Ulkomaat

Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille

– Viro on aina korostanut, että Natolla ja sotilasliitossa erityisesti Yhdysvalloilla on korvaamaton rooli Baltian maiden turvallisuuden takaamiseksi, Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik sanoo.
Ulkomaat 20.11.2019 15:50
Anita Simola

Sotilasliitto on Euroopassa vahvempi kuin vuosiin

Viron sisäministerin ja Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helmen tiistainen kommentti Naton heikkenemisestä on puhuttanut eteläisessä naapurissa pitkin päivää.

Sisäministerin mukaan Viron hallitus valmistelee turvallisuuspoliittista varasuunnitelmaa, eli suunnitelma B:tä.

Sitä tarvitaan, koska Viro ei Helmen mielestä voi enää luottaa täysin siihen, että sotilasliitto takaisin kaikissa olosuhteissa Viron alueellisen koskemattomuuden ja itsenäisyyden.

Kohu alkoi heti

Lausunnossa heräsi valtaisa kohu, johon ottivat osaa useat poliitikot maan presidenttiä myöten.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik kommentoi hetki sitten lausuntoa suomalaisille politiikan toimittajille.

Raik piti lausuntoa poikkeuksellisena.

Hän muistutti, että Virossa on nyt poliittisia jännitteitä, skandaali seuraa toistaan.

Raikin tiedossa ei ole, että tällaista suunnitelmaa valmisteltaisiin.

– Meille instituuttiin ei ainakaan ole tullut tilausta tällaisen suunnitelman tekemiseksi, hän naurahti.

Ei vaihtoehtoa Natolle

Raik korosti, että turvallisuuspolitiikka on ollut perinteisesti vahvan konsensuksen aluetta.

– Viro on aina korostanut, että Natolla ja sotilasliitossa erityisesti Yhdysvalloilla on korvaamaton rooli Baltian maiden turvallisuuden takaamiseksi. Tästä kannasta on pidetty johdonmukaisesti kiinni. En näe mitään vaihtoehtoja tai spekuloita sille, että lähtisimme luomaan vaihtoehtoja Natolle tai Yhdysvaltojen roolille Euroopan turvallisuusympäristössä.

Hän muistutti, että käytännössä Yhdysvaltojen ja liittolaisten läsnäolo ovat vahvistuneet Euroopassa viime vuosien aikana.

– Kun puhumme puolustuskyvystä ja sotilasliiton peloitevaikutuksen vahvuudesta, niin siinä mielessä Nato on vahvempi kuin mitä se oli muutama vuosi sitten.

Kahdenvälistä paljon jo nyt

Jos tällainen varasuunnitelma pitäisi tehdä, niin mitä se olisi?

– En arvuuttele, mitä se voisi olla. Kahdenvälistä puolustusyhteistyötä tehdään eri liittolaisten kanssa jo nyt. Sitä on niin Ranskan, Iso-Britannian, Yhdysvaltojen ja pohjoismaiden välillä. Yhteistyötä tekevät myös Baltian maat keskenään.

Raik ei ole huomannut, että ilmapiiri Virossa olisi muuttunut. Huolta on aiheuttanut jo aiemmin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin lausunnot Naton heikkenemisestä.

– Nyt puhutaan epävarmuuksista, eikä konkreettista uhkakuvista.

Puheenjohtaja Helme teki selväksi, että hänen siteerauksiaan saa käyttää vapaasti. Ei aikaakaan, kun kommentit levisivät Suomen mediaan ja sitä kautta virolaiseen mediaan. Siitä lähti liikkeelle varsinainen Nato-rumba.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid oli tiistaina Brysselissä, josta hän reagoi sisäministerin kommentteihin nopeasti. Hänen sanomansa oli, että Virolla on sataprosenttinen tuki Natolle.

Presidentin jälkeen kommentteja alkoi sataa muiltakin politiikoilta, muun muassa puolustusministeri Juri Luikilta, joka osallistui samanaikaisesti puolustusministerikokoukseen Tukholmassa. Luiki korosti, ettei ulko- ja turvallisuuspolitiikan avaukset kuulu sisäministerille.

MAINOS

Kommentoi

Virolla ei ole ollut koskaan kunnon omaa armeijaa. Vastarintaa kyllä on tehty, mutta siitä huolimatta Viro on tullut ylikävellyksi tanskalaisten, saksalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten toimesta. NATO,n joukkojen läsnäollessa Venäjä jauhaa viron perunamaaksi ilman tulevaisuutta.
vain realismi autaa Viron heimon olemassaoloon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko Trumpin hallinto on lähettänyt Virolle laskun USA:n sotilaiden vuokrasta. USA esittää Etelä-Korealle muhkeaa laskua sotilaallisesta läsnäolostaan. Millainen lasku meitä odottaa yhteisistä sotilasharjoituksissta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"En näe mitään vaihtoehtoja tai spekuloita sille, että lähtisimme luomaan vaihtoehtoja Natolle tai Yhdysvaltojen roolille Euroopan turvallisuusympäristössä."
Nyt on kielitaito hiukan heikoissa kantimissa, koska tuohan nyt on käsitettäväksi aivan päinvastaiseksi asiaksi, ellei Kristi ole täysin kääntänyt kelkkaansa NATOn suhtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image