Ulkomaat

Kriisi ajoi katalaanit ahtaalle Madridissa – "Ihmiset ovat sanoneet minulle kamalia asioita"

Carles Puigdemont on Saksan Neumuensterin vankilassa, jonka edustan aitaan Puigdemontin kannattajat ovat kiinnittäneet hänen vapauttamistaan vaativia julisteita. KUVA: 10:40:41100
Ulkomaat 31.3.2018 8:00
Suvi Ollila

Katalonia ja koko Espanja on jakautunut kahteen, jyrkästi toisiaan vastustavaan leiriin itsehallintoalueen itsenäistymispyrkimysten seurauksena.

Pääkaupungissa Madridissa lukemattomille parvekkeille ripustetut Espanjan liput muistuttavat siitä, että separatistiset pyrkimykset eivät saa sympatioita osakseen keskushallituksen kotikentällä.

Itsenäistymispyrkimysten merkilliset poliittiset vaiheet saivat viime viikolla jatkoa, kun Saksan poliisi pidätti syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puidgemontin Tanskan rajalla sunnuntaina 25. maaliskuuta sen jälkeen, kun hän oli ollut Suomen-vierailulla.

Pidätys on uusin käänne viime syksynä kärjistyneessä Katalonian aluehallituksen ja Espanjan keskushallituksen välisessä poliittisessa kriisissä.

Tilanne on ollut umpikujassa viime syksystä lähtien.

Katalonia on ollut ilman toimivaa aluehallitusta viime lokakuusta asti, jolloin Espanjan pääministeri Mariano Rajoy hajotti alueparlamentin osana vastatoimia Katalonian yksipuolisen itsenäistymisilmoituksen jälkeen.

Joulukuun aluevaaleista lähtien uuden aluehallituksen muodostaminen on osoittautunut hyvin hankalaksi, sillä suuri osa vaaleissa menestyneistä itsenäisyysmielisistä poliitikoista on joko vangittuina tai Puidgemontin tapaan maanpaossa.

Vastakkainasettelu kasvanut äkillisesti

Kaikki tätä juttua varten haastatellut Madridissa asuvat katalaanit ovat yhtä mieltä siitä, että Katalonian tilanteen vuoksi heidän olonsa Madridissa on aiempaa epämukavampi.

He kertovat joutuneensa arvostelun, pilkan tai painostuksen kohteeksi ainoastaan siksi, että ovat katalaaneja.

Madridissa yliopiston dosenttina toimiva, Barcelonasta kotoisin oleva Vanessa Bejarano García, 41, kertoo viimeisten kuukausien olleen todella vaikeita juuri äkillisesti kasvaneen vastakkainasettelun vuoksi.

– Olet joko itsenäistymisen puolesta tai sitä vastaan. Keskustelua eri vaihtoehdoista tilanteen ratkaisemiseksi on oikeastaan mahdotonta käydä, hän sanoo.

Vanessa Bejarano García peräänkuuluttaa vastakkainasettelun sijaan analyyttista ajattelua, jotta Katalonian tilanteesta voitaisiin käydä rakentavaa keskustelua.

Bejarano on myös järkyttynyt ja suruissaan siitä, kuinka aggressiivisesti tututkin ihmiset ovat häntä Katalonian tilanteen kärjistymisen jälkeen Madridissa lähestyneet.

– Arvostamani ihmiset ovat sanoneet minulle niin kamalia asioita, etten halua edes toistaa niitä.

"Ei ole sattumaa, että pidätys sattui Saksassa"

Puidgemontin sunnuntainen pidätys saa Madridissa asuvien katalaanien keskuudessa sekä arvostelua että ymmärrystä osakseen.

Madridissa asuva Víctor, 27, ei halua sukunimeään julkaistavaksi, sillä pelkää itsenäisyysmielisenä katalaanina työpaikkansa puolesta. Rakennusinsinöörinä työskentelevä Víctor on Puidgemontin pidättämisestä tyrmistynyt.

– Vaikka osasin odottaa vangitsemista, en odottanut keskushallitukselta näin autoritäärisiä otteita. Puidgemontin saamat syytteet ovat vakavuudessaan täysin liioiteltuja. Toivon, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsee Espanjan poliittisten vankien pitämisestä.

Asianajajana työskentelevä Valentín Playá Serra, 66, on kotoisin Barcelonasta, mutta asunut Madridissa 40 vuotta.

Asianajaja Valentín Playá Serran mielestä kriisiä ei pitäisi selvittää oikeusteitse, vaan osapuolten pitäisi pystyä ratkaisemaan konflikti poliittisin keinoin. Laillinen kansanäänestys voisi olla yksi vaihtoehto.

Playán mielestä Puidgemontin pidätys on vain yksi uusi erä Katalonian ja Espanjan hallitusten välisessä ottelussa.

– Voi vain arvailla, kuka tässä pelissä on hyökkääjä ja kuka puolustaja. Luulen, että pidätys on Puidgemontin hyökkäys, jonka avulla tämä pyrkii hakemaan ratkaisua umpikujaan päätyneeseen poliittiseen tilanteeseen.

Playán mielestä ei ole sattumaa, että pidätys tapahtui juuri Saksassa.

– Euroopan tärkeimmän valtion sekoittaminen mukaan tähän konfliktiin oli varmasti Puidgemontin laskelmoinnin tulosta. Jos hän onnistuu sanelemaan edes osan Espanjaan luovuttamiseensa liittyviä ehtoja, hän on kirkkaasti tämän erän voittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Se on vaikeaa saada Espanjaan demokratiaa. Valitettavasti Rankkon politiikka on yhä voimissaan ja suosittua erityisesti Madridissa. Jos joku luulee jotain muuta niin perehtyköönpä esim. sisällissodan aikaisten rikosten tutkinnan kieltämiseen lailla yms. Italian tilanne ja Saksankin tilanne ovat paljon parempia kun "kissa tuli aikoinaan nostettua pöydälle" ja ongelmat heti selvitettyä.

Asein voi aina alistaa ihmisiä oman aikansa mutta historia on kyllä osoittanut että demokratia toimisi paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 vuotta vankeutta itsenäisyydestä haaveileville Katalonialaisille ei ole lempeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten jos Lenin olisi kyydittänyt itsenäisyyttä havittelevat Suomalaiset separatistit Siperiaan. Luulisi että Suomalaisilla olisi myötätuntoa Kataloniaa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siperiaan kyyditys olisikin paljon lievempi teko kuin sorakuopan reunalle taluttaminen. Suomalaisia punaisia listittiin itärajan takana enemmän kuin rajan tällä puolen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän bolshevikit yrittivät. Mutta eivät pystyneet nujertamaan suomalaisten tahtoa itsenäisyyteen. Kyllä katalaanit täältäkin sympatiaa saavat, vaikka Espanja pehmeä sortaja Neuvostoliittoon verrattuna onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko siis Espanja ainoa Euroopan maa, jossa on poliittisia vankeja?! Häpeällistä EU:lle. Espanja on vajonnut jonnekin entisten IVY-maiden tasolle. Ja EU on hiljaa lehdistön ohella. Vallan vahtikoiralla on vainu pahasti hukassa, vai uskallusko on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjan Navarran, Leonin, Kastilian ja Andalusian sekä Hämeen, Savon, Länsi- ja Itäpohjan on saatava myös itsenäisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista katsoa kuinka kansat ajetaan sisällissotaan. On vaikea uskoa, että tämäkään kriisi olisi alkanut pelkästään katalaanien aloittamana ilman ulkopuolista tekijää. Katalonian oppositio ei ollut tässä mukana, eli katalaanit eivät ole yhteisenä joukkona kapinoimassa. Oliko tämäkin kansannousu masinoitu ulkomailta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niinkään, vaan paikalliset rikkaat ovat olleet mukana pelissä aika tiiviisti. Espanjan omat poliittiset pidätykset ja poliisiväkivalta ovat olleet myös typeriä, koska sen takia annat vain vastapuolelle lisää pelikortteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain vaiheessa Katalonia tulee itsenäistymään.
Pyrkimykset ovat erittäin vahvat eikä Espanja voi millään tavoin estää. Itsenäistymisessä ei ole sinällään mitään outoa tai eriskummallisuutta kuin se ettei kaikille kansanosille saa olla omia pyrkimyksiä tai erivapauksia.
Suomessa tulee Ahvenanmaa tulevaisuudessa itsenäistymään irti mannersuomesta joka on heille suotava.
Ahvenamaa tulee pärjämään hyvin pienen väestömäärän vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain äänestyksessä 90 % vastanneista sanoi Affenanmaalle tervemenoa, hehheh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19:18
Koronaviruksen tartuntariskin takia nuohoustakin suositellaan lykättäväksi, jos se ei ole välttämätöntä
19:00
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
89
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
58
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
34
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
18
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
18
Pohjois-Pohjanmaalla todettu yhteensä 58 koronatartuntaa, uusia tapauksia tuli vuorokaudessa yksi kappale – OYSista kotiutettu kaksi koronapotilasta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image