Ulkomaat

Kou­luam­pu­mi­set poikivat tukun tur­val­li­suus­suo­si­tuk­sia – yli kymmenen vuoden jälkeen suosituksista alle puolet toteutunut

Kauhajoen koulusurma tapahtui syyskuussa 2008, vain vuosi Jokelan kouluampumisen jälkeen.
Ulkomaat 12.11.2019 6:00
Rebekka Härkönen

Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisista annettujen 22 turvallisuussuosituksen toteutumista selvitettiin tänä syksynä ensimmäistä kertaa. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kymmenen suosituksista on johtanut vähintään osittaisiin toimenpiteisiin.

Iso osa Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten poikimista turvallisuussuosituksista jäi toteutumatta joko täysin tai osittain.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) antoi surmista 22 turvallisuussuositusta, joista on toteutettu varmuudella neljä. Viisi suosituksista on toteutettu osittain ja yhden osalta toteutus on kesken.

Yhden kohdalla ministeriö teki päätöksen, ettei sitä toteuteta ollenkaan.

Tiedot ilmenevät Otkesin selvityksestä, jossa seurattiin ensimmäistä kertaa tahallisista väkivallanteoista annettujen turvallisuussuositusten toteutumista Suomessa.

Otkes kysyi lokakuun alussa ministeriöiltä, miten tahallisista rikostapauksista annetut turvallisuussuositukset on pantu täytäntöön. Ministeriöt antoivat vastauksen 11 turvallisuussuosituksen toteutumiseen, eli puoleen annetuista suosituksista.

Kolmen suosituksen osalta vastaus jäi puutteelliseksi ja kahdeksaan ministeriöt eivät vastanneet ollenkaan.

– Poikkeuksellisista rikostapauksista annettujen turvallisuussuositusten seuranta siirtyi viime kesäkuussa Otkesin vastuulle, kertoo johtava tutkija Kai Valonen Otkesista.

Aiemmin seuranta kuului sille ministeriölle, jolle turvallisuussuositus oli vastuutettu. Otkesin mukaan rikostapauksista annettuja turvallisuussuosituksia ei käytännössä seurattu ollenkaan.

Käsiaselupa tiukemmassa

Otkes suositteli Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen, että aselupien myöntämistä tiukennetaan ja aseiden määrää vähennetään Suomessa.

– Aseiden määrä ei ole olennaisesti vähentynyt, mutta erityisesti käsiaselupien saamista on tiukennettu merkittävästi. Tämä on erittäin hyvä asia, Valonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien aikaan käsiaseen sai helposti.

– Riitti suurin piirtein se, että kävi kerran ampumassa ampumakerholla ja ilmoittautui ampumaharrastajaksi.

– Nyt käytännöt ovat tiukentuneet hyvällä tavalla. Tästä saattoi olla isokin hyöty esimerkiksi Turun terrori-iskussa ja Kuopion koulusurmassa, jossa tekijät eivät saaneet asetta käyttöönsä, Valonen toteaa.

Turvallisuussuositusten ansiosta Suomen kouluissa osataan nykyisin varautua koulusurmien kaltaisiin turvallisuusuhkiin. Jokelan ja Kauhajoen jälkeen myös henkirikoksen valmistelu kriminalisoitiin yhdessä törkeän pahoinpitelyn, panttivangin ottamisen ja törkeän ryöstön valmistelu kriminalisoitiin.

– Kouluampumisissa poliisi ei voinut puuttua etukäteen tekijöiden aikeisiin, koska valmistelu ei ollut tuolloin rikos, Valonen kuvailee.

Otkesin suosituksen mukaan poliisille voi nykyään antaa helposti vihjeitä rikollisesta toiminnasta.

Verkko valvotumpi

Otkes suositteli Jokelan ja Kauhajoen jälkeen, että poliisille annetaan paremmat mahdollisuudet hankkia rikollisuudesta tietoa verkossa ja netin keskeisimmät kotimaiset toimijat luovat ja ottavat käyttöön käytänteet puuttua epäasialliseen viestintään ja rikolliseen toimintaan.

Otkes kertoo, että nämä suositukset ovat toteutuneet osittain.

Osittain on toteutettu myös suositus oppilaitosten turvallisuuteen liittyvän suunnittelun ja ohjeistuksen kokoamisesta yhteen asiakirjaan.

Samoin Otkesin suositus siitä, että aseiden hallussapidon ikäraja nostettaisiin 20 vuoteen ja kaikki käsiaseet, joilla on mahdollista ampua kaksi tai useampia kertoja, kerättäisiin pois eikä niihin myönnettäisi uusia lupia.

– Käsiaseluvissa ikärajaa on nostettu 20 ikävuoteen, mutta hallussapitoluvan voi saada edelleen kivääriin, yhdistelmäaseeseen ja pienoisaseeseen 18-vuotiaana. Edellä mainittuihin voi huoltajan suostumuksella saada rinnakkaisluvan 15-vuotiaana, Valonen selvittää osittaista toteutumista.

Suomessa on keskusteltu tiettyjen asetyyppien kieltämisestä ja lunastamisesta. Lain mukaan luvattoman aseen voi myös luovuttaa poliisille nykyisin ilman seuraamusta.

– Tutkinta päätyi siihen, että kaikki puoliautomaattiset käsiaseet olisi hyvä saada pois Suomesta. Tämä ei ole toteutunut.

Mielenterveyssatsaukset kysymysmerkki

Otkes antoi Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen useita suosituksia liittyen lasten ja nuorten psyykkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen oppilaitoksissa.

Suosituksissa kiinnitettiin huomiota koulukiusaamisen kitkemiseen ja nuorten mielenterveyshuoltoon. Lisäksi suositus oli, että jokainen koulu ja oppilaitos järjestäisi omille oppilailleen mahdollisuuden puhua ongelmistaan ja huolistaan verkossa.

Esimerkiksi näiden turvallisuussuositusten toteutumiseen Otkes ei saanut vastausta ministeriöiltä.

Vastauksetta jäivät myös moniviranomaisyhteistyöhön ja journalistien toimintaan kriisitilanteissa annettujen turvallisuussuositusten toteutuminen.

– Yritämme karhuta puuttuvia vastauksia vielä ministeriöiltä, Valonen sanoo.

Kun vastaukset on saatu, Otkes lopettaa seurannan Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien osalta.

Pyrkii estämään väkivallantekoja

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) tehtävä on tutkia vakavia onnettomuuksia ja etsiä niihin syitä, joihin puuttumalla vastaavat tapahtumat voitaisiin estää jatkossa.

Turvallisuussuositus on toimenpide, jonka tarkoituksena on estää vakava onnettomuus tai väkivallanteko tai ainakin minimoida uhrien määrä.

Jokelan koulusurma vuonna 2007 ja Kauhajoen koulusurma vuonna 2008 olivat ensimmäiset tahalliset vakavat väkivallanteot Suomessa, joista tehtiin turvallisuustutkinta.

Ennen näitä tapahtumia laki ei mahdollistanut turvallisuustutkintaa vakavissa tahallisissa väkivallanteoissa. Sittemmin lakia muutettiin.

Tahallisista väkivallanteoista Otkes on tutkinut lisäksi 8-vuotiaan Vilja-Eerikan murhan Helsingissä ja Turun terrori-iskun.

MAINOS

Kommentoi

Se on hienoa että kaikista tärkeimmät jäi tekemättä, eli mielenterveyteen liittyvät jutut. Ongelmathan katoaa kun vain laitetaan laittomaksi, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
25
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
9
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image