Ulkomaat

Koronavirus voi uhata vielä kauan – ilmassa on kolme vaihtoehtoa, joista kaksi on erityisen viheliäisiä

Pekingissä ostoskadulla oli keskiviikkona autiota, kun Kiinassa leviävä koronavirus piti ihmiset kodeissaan. KUVA: ROMAN PILIPEY
Ulkomaat 13.2.2020 19:00
Joonas Kuikka

Koronavirukseen kuolleiden ja sairastuneiden määrät hyppäsivät Kiinan ilmoituksissa, joita on viime päivinä kritisoitu. Kansainvälisesti elintärkeä kysymys on, mikä osa Kiinan tiedoista on luotettavaa.

Joonas Kuikka

Koronavirukseen on kuollut yli 1 300 ihmistä, ja sairastuneiden kokonaismäärä on jo 60 000.

Kuolonuhrien ja sairastuneiden määrät hyppäsivät rajusti torstaina uusien diagnoosimenetelmien myötä.

Näin on ainakin Kiinan ilmoituksen mukaan. Toinen kysymys on, kuinka paljon lukuihin voi luottaa.

Kiina on valtavasta taloudestaan huolimatta hierarkkinen ja osin suljettu yhteiskunta.

Luvuissa voi olla monenlaista epävarmuutta. Se liittyy muun muassa eri aluehallintojen omiin raportointikäytäntöihin, testien laahaamiseen jäljessä ja mahdollisesti omien kansalaisten rauhoitteluyrityksiin. Ulkopuolisten on käytännössä mahdoton päästä totuuteen käsiksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan luvuissa nähdään joka tapauksessa vain jäävuoren huippu eli vakavasti sairastuneet. Lievästi sairastuneet potevat kodeissaan. THL myöntää, ettei kokonaiskuvaa voi vielä olla kenelläkään.

Kiinan tiukka kontrolli murtuu sosiaalisessa mediassa, jonne tulvii viranomaisten kannalta kiusallista materiaalia Wuhanista ja Manner-Kiinasta.

Yksittäistä videota pitää katsoa lähdekriittisellä silmällä, eivätkä kaikki kauhuvideot liity uuteen koronavirukseen. Viruksen ympärillä leijuu valtava määrä valetietoa ja salaliittoja.

Loputon mobiilivideoiden vyöry Twitter-käyttäjiltä sairaaloista ja kaupungeista kuitenkin vihjaa, ettei tilanne tautialueilla ole enää täysin viranomaisten hallussa.

Monilla kiinalaisvideoilla viranomaisten salailu ja toimenpiteet saavat täyslaidallisen, vaikka kuvaaja tietää tällaisten lausuntojen voivan koitua hänen omaksi kohtalokseen.

Kiina ei ole kovista karanteenitoimista huolimatta pystynyt rajoittamaan virusta Wuhaniin, eikä ole pystynyt estämään viruksen leviämistä ulkomaille.

Maailman terveysjärjestö WHO on jo ottanut kovemman linjan ja varoittaa johtajansa Tedros Adhanom Ghebreyesusin suulla maailmaa varautumaan vakavasti viruksen torjumiseen.

WHO:n mukaan koronavirus Covid-19 on jo levinnyt useisiin ihmisiin, jotka eivät ole vierailleet Kiinassa. Ghebreyesus varoittaa, että kyseessä saattaa olla vasta jäävuoren huippu.

Tämä tarkoittaa sitä että muualla, kuten Singaporessa, epidemia on nyt vasta puhkeamassa – aivan kuin Wuhanissa reilu kuukausi sitten. Tällaisia tautipesäkkeitä syntynee koko ajan lisää, kun ihmiset liikkuvat.

Singapore on sikäli viheliäinen maa, että se on lentoliikenteen solmukohta, joka levittää tautia ympäri maailmaa. Monet muualla todetut virustapaukset ovat jo nyt Singapore-lähtöisiä.

Myös THL toteaa, että tällä hetkellä tartuntaketjut pyritään katkaisemaan ja on katkaistu EU:ssa. Jos tämä ei onnistu, lopetetaan karanteenit ja siirrytään vaiheeseen, jossa vakavimmin sairastuneita hoidetaan sairaalassa ja lievemmin sairastuneet lepäävät kodeissaan.

Näin kävisi myös Suomessa. Avoimissa yhteiskunnissa puhjenneen epidemian leviämisen estäminen on käytännössä mahdotonta.

Toistaiseksi Suomessa on todettu yksi koronavirustapaus, jossa virus ei tarttunut muihin ja tartunnan saanut henkilökin on jo parantunut.

Ulkoministeriön matkustustiedote sanoo jo koko Kiinasta: "Vältä tarpeetonta matkustamista."

Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti kertoo Lännen Medialle kolme mahdollista skenaariota koronaviruksesta.

Ensimmäisessä skenaariossa virus pystytään rajoittamaan Kiinaan ja epidemia laantuu aikanaan.

Toisessa skenaariossa virus on jo levinnyt vähäisten resurssien maihin esimerkiksi Afrikkaan, jossa diagnooseja ei pystytä tekemään eikä tartuntoja estämään. Tällöin läntiset maat joutuisivat kohtaamaan infektiopaineen koko kolmannesta maailmasta. Tämän skenaarion viheliäisyyttä lisää se, että emme tiedä, onko näin jo käynyt.

Kolmannessa skenaariossa Vapalahden sanoin "tallin ovea ei voida enää sulkea, kun hevonen on päässyt ulos", eli virus leviää kaikkialle. Ainoa toimintalinja on ostaa aikaa.

– Päivä päivältä muut skenaariot kuin ensimmäinen alkavat tulla ilmeisemmiksi, sanoo Vapalahti.

Toistaiseksi ei tiedetä sitäkään, kuinka virus selviää ja leviää esimerkiksi lämpimissä Afrikan maissa ja kuinka se käyttäytyy kevään edetessä.

Vapalahden mukaan kiinalaistutkijoilta saa kuitenkin viruksesta myös luotettavaa tieteellistä tietoa, jonka länsimaiset tutkijat pystyvät varmistamaan.

Vuonna 2009 puhjenneeseen H1N1-virukseen eli sikainfluenssaan kuoli pandemian aikana lopulta maailmanlaajuisesti satoja tuhansia ihmisiä, Suomessa muutamia kymmeniä.

Uuteen koronavirukseen kuolleiden määrä voisi olla julkisuudessa esitetyllä jopa 60 prosentin leviämisarviolla ja 2 prosentin kuolleisuudella 60 000–70 000 suomalaista, maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia.

Kuolleisuus koronavirukseen on tällä hetkellä suunnilleen kaksikymmenkertainen kausi-influenssaan verrattuna.

THL:n arvio on, että todellinen kuolleisuus on pienempi kuin kaksi prosenttia. Arvio perustuu Kiinan ulkopuolella todettujen viruspotilaiden oirehtimiseen ja kuolleisuuteen.

Toistaiseksi vain kaksi ihmistä on kuollut Kiinan ulkopuolella, kun Japani ilmoitti torstaina ensimmäisestä kuolonuhristaan. Myös Vapalahden mukaan kuolleusuus Hubein maakunnan ulkopuolella on laskenut.

Voi olla, että leviämis- ja kuolleisuusluvut jäävät lopulta kauas pahimmista arvioista. Toistaiseksi tiedämme viruksesta vähän, mutta se mitä tiedämme, antaa aihetta vakaviin varotoimiin.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ilmastoahdistus ei enää riitä, nyt on trendikästä olla korona-virusahdistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL johtaja on samaa kaliiperia kuin UPIn Mika Aaltola. Niiiiin pihalla kuin olla pystyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL, minkä kaupan kassoja on kyseisen firman johdossa ? Viinakaupan ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vakavasti sairastuneita ei siirretä Kiinasta Suomeen erinomaisen terveydenhuollon palveluiden piiriin ?

Suomessa on erinomainen valmius hoitaa coronaviruspotilaita alipaineistetuissa eristyshuoneissa korkean ammattitaidon omaavan hoitohenkilökunnan hoitamana . Pistäkää nyt toimeksi. Kiinassa riittää hoidettavia ja maksukykyisiä kuolemankielissä olevia potilaita, Mikä estää tarjoamasta heille kansainvälistä apua Suomesta. Pelkoko ? Turisteja ollaan valmiita lenättämään mutta kun olisi mahdollisuus tehdä sillä korkealla terveydenhuollon osaamisella tuottaisaa bisnestä niin siihen ei uskalleta tarttua. Miksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on muutenkin kiire ja enpä usko että maksaisivat mitään kaikki menisi jälleen veronmaksajien piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yleinen terveydenhoito ei ainakaan vielä katso lompakon paksuutta eli jos sieltä lennätetään vaikka 20 000 ihmistä hoitoon niin kuka ne hoitaa sinäkö.Tuodaanko Afrikasta Ebolaan sairastuneet tänne, se on mukava olla maailman sosiaalitoimisto vaan en usko että kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska virus leviää myös ennen pitkää suomeen ja meillä on rajoitetusti hoitokapasiteettia hoitamaan edes suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi että coronavirus leviäisi täällä ja eikä omaa kansaakaan enää voitaisi hoitaa. Helpompi on myydä/rakentaa näitä alipaineistettuja eristyshuoneita Kiinaan ja maailmaan sekä kouluttaa heitä siellä hoitamaan sairastuneita ja saamallaan opilla ennalta ehkäisemään sairauksia.
Turistit ovat terveitä ja maksavat kalliin hinnan lomastaan joskin pahimmillaan turismi tuo ja levittää tauteja. Yleisesti olen sitä mieltä että koko lentäminen maasta toiseen tulisi tehdä niin kalliiksi ettei sitä huvikseen tehdä tai mielellään kielletään kokonaan sairauksien ennalta ehkäisemiseksi, ilmaston suojelemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen oli uutisissa että on vähän todettu korona tartuntoja ja tänään jyrkkä nousu uusista tartunnoista ja kuolleista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkennus: COVID-19 on sairaus jonka aiheuttaa SARS-CoV-2.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi poika. Sinulla on vielä paljon opittavaa.

Kiinan corvid 19 tapauksessa luotettavin luku on varmistetut tartunnat ja kuolemat. Ne ovat ainoat josta tiedämme varmasti että kyse oli kyseisestä viruksesta. Mutta testaaminen on hidasta ja nopeasti leviävän taudin yhteydessä testaamalla ei pysy tartuntojen todellisen määrän mukana. Lisäksi joidenkin tietojen mukaan jotkin testimenetelmien vaatimat tarvikkeet alkavat olla jo loppu Kiinassa. Jotta viranomaiset pysyisivät edes jotenkin mukana tartuntamääristä kiinalaiset joutuivat ottamaan mukaan lukuihin myös pelkästään silmämääräisesti arvioidut tautitapaukset. Kun mikä tahansa tauti alkaa olla tarttunut laajaan osaan väestöstä ei kaikkia yksinkertaisesti ehditä testata ja varmistaa.

Jos Wuhann tilanne olisi Suomessa niin meidänkin terveydenhoitojärjestelmä olisi aivan yhtä avuton ja omituisia päätöksiä varmasti tehtäisiin täälläkin. Toisin kuin meidän viranomaiset haluavat uskoa ja kansaa rauhoitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan alkaa muuttua THL.n pääjohtajankin puheet! Pari päivää sitten sanoi että epidemia on hiipumassa, tänään oli jo pakko hänenkin myöntää,että pahin on vielä edessä. Jokohan nyt ruvettaisiin näkemään jotain toimenpiteitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liigan ärsyttävimmäksi äänestetty ketju jälleen kasassa – ainoastaan ykkösnyrkki säilyi ennallaan Mannerin muokatessa hyökkäysvitjoja JYP-peliin
12:28
Maustetytöt saivat kultalevynsä Tavastialla – vaalalaistaustaisen kaksikon debyyttilevy ylitti kultalevyrajan
12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat emopuolueen ajaman sääntömuutoksen – Halla-aho: Puoluehallitus ratkaisee, mitä tehdään
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
64
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image