelan koulukeskuksessa, kun siellä tapahtui koulusurma vuonna 2007.

 

MAINOS

Kommentoi

Kun katsoo EU:n viime vuosia niin unioni ei ole saanut päätettyä paljon mitään ja kokoukset olleet riitaisia ja unioni täysin hajalla. Silti ollaan hamuamassa vielä lisää jäseniä lisäämään kaaosta entisestään. Nyt olisi jo aika ottaa järki käteen ja tunnustaa tosiasiat ja hajottaa epäonnistunut unioni. Jonkinlainen talousyhteisö voi toimia mutta nykyisen kaltainen unioni ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alametsä on ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu Helsingissä, nykyisen ulkoministerin Pekka Haaviston entinen avustaja....onko tämä mainittu mahdollisena meriittinä?
Ulkoministeri Haavistosta aloitetaan esitutkinta ja voi olla niinkin, että tutkinta johtaa tilanteeseen, jossa Haavisto ei enää ole Ulkoministeri.
Mitä taas tulee brittien lähtöön, niin se oli briteille kuin lottovoitto, EU:lle iso tappio ja saattaa johtaa siihen, että EU:n rivit alkavat rakoilla ja muita maita liittyy joukkoon.
EU:n tekemät virheet ovat rahallisesti älyttömän isoja, rahaa on valunut rikollisuuteen miljardeja euroja ja valuu edelleenkin, EU ei ole pystynyt ratkaisemaan laitonta siirtolaisuutta Eurooppaan, mutta on yrittänyt sitoa jäsenmaiden kädet, jotka ovat hakeneet omia ratkaisuja...kaikissa isoissa ongelmissa EU on ollut täysin avuton....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan eu.nuorison harhaluulo, kun ei ole käsitystä vielä muustakaan todellisesta ihmisen elämästä, kunhan vaeltaa joukkosieluista elämää. Sokeana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon vain tälle nuorelle poliitikolle parlamenttiin noususta. Samaan hengen vetoon on todettava, että uraa tuosta EU-politikoinnista ei kannata alkaa rakentamaan, sillä EU:lla ei ole minkäälaista tulevaisuutta. Seuraava lähtijä saattaa nimittäin olla jopa Ranska. Italian lähtöä ne pitävät lähes varmana ja Puola ja Unkari ovat jo puoliksi ulkona eivätkä ole noudattaneet EU:n sosialistisia sääntöjä enää vuosiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole katumista briteissä, pääsivät eroon kolhoosin eu.sta. saivat takaisin oman maansa vapauden ja itsenäisyyden, kaikenlaista mielettömyyttä sitä on valopäät maailmanaikana pystyyn nostaneet ,ilman järjenhäivää, onhan kaiken maailmanaikana maat ja kansakunnat ajaneet omanmaan riippumatonta itsenäisyyttä ja vapautta ,irti kytköksistä, eiköhän suomikin ole käynyt verisen sotajan, puolustamiseen omanmaan ja kansan vapautta, onko se aika todellakin nykypolvilla jo epäselvä , järkeen sopimatonta ymmärtää.siltä tuo meno näyttää nykysuomessa. Omat vanhemmat olivat nähneet tuon helvetillisen sotajan, ajanjakson,isän oltuaan 5v, rintamalla, isän vielä eläessään näki tämän suomen nykyisen kehityssuunnan ,totesi että pitäisippä nähdä näillä tulevilla sukupolvilla tuo aikakausi ja elää uudestaan , se palauttaisi ihmisten nöyryyden ,järjen kun ei muuten tulla järkiinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image