Ulkomaat

Koskenlasku sa­de­met­sä­vii­da­kos­sa on elämys – Costa Rica on maailman kuuluisimpia kos­ken­las­ku­koh­tei­ta

Koskenlaskijat keskellä Pacuare-joen kuohuja. Edessä Fuzzy (oik.) ja John Volpitta ottavat pärskeet ensimmäisinä vastaan. Heidän takanaan meloo Karen Volpitta. Opas Diego Alvarado ohjaa lauttaa perässä.
Ulkomaat 17.2.2018 22:10
Visa Noronen

Kypärä ja pelastusliivit tulevat tarpeeseen, kun yksi melojista putoaa kuohuihin.

Costa Rica on maailman kuuluisimpia koskenlaskukohteita. Sen sademetsissä on villeinä virtaavia jokia, joita tullaan laskemaan ympäri maailmaa. 

Olemme päässeet koskenlasku­joista kuuluisimmalle eli Costa Ricaa halkovilta vuorilta Karibianmereen virtaavalle Pacuare-joelle.

Kun kumiveneemme on laskettu rantakivikosta virran vietäväksi, oppaamme Diego Al­varado alkaa ohjata lauttaa perästä tottuneesti. Hän, kuten suurin osa muistakin oppaista, on kasvanut seudulla.

– Lapsena täytimme renkaita ilmalla ja laskimme niillä jokia pitkin, Alvarado muistelee.

Nyt takana on jo yhdeksän vuotta ympärivuotisena lauttaoppaana Explornaturilla.

– Joka ikinen kivi näissä koskissa on tuttu, Alvarado sanoo hymyillen.

Niin kuuluu ollakin. Pacuare-jokea pidetään yhtenä maailman viidestä parhaimmasta koskenlaskujoesta.

Tällä matkalla laskemme hyvin monia helppoja II-luokan koskia, useita keskivaikeita III-luokan koskia ja kolme vaikeaa IV-luokan koskea. Lauttaa on ohjattava tarkasti.

Siitä huolimatta aina ajoittain koskenlaskijoita putoaa kuohuissa veneistä tai koskenlaskijoiden kumilautat jopa kaatuvat tuimissa koskissa.

Rio Pacuaren maine tulee poik­keuksellisista maisemista. Lautalla olijat jäävät vähän väliä katselemaan niitä.

– Tämä on aivan mahtavaa. Joen kanjonit tekevät kokemuksesta ainutlaatuisen, kertoo yksi lautan melojista, teksasilainen Karen Volpitta. Hän on päässyt miehensä ja poikansa kanssa ensimmäistä kertaa tälle joelle.

Useammassa kohtaa lähes pystysuorat vuoret nousevat joesta. Sen verran vuorenseinämät kuitenkin ovat kallellaan, että sademetsä on päässyt kasvamaan seinämiin kiinni.

Koskenlaskija tuntee itsensä pieneksi veden virratessa valtavien vihreiden metsäseinämien välissä.

Monteverden vuoristosademetsässä näkee parhaiten riippusillalta, joka nousee puiden yläpuolelle.

Pacuare-joen varrella luonto on villiä. Joki on nyt suojelualuetta, sillä padon rakentaminen alueelle estettiin kansanäänestyksellä.

Joen eteläpuolelta alkaa valtava luonnonpuisto, joka ulottuu aina valtionrajan yli Panamaan. Kansallispuiston lähes ainoat asukkaat ovat alkuperäiskansoja eli ennen espanjalaisten tuloa maassa asuneiden intiaanien jälkeläisiä.

Melontaretken aikana joen varrella näkyykin intiaanikylien lapsia leikkimässä ja kalastamassa.

Costa Rican maine matkakohteena syntyy suojellusta sademetsäluonnosta ja monista joista. Maa on hyvin pieni, kapeimmillaan vain noin sata kilometriä Karibianmereltä Tyynenmeren rantaan, mutta välissä olevat vuoret saattavat nousta jopa yli kolmeen kilometriin. Tuulet tuovat Karibianmereltä paljon kosteutta, joka törmää Costa Ricaa halkoviin vuoriin ja sataa alas runsaana vetenä.

Kolibri Monteverden luonnonpuistossa. Maassa on lähes 50 erilaista kolibrilajia. Kaikkia lintulajeja Costa Ricassa on noin 850, kun koko Euroopassa on noin 700 erilaista lintulajia.

Joen koskissa näkyy kuningaskalastajia ja muita lintuja, jotka etsivät syömistä kivien välistä. Päätämme olla tarkemmin miettimättä, miksi raatoja syövät korppikotkat lentävät päällämme.

Apinoita ei näy roikkumassa rantapuista. Melojaryhmät pitävät joella sen verran ääntä, että apinat ovat siirtyneet päiväksi syvemmälle viidakkoon.

Koskenlasku kestää yleensä kolmesta neljään tuntia, mutta tarjolla on myös pidempiä matkoja, joissa yövytään joen varrella.

Oman nelituntisen koskenlaskumme viimeisessä isossa koskessa yksi naapuriveneen melojista putoaa kuohuihin.

Pelastusliivit pitävät melojan pinnalla ja pakollinen kypärä melojan pään ehjänä.

Alle minuutissa Alvadaro on kiskonut kuohuihin pudonneen veneeseemme pelastusliivien olkahihnoista, ja matka jatkuu nauraen.

Seuraavaksi vuorossa onkin kanjonissa oleva suvanto. Nyt opas varta vasten kehottaa jokaista hyppäämään veteen ja antautumaan hetkeksi hiljaisen virran vietäväksi.

Lämpimässä vedessä on hyvä jättäytyä liivien varaan ja katsella rentona kelluen ja sanaakaan sanomatta, miten tropiikin taivas pilkottaa sademetsän vuorenseinämien välistä.

Mieli lepää luonnon keskellä.

 

Costa Rica

Mikä: Valtio Keski-Amerikassa. Pääkaupunki San José.

Asukasluku: 4,3 miljoonaa

Valuutta: Colón (CRC). Myös Yhdysvaltojen dollarit laajasti käytössä.

Miten

Monet lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Helsingistä San Joséen yhdellä vaihdolla.

Milloin

Kuivempi kausi kestää joulukuun puolessavälissä huhtikuuhun. Paikallisten vuosilomat ajoittuvat jouluaaton ja loppiaisen väliin, jolloin monet majapaikat ovat täynnä.

Hinnat

Vastaa yleistä länsieurooppalaista hintatasoa.

Keskitasoinen kahden hengen huone pääkaupungissa tai vuorilla 50–60 euroa/yö.

Suosituimmissa rantakohteissa sesonkiaikana hinnat voivat olla selvästi korkeammat.

Turvallisuus

Costa Rica on Keski-Amerikan vaurain ja turvallisin valtio, jossa voi liikkua vapaasti ja huoletta. Autoon ei kannata silti jättää yöksi tavaroita.

Paras tapa liikkua maaseudulla paikasta toiseen on vuokra-auto. Päätiet ovat kuitenkin usein hyvin ruuhkaisia ja pikkutiet huonossa kunnossa, joten lyhyetkin matkat voivat viedä paljon aikaa.

MAINOS

Kommentoi

Minä suosin kotimaista esim koitelinkoski en tiedä onko siellä koskenlaskua ja soutua kotimaassa jos järvessä on mahdollista kesäisin ja kotimaista luontoa on lintuja ja muita eläimiä että en maksa enää mistään ulkomaanmatkasta voin aivan hyvin suomessa harrastaa jos mielenkiinto johonkin lajiin on että siinä minun tänäpäivänä ajattelu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkein yhtä suuri hiilijalanjälki kuin kävisi olumpiaaisissa Koreassa , kerosiinia palaa , ilmakehä tuhoutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
21
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
18
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
15
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image