Ulkomaat

Ko­ro­na­vi­rus­kin on poliittinen kysymys Yh­dys­val­lois­sa – republikaanit huolestuvat sitä mukaa, kun virus saapuu omaan elinpiiriin

Rautatieaseman seinälle on ripustettu ohjeita koronaviruksen torjumiseksi Cambridgen kaupungissa Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tiistaina iltapäivällä viruksen aiheuttamaan sairauteen oli osavaltiossa kuollut yhdeksän henkeä. KUVA: CJ GUNTHER
Ulkomaat 24.3.2020 15:56
Daniel Wallenius

Suurimmassa osassa pahimmin koronaviruksesta kärsivissä on demokraattikuvernööri, vaikka demokraatit ovat olleet huolissaan viruksesta alusta asti ja republikaaneja valmiimpia rajoituksiin.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti torstaina koronaviruksen leviävän Yhdysvalloista sellaista vauhtia, että maasta on vaarassa tulla koronaviruksen uusi keskus.

Tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa maassa oli havaittu yli 46 000 tartuntaa ja virukseen oli kuollut 580 ihmistä. Edellisenä yönä Suomen aikaa presidentti Donald Trump väläytti tiukkojen liikkumisen ja liike-elämän rajoitusten purkua.

Kuten moni muu kysymys, myös kysymys koronaviruksesta on vahvasti politisoitunut. Tuoreet mielipidemittaukset paljastavat, että demokraatit ovat huomattavasti enemmän huolissaan viruksesta kuin republikaanit, joita presidentti Trump edustaa..

Demokraatit myös huomattavasti todennäköisemmin muuttavat käyttäytymistään kuin republikaanit, ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tämä näkyy myös päätöksenteossa. Ne osavaltiot, joissa on republikaanikuvernööri, ovat asettaneet rajoituksia asukkailleen hitaammin kuin demokraattijohtoiset.

New York Timesin mukaan huoli koronaviruksesta kasvaa republikaanien keskuudessa aina sitä mukaa, kun viruksen vaikutukset alkavat näkyä omassa elinpiirissä.

Demokraattien kannatus suurempaa metropolialueilla

Seitsemässä kymmenestä eniten koronavirustapauksia vahvistaneessa osavaltiosta vallassa on demokraattikuvernööri.

Toisaalta seitsemän kymmenestä pahimmasta koronaosavaltiosta on kymmenen asukasluvultaan suurimman osavaltion joukossa. Ja demokraattien kannatuksen tiedetään olevan suurempaa metropolialueilla kuin maaseudulla.

Demokraatti- ja republikaanikuvernöörien suhde ei juuri muutu, kun lasketaan koronavirustartuntojen suhde asukaslukuun tai kun tarkastellaan kuolemantapauksia. Seitsemän tai kahdeksan koronaviruksesta pahimmin kärsivästä kymmenestä osavaltiosta on demokraattikuvernöörin johtamia, käänsi Yhdysvaltojen koronatilastot miten päin tahansa.

Tapaukset pienillä alueilla

Vielä viime viikolla noin puolet kaikista Yhdysvaltojen koronavirustapauksista oli keskittynyt kymmeneen piirikuntaan, jotka sijaitsevat hyvin tiheään asutuilla alueilla. Näillä alueilla myös rajoitustoimet ovat olleet kaikkein kovimpia.

Näin koronavirus ei siis ainakaan tässä vaiheessa kosketa pieniä maalaiskaupunkeja, jotka ovat republikaanien vankinta tukialuetta. Suurin osa lääketieteen asiantuntijoista uskoo kuitenkin, että virus leviää jokaiseen Yhdysvaltojen kolkkaan.

– Ei ole mitään syytä ajatella, että pienimmät yhteisöt olisivat suojassa siltä, sanoo John Hopkins Center for Health Securityn tutkija Eric Toner aikakauslehti Atlanticille.

Vermont erottuu joukosta

Mielenkiintoinen kummajainen Yhdysvaltojen koronavirustilastossa on pieni, reilun 600 000:n asukkaan Vermontin osavaltio. Se on asukasluvultaan maan toiseksi pienin, mutta tartuntoja siellä on enemmän kuin asukasluvultaan lähes kolme kertaa suuremmissa Nebraskan tai Länsi-Virginian osavaltioissa.

Koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut Vermontissa viisi ihmistä, yhtä paljon kuin kymmenen kertaa suuremmassa Missourissa, jossa tartuntoja on yli tuplasti enemmän. Ainakin neljä kuolleista on samasta vanhainkodista.

Republikaanikuvernööri Phil Scott on tiukentanut rajoituksia vähitellen viikonlopusta alkaen. Vielä viime torstaina hän sanoi, ettei virus ole laajalle levinnyt, eikä se aiheuta suurta vaaraa asukkaille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Koko ajan tuo on republikaanihallinnon yöunissa, saako Trump jatkokauden.

Tällä hetkellä on vaikea tilanne josta pitää päättää muutaman päivän sisällä. Patistetaanko työntekijät töihin jolloin pörssikurssit lähtevät nousuun ja Trumpin päätukijat eli jättifirmat jatkavat tukemistaan. Trumpin ei ole tarvinnut kertaakaan pyytää kannattajilta sijoituksia vaalikampanjaan ja silti kassassa oli yli 300 miljoonaa taalaa. Kukaan demokraattiehdokkaista ei päässyt edes sataan ja ehdokkaita oli kuusikin jossain vaiheessa. Ja Trumpin oma omaisuusmassa golfkentistä ja hotelleista kärsii joka päivä, Mar-a-Lago on ollut suljettuna jo muutaman päivän ja saa tukea liittovaltion avustuspaketista.

Toisessa vaakakupissa on virus ja äänestäjien terveys ja jopa henki. Sairastuneita nyt vajaa 50 000 ja määrä voi kymmenkertaistua jos ihmiset liikkuvat taas.

Rahat tai henki? , siinäpä vaalikampanjalla pohdittavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA näyttää olevan uutisten valossa todella jakautunut yhteiskunta, jossa estetään toisen ehdottamat asiat vaikka siitä olisi vahinkoa itsellekin. Rotukysymys, huumeet ja aseväkivalta tuovat oman mausteensa. Tuohon soppaan vielä uskontokiihkoilua lisäkkeeksi niin hyvin menee. USA:lla on kylläkin valtavat resurssit ja tietotaitoa löytää virukseenkin lääke, mutta köyhille maksukyvyttömille ei välttämättä jaeta ellei maksajaa löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraatit taasen jarraavat näiden varojen antoa työttömiksi jääneille kun Pelosi työnsi ison pinon muita ehtoja mukaan kuten ilmastoasioista hyväksyäkseen avun toimeenpanon.
Nyt ihmiset alkavat näkemään kuinka poliittisesti demokraatit toimivat jopa hätätilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Republikaanit Trumpin tapaan ovat enemmän huolestuneita omista bisneksistään kuin koronaviruksen vaikutuksista kansalaisiin. Mielenkiintoista nähdä tuleeko tuollainen asenne vaikuttamaan äänestäjiin loppusyksyn vaaleja mietittäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen USA:n kuolleisuus prosentti 1.3 joten hyvin Trump esti jo alussa liikenteen Kiinasta, Italiasta ja Iranista sekö myöhemmin Euroopasta ja Britanniasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image