Ulkomaat

Ko­ro­na­vi­ruk­sen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ul­ko­mi­nis­te­riö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan

Lontoossa jotkut pitivät kasvomaskeja koronaviruksen pelon takia. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 28.1.2020 9:04 | Päivitetty 28.1.2020 9:05
Joonas Kuikka, Reuters

Koronavirus on tappanut yli sata ihmistä Kiinassa. Tartuntoja on todettu jo yli 4 500. Sekä kuolonuhrien että tartuntojen määrät ovat kasvaneet nopeasti viime päivinä. Virus on levinnyt Euroopassa ainakin Saksaan ja Ranskaan.

Kiinan Wuhanista alkanut koronavirus leviää nopeasti. Todettuja tartuntatapauksia on nyt yli 4 500 ja varmistettuja kuolonuhreja 106.

Kaikki uhrit ovat kuolleet Kiinassa. Kuutta lukuun ottamatta he olivat Wuhanissa. Yksi kuolonuhri oli Pekingissä.

Wuhanin kaupunki on suljettu niin tiukasti kuin autoritaarinen valtio sen pystyy tekemään, mutta silti viruksen leviämistä ei ole aukottomasti pystytty estämään. Esimerkiksi Japani aikoo lennättää kansalaisiaan Wuhanista charter-lennolla Japaniin.

Koronavirus tarttuu kiinalaistutkijoiden mukaan jo itämisaikana ennen oireiden ilmenemistä. Se ei kuitenkaan toistaiseksi ole merkittävästi tappanut nuoria ja perusterveitä ihmisiä, vaan uhrit ovat olleet keski-ikäisiä tai iäkkäitä, joilla on perussairaus.

Tartuntatapauksia raportoidaan jatkuvasti eri puolilta maailmaa. Saksassa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta Starnbergissa Munchenin lähistöllä.

Ulkoministeriö suosittaa Hubein välttämistä

Ulkoministeriön matkustustiedotetta päivitettiin maanantaina koronaviruksen takia. Kiinan turvallisuustaso on "noudata tavanomaista varovaisuutta".

Poikkeava turvallisuustaso on Hubein maakunnassa, jossa ohje on "vältä tarpeetonta matkustamista".

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia Kiinassa käsihygieniaan ja välttämään eläinkontakteja sekä toreja, joissa myydään eläviä eläimiä.

THL:n mukaan Saksan ulkopuolella todettuihin koronatartuntoihin ei toistaiseksi ole liittynyt jatkotartuntoja.

Suuri osa alkuvaiheen tartunnoista liittyy Wuhanin torilla oleskeluun, mutta tarkkaa alkuperää ei ole varmistettu. Torilla myydään mereneläviä ja eläviä eläimiä.

Yhdysvallat on kehottanut kansalaisiaan välttämään Kiinaan matkustamista.

Lentokentät yhdistävät maailman suurkaupungit toisiinsa, mikä vaikeuttaa epidemian leviämisen estämistä ympäri maailman. Saksassa Dusseldorfin lentokentällä oli tietoa koronaviruksesta.

Näkyviä vaikutuksia maailmantalouteen

Öljyn hinta ja osakemarkkinat ovat olleet laskussa koronaviruksen leviämisen takia. Yhdysvaltojen S&P-indeksi sulkeutui maanantaina 1,6 prosentin laskussa.

Erityisen kovan iskun ottaa matkailuala. Finnairin osakkeen arvo putosi 5 prosenttia maanantaina. Kiina on ilmoittanut pysäyttävänsä ryhmämatkat ulkomaille, millä on valtava merkitys matkailualaan.

Japani on huolissaan sekä kiinalaisturistien kadosta että kotimaisesta kaupasta. Lisäksi Tokiossa kesällä olevat olympiakisat ovat vaarassa kokea yleisökadon ja taloudelliset tappiot, jos epidemia pitkittyy.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kommentoi maanantaina, että hän luottaa täysin Kiinan kykyyn hillitä koronaviruksen leviämistä.

– Kiina on työskennellyt kansainvälisen yhteisön kanssa avoimuuden, läpinäkyvyyden ja tieteellisen yhteistyön hengessä, Guterres sanoi.

Wuhanin pormestari Zhou Xianwang sanoi, että kaupungin kriisinhallinta ei ole ollut tarpeeksi hyvää ja tarjoutui eroamaan. Tämä on harvinainen avoimuuden ja itsekritiikin julkinen lausunto Kiinassa, joka vuosina 2002–2003 pyrki salaamaan Sars-viruksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Vähän nettiä vilkaisemalla selviää. että viralliset luvut sairastuneista ja kuolleista ovat täyttä puppua. Tilanne on paljon pahempi. Kymmenien miljoonien ihmisten kaupunkeja ei laiteta eristykseen jos muutama kymmenen on kuollut. Finnairin pitää välittömästi lopettaa lennot Kiinaan. Lisäksi Suomessa pitää valmistautua viruksen leviämiseen ja rajojen sulkemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se meitä pelasta vaikka ei mennä kiinaan! Kiinalaiset käypi meilä kyläsä ja tuopi tuliaiset mukanaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on nyt muotia tehä hyvinvointilaitoksiva johon keräthään kaikki sairhhaat,hullut, sossu tapaukset jne
Sitte ko joku rykkii Koronan kaikhiin vaivashhiin ja hulhhuin niin tulle mahoton säästö
Ei jääkö ko tervhheet henkhiin sosiaalitoimisto jouvuthhaan lakkauttamhhaan
Työttömyys rosentti on nollassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän näissä uutisissa mainita, että koronavirukset ovat virusryhmä, jossa on monia eri viruksia. Eli siis tämän kiinan uuden viruksen nimi ei ole "koronavirus", se vain sattuu kuulumaan coronaviridae -virusperheeseen kuten monet muutkin yleisesti Suomessakin tavattavat hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muiden evakoidessa kansalaisiaan Suomi on valinnut turvallisemman tavan vättyä tartunnoilta.
Suomen virkamieskunnalla on vahva usko että Kiinassa on paras valmius ja parhaat edellytykset huolehtia siellä olevien suomalaisten terveydentilasta jos he saavat coronavirus tartunnan. Uskon että viranomaisemme ovat oikeassa, kuin myös ulkoministeriö.
Pahimmassa tapauksessa yksittäisiä suomalaisia voidaan joutua tuomaan lentokoneen rahtiruumassa kun tilane Kiinassa on saatu hallintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epistä! Meikä haluaa lähtä omatoimimatkalle Wuhaniin! Muhun ei valeuutiset vaikuta, mä lähen Wuhaniin! Siellä mitään koronalentsua oo! ..ja vaikka oliski niin kuoltava on kuitenki joskus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyssynhyssyn... Tavallista touhua täällä meillä hölmölandiassa. Ei ole jallitus vielä keksinyt mitään veroa tälle virukselle niin siksi ovat hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko THL on varannut riittävästä rokotteita jotta saadaan narkolepsia piikitettyä mahdollisimman monelle. Ne halvimmat rokotteet takaavat "parhaan" lopputuloksen. Niinhän kävi sikainfluenssan aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranska, Ruotsi, Norja, Iso-Britannia, Irlanti, Islanti, jne. Eipä Suomi ollut ainoa.
"Euroopan lääkevirasto myönsi myyntiluvan Pandemrix®-rokotteelle kiireellisellä aikataululla. Tällöin turvallisuustieto oli olemassa 11 000 rokotetusta. "
Sikainfluenssaan kuoli Suomessa 33.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esimerkiksi Japani aikoo lennättää kansalaisiaan Wuhanista charter-lennolla Japaniin." Kalevan paperilehden uutisoinnin mukaan (lähde: Reuters) myös Euroopan maat (Ranska, Hollanti, Britannia, Espanja) evakuoivat diplomaattejaan ja kansalaisiaan.

Näiden lisäksi Yhdysvallat ja Venäjä lennättävät kansalaisiaan pois Wuhanin alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä ja Finnair lennättää lomalaisia normaalisti Kiinaan. Ei mitään hätää Finnairin mielestä. Näin oli uutinen joku päivä sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on kyllä todella hieno paikka omine erikoisuuksineen, suosittelen lämpimästi. Paitsi tietenkin nyt kun tuo tilanne on päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montakohan tuhatta normaali flunssa, keuhkokuume ja ja vanhuus on tappanut. Sitä ei kerrota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun tiedon mukaan noilla räteil ja lumpuil kasvojen edessä ei ole niin mitään mekitystä. Harhauttavat vaan itseään. Eikö käsien pesu ole tärkein toimi coronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niillä ainakin se merkitys, että oma sairaus ei leviä niin helposti muihin. Enimmät pärskeet jää maskin sisään, eikä lennä toisten päälle. Käsien pesu Kiinassa on tärkeä oli Coronaa tai ei, kyllä sieltä muuten saa jonkun ihan tavan flunssankin. Käsidesi on pop.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kuolee jo Kikyn aiheuttamaan "hatutukseen " samanverran ihmisiä . Eikä meitä ole kuin 5,5 miljoonaa eli puolet siitä mitä Wuhanissa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on kysymyksessä viruksen aiheuttama epidemia joka uhkaa levitä Kiinasta laajemmalle.
Ei tässä hallitusta eikä sen ministereitä kannattane syyttää.
Tarkkaa tietoa tästä viruksesta, sen leviämisestä ja muista ominaisuuksista ei ole vielä kenelläkään.
Tästä varmaan suomen viranomaiset tiedottaa, kun on jotain varmempaa tietoa asiasta.
Jos jotain itse haluaa miettiää/tehdä, olisi hyvä seurata tilanteen kehittymistä, miettiä omat toimenpiteet laajentumisen varalle, pysyä rauhallisena. Jos jotenkin haluaa nyt jo varautua, hanki itselle ja läheisillesi P3-luokan hengityssuojaimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän se Suomessa onnistuu terveydenhuolto epdemioista kun muutenkaan se ei toimi. Sote saatiin nuijittua maanrakoon, ja uuteen soteen näyttää jo usko loppuneen, kunnat perustavat omia terveellä pohjalla olevia terveyspalveluyksiköitään. OLiskohan parempi jo uskoa että kunnat sopivat hoitonsa itse ilman hallituksen pakko ohjausta, jossa keppinä on puolueellinen perustuslakivaliokunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image