Ulkomaat

Korruptiosta kirjoittanut ve­nä­läis­toi­mit­ta­ja vapaaksi median laajan tukikampanjan jälkeen – huu­me­syyt­teil­le ei löytynyt si­sä­mi­nis­te­rin mukaan todisteita

Toimittaja Ivan Golunovin saamat huumesyytteet eivät ole nyky-Venäjällä harvinaisuus. Huumeita käytetään tekaistuissa syytteissä, sillä niistä voi saada pitkän tuomion. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 11.6.2019 19:48
Maarit Uber

Venäläisen tutkivan toimittajan Ivan Golunovin pidätys sai tiistaina yllättävän käänteen, kun oikeuslaitos luopui Golunovia vastaan nostetuista huumesyytteistä.

Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev myönsi, ettei todisteita syytteiden tueksi ollut riittävästi. Hänen mukaan kaksi Golunovin pidätykseen osallistunutta poliisia on vapautettu toistaiseksi tehtävistään.

Golunov pääsi saman tien vapaaksi kotiarestista. Ennen vapautusilmoitusta 25 000 ihmistä oli allekirjoittanut Facebook-sivulla lupauksen osallistua Golunovin tukimielenosoitukseen, joka oli suunniteltu keskiviikoksi.

"Minä olen Ivan Golunov"

Ivan Golunovin viime viikolla tapahtunut pidätys sai Venäjällä runsaasti huomiota.

Maan johtavat talousjulkaisut Kommersant, Vedomosti ja RBK julkaisivat yhteisen etusivun, joka julistaa suurin kirjaimin: “Minä olen/Me olemme Ivan Golunov”.

Kyseiset lehdet eivät ole profiloituneet oppositiohenkisiksi, eivätkä yleensä tee yhteistyötä, mikä tekee kannanotosta poikkeuksellisen.

Myös osa valtiollisen median palveluksessa työskentelevistä toimittajista tuki Ivan Golunovia.

Huumelöytö lavastettiin

Moskovassa pidätettyä ja puolustuksen vaatimuksesta kotiarestiin päästettyä Golunovia, 36, syytettiin huumekaupasta. Viranomaiset pysäyttivät ja tutkivat toimittajan, kun hän oli matkalla tapaamaan kollegaansa. Hänen repustaan ja myöhemmin asunnostaan väitetään löytyneen huumeita. Golunov lisäksi pahoinpideltiin.

Golunovin lakimiehen mukaan huumesyytteissä oli kyse lavastuksesta. Toimittajan tukijat katsovat pidätyksen johtuvan hänen työstään.

Golunov tunnetaan kriittisenä tutkivana toimittajana. Hän on paljastanut erityisesti Moskovaan liittyviä korruptiotapauksia.

Toimitus siirtyi Latviaan

Golunov kirjoittaa toimituksensa Venäjältä Riikaan vajaat viisi vuotta sitten siirtäneeseen verkkojulkaisu Meduzaan.

Venäjän valtio kiristi vuonna 2014 otettaan Meduzan edeltäjästä, suositusta uutissivusto lenta.ru:sta. Julkaisun päätoimittaja Galina Timtshenko sai yllättäen potkut, minkä seurauksena toimittajiakin irtisanoutui. Osa heistä siirtyi jatkamaan työtään EU-maa Latviaan, jonne venäläinen mediakentän valvonta ei yllä.

Timtshenkon potkujen katsotaan johtuneen Venäjää kritisoineesta tavasta, jolla lenta.ru kertoi samana vuonna alkaneesta Ukrainan kriisistä.

Lenta.ru:n omistaa nyt presidentti Vladimir Putinin liittolainen, oligarkki Aleksandr Mamut.

MAINOS

Kommentoi

Jos suomessa toimittaja tutkisi hyväveliverkoston korruptiota, kävisiköhän samalla tavalla vai huonommin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä tällaistakin kysellä, mutta en oikein usko, että Niinistö määräisi oikeuslaitosta nostamaan tekaistuja syytteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Putinilta ja kavereilta löpu keinot. Ensin tulee korruptio- ja veropetossyytökset (kyllä ne kaverit ironiaa ymmärtää). Jos se ei vielä tehoa, niin toimittaja on "vallankumouksellisen liikkeen jäsen". Jos sekään ei vielä tehoa, niin sitten toimittajalle sattuu normaali "onnettomuus", jossa hän valitettavasti menehtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä kyllä löytyy syytekohta tai se tehdään, kun halutaan ikävä henkilö pois pelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image