Ulkomaat

Kriisi ajoi katalaanit ahtaalle Madridissa – "Ihmiset ovat sanoneet minulle kamalia asioita"

Carles Puigdemont on Saksan Neumuensterin vankilassa, jonka edustan aitaan Puigdemontin kannattajat ovat kiinnittäneet hänen vapauttamistaan vaativia julisteita. KUVA: 10:40:41100
Ulkomaat 31.3.2018 8:00
Suvi Ollila

Katalonia ja koko Espanja on jakautunut kahteen, jyrkästi toisiaan vastustavaan leiriin itsehallintoalueen itsenäistymispyrkimysten seurauksena.

Pääkaupungissa Madridissa lukemattomille parvekkeille ripustetut Espanjan liput muistuttavat siitä, että separatistiset pyrkimykset eivät saa sympatioita osakseen keskushallituksen kotikentällä.

Itsenäistymispyrkimysten merkilliset poliittiset vaiheet saivat viime viikolla jatkoa, kun Saksan poliisi pidätti syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puidgemontin Tanskan rajalla sunnuntaina 25. maaliskuuta sen jälkeen, kun hän oli ollut Suomen-vierailulla.

Pidätys on uusin käänne viime syksynä kärjistyneessä Katalonian aluehallituksen ja Espanjan keskushallituksen välisessä poliittisessa kriisissä.

Tilanne on ollut umpikujassa viime syksystä lähtien.

Katalonia on ollut ilman toimivaa aluehallitusta viime lokakuusta asti, jolloin Espanjan pääministeri Mariano Rajoy hajotti alueparlamentin osana vastatoimia Katalonian yksipuolisen itsenäistymisilmoituksen jälkeen.

Joulukuun aluevaaleista lähtien uuden aluehallituksen muodostaminen on osoittautunut hyvin hankalaksi, sillä suuri osa vaaleissa menestyneistä itsenäisyysmielisistä poliitikoista on joko vangittuina tai Puidgemontin tapaan maanpaossa.

Vastakkainasettelu kasvanut äkillisesti

Kaikki tätä juttua varten haastatellut Madridissa asuvat katalaanit ovat yhtä mieltä siitä, että Katalonian tilanteen vuoksi heidän olonsa Madridissa on aiempaa epämukavampi.

He kertovat joutuneensa arvostelun, pilkan tai painostuksen kohteeksi ainoastaan siksi, että ovat katalaaneja.

Madridissa yliopiston dosenttina toimiva, Barcelonasta kotoisin oleva Vanessa Bejarano García, 41, kertoo viimeisten kuukausien olleen todella vaikeita juuri äkillisesti kasvaneen vastakkainasettelun vuoksi.

– Olet joko itsenäistymisen puolesta tai sitä vastaan. Keskustelua eri vaihtoehdoista tilanteen ratkaisemiseksi on oikeastaan mahdotonta käydä, hän sanoo.

Vanessa Bejarano García peräänkuuluttaa vastakkainasettelun sijaan analyyttista ajattelua, jotta Katalonian tilanteesta voitaisiin käydä rakentavaa keskustelua.

Bejarano on myös järkyttynyt ja suruissaan siitä, kuinka aggressiivisesti tututkin ihmiset ovat häntä Katalonian tilanteen kärjistymisen jälkeen Madridissa lähestyneet.

– Arvostamani ihmiset ovat sanoneet minulle niin kamalia asioita, etten halua edes toistaa niitä.

"Ei ole sattumaa, että pidätys sattui Saksassa"

Puidgemontin sunnuntainen pidätys saa Madridissa asuvien katalaanien keskuudessa sekä arvostelua että ymmärrystä osakseen.

Madridissa asuva Víctor, 27, ei halua sukunimeään julkaistavaksi, sillä pelkää itsenäisyysmielisenä katalaanina työpaikkansa puolesta. Rakennusinsinöörinä työskentelevä Víctor on Puidgemontin pidättämisestä tyrmistynyt.

– Vaikka osasin odottaa vangitsemista, en odottanut keskushallitukselta näin autoritäärisiä otteita. Puidgemontin saamat syytteet ovat vakavuudessaan täysin liioiteltuja. Toivon, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsee Espanjan poliittisten vankien pitämisestä.

Asianajajana työskentelevä Valentín Playá Serra, 66, on kotoisin Barcelonasta, mutta asunut Madridissa 40 vuotta.

Asianajaja Valentín Playá Serran mielestä kriisiä ei pitäisi selvittää oikeusteitse, vaan osapuolten pitäisi pystyä ratkaisemaan konflikti poliittisin keinoin. Laillinen kansanäänestys voisi olla yksi vaihtoehto.

Playán mielestä Puidgemontin pidätys on vain yksi uusi erä Katalonian ja Espanjan hallitusten välisessä ottelussa.

– Voi vain arvailla, kuka tässä pelissä on hyökkääjä ja kuka puolustaja. Luulen, että pidätys on Puidgemontin hyökkäys, jonka avulla tämä pyrkii hakemaan ratkaisua umpikujaan päätyneeseen poliittiseen tilanteeseen.

Playán mielestä ei ole sattumaa, että pidätys tapahtui juuri Saksassa.

– Euroopan tärkeimmän valtion sekoittaminen mukaan tähän konfliktiin oli varmasti Puidgemontin laskelmoinnin tulosta. Jos hän onnistuu sanelemaan edes osan Espanjaan luovuttamiseensa liittyviä ehtoja, hän on kirkkaasti tämän erän voittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Se on vaikeaa saada Espanjaan demokratiaa. Valitettavasti Rankkon politiikka on yhä voimissaan ja suosittua erityisesti Madridissa. Jos joku luulee jotain muuta niin perehtyköönpä esim. sisällissodan aikaisten rikosten tutkinnan kieltämiseen lailla yms. Italian tilanne ja Saksankin tilanne ovat paljon parempia kun "kissa tuli aikoinaan nostettua pöydälle" ja ongelmat heti selvitettyä.

Asein voi aina alistaa ihmisiä oman aikansa mutta historia on kyllä osoittanut että demokratia toimisi paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 vuotta vankeutta itsenäisyydestä haaveileville Katalonialaisille ei ole lempeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten jos Lenin olisi kyydittänyt itsenäisyyttä havittelevat Suomalaiset separatistit Siperiaan. Luulisi että Suomalaisilla olisi myötätuntoa Kataloniaa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siperiaan kyyditys olisikin paljon lievempi teko kuin sorakuopan reunalle taluttaminen. Suomalaisia punaisia listittiin itärajan takana enemmän kuin rajan tällä puolen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän bolshevikit yrittivät. Mutta eivät pystyneet nujertamaan suomalaisten tahtoa itsenäisyyteen. Kyllä katalaanit täältäkin sympatiaa saavat, vaikka Espanja pehmeä sortaja Neuvostoliittoon verrattuna onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko siis Espanja ainoa Euroopan maa, jossa on poliittisia vankeja?! Häpeällistä EU:lle. Espanja on vajonnut jonnekin entisten IVY-maiden tasolle. Ja EU on hiljaa lehdistön ohella. Vallan vahtikoiralla on vainu pahasti hukassa, vai uskallusko on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjan Navarran, Leonin, Kastilian ja Andalusian sekä Hämeen, Savon, Länsi- ja Itäpohjan on saatava myös itsenäisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista katsoa kuinka kansat ajetaan sisällissotaan. On vaikea uskoa, että tämäkään kriisi olisi alkanut pelkästään katalaanien aloittamana ilman ulkopuolista tekijää. Katalonian oppositio ei ollut tässä mukana, eli katalaanit eivät ole yhteisenä joukkona kapinoimassa. Oliko tämäkin kansannousu masinoitu ulkomailta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niinkään, vaan paikalliset rikkaat ovat olleet mukana pelissä aika tiiviisti. Espanjan omat poliittiset pidätykset ja poliisiväkivalta ovat olleet myös typeriä, koska sen takia annat vain vastapuolelle lisää pelikortteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain vaiheessa Katalonia tulee itsenäistymään.
Pyrkimykset ovat erittäin vahvat eikä Espanja voi millään tavoin estää. Itsenäistymisessä ei ole sinällään mitään outoa tai eriskummallisuutta kuin se ettei kaikille kansanosille saa olla omia pyrkimyksiä tai erivapauksia.
Suomessa tulee Ahvenanmaa tulevaisuudessa itsenäistymään irti mannersuomesta joka on heille suotava.
Ahvenamaa tulee pärjämään hyvin pienen väestömäärän vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain äänestyksessä 90 % vastanneista sanoi Affenanmaalle tervemenoa, hehheh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
8:40
Britannian uusi pääministeri selviää tänään – tulos kerrotaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa
8:35
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
7:49
Elokuvallisia albumeita ja mystinen M - Oulun Musiikkivideofestivaalien koko ohjelmisto on julkaistu
7:19
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
61
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
26
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
13
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
10
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
6
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image