Ulkomaat

Ko­ro­na­vi­ruk­seen on kuollut Kiinassa jo yli tuhat ihmistä – Asiantuntija: Epidemian huippu voi koittaa jo tässä kuussa

Viranomainen tarkkaili maanantaina ohikulkijoiden terveyttä Kiinassa Guangzhoussa, Guangdongin maakunnassa. KUVA: ALEX PLAVEVSKI
Ulkomaat 11.2.2020 15:43
Tanja Nuotio, Ida Kannisto, Reuters

Kiinan ulkopuolella virusta on havaittu nyt 24 maassa. Kiinalainen epidemiologian huippuasiantuntija toivoo, että koronavirustilanne helpottaa huhtikuuhun mennessä.

Koronavirukseen kuolleiden lukumäärä Kiinassa nousi tiistaina yli tuhanteen. Tartuntojen määrässä saattaa olla luvassa piikki tässä kuussa, ennusti Kiinan hallituksen lääketieteellinen neuvonantaja ja huippuasiantuntija Zhong Nanshan uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Epidemian huippu saatetaan saavuttaa kuun puolivälissä tai loppupuolella, Zhong sanoi Reutersille.

Hänen mukaansa tartuntojen määrä saattaa helmikuussa vielä nousta, mutta sen jälkeen tasaantua ja lähteä pikkuhiljaa laskuun. Zhong huomautti, että jo nyt tartuntojen määrä on joissain paikoissa vähentynyt.

– Emme tiedä, miksi se on niin tarttuvaa, ja se on suuri ongelma, Zhong sanoi Reutersille.

Zhong oli optimistinen viruksen taltuttamisen suhteen ja sanoi toivovansa, että tilanne on helpottanut jo huhtikuussa. Arvioon epidemian huipusta on syytä suhtautua varauksella. Reutersin mukaan Zhongin aikaisempi ennustus epidemian huipusta osoittautui ennenaikaiseksi.

83-vuotias Zhong on epidemologian huippuasiantuntija, joka tuli tunnetuksi löydettyään Sars-viruksen vuonna 2003.

Tiistaina ennätysmäärä kuolleita

Kiinan kansallisen terveyskomission mukaan tiistain aikana koronavirukseen oli kuollut 108 ihmistä, mikä on päiväkohtainen ennätys. Heistä 103 kuoli Hubein maakunnassa. Kaikkiaan virukseen oli tiistaihin mennessä kuollut Kiinassa 1 016 henkilöä.

Uusien tartuntojen määrä laski Kiinassa sunnuntaista maanantaihin lähes 20 prosentilla 3 062:sta 2 478:aan. Vahvistettujen tartuntojen lukumäärä oli tiistaina jo reilut 42 600.

Uudenvuoden loma päättyy Kiinassa ensi viikolla. Maan hallituksen virkailijoiden mukaan viruksen leviämisen hillintä muuttuu lomien päättyessä yhä vaikeammaksi, sillä silloin noin 160 miljoonaa ihmistä palaa koteihinsa eri puolille Kiinaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Kiinan terveysviranomaisten mukaan koronavirusta on todennettu Kiinan ulkopuolella nyt yhteensä 24 muussa maassa, joissa tartuntoja on yhteensä 319. Kaksi niistä on johtanut kuolemaan, yksi Hongkongissa ja yksi Filippiineillä.

Yhdysvaltain 13. koronavirustapaus havaittiin Kaliforniassa. Tartunnan saanut oli palannut Wuhanista Kiinasta.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus puhui tiistaina kaksipäiväisen tilaisuuden avajaistilaisuudessa Sveitsin Genevessä, jossa on koolla noin 400 tutkijaa. Hän korosti, että viruksen leviäminen on aiheuttanut hätätilan Kiinassa, mutta edustaa "erittäin vakavaa uhkaa myös muulle maailmalle".

Useat menettäneet työnsä

Koronaviruksen hoitaminen on herättänyt suuttumusta Kiinassa, ja useita virkamiehiä on erotettu. Myös Zhong kritisoi paikallisia viranomaisia, jotka eivät hänen mukaansa ole onnistuneet kovin hyvin.

Muun muassa Hubein terveyskomission puoluesihteeri ja terveyskomission päällikkö ovat Kiinan valtiollisen median mukaan joutuneet jättämään tehtävänsä. Lisäkai paikallisen Punaisen Ristin varajohtaja erotettiin "velvollisuuksien laiminlyönnistä" lahjoitusten käsittelyssä, kertoo BBC.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos krematorioita on uskominen, todelliset kuolleiden lukumäärät on kiinassa kaksinkertaiset.
(sekin luku on suht pieni)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koronavirusvitsauksen huippu on vuoden päästä. Siihen mennessä on sairastunut 60 % maapallon väestöstä ja kuollut yli satamiljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WHO:n koronavirus vakava uhka koko maailmalle et tällänen lausunto löytyi revitään sit tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sairastaa korona viruksen ja parannee taudista. Voiko se tarttua uudelleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business Insider -sivuilta löysin seuraavaa:

Asiantuntijat varoittavat, että ihmiset voivat saada koronaviruksen uudelleen. Parantuminen ei välttämättä tuo immuniteettia eli vastustuskykyä. Asiaa tutkitaan. Viruksesta ei vielä tiedetä tarpeeksi, ja on myös huomioitava sen mahdollinen nopea muuntautuminen. Vastustuskykyä - jos sellainen kehittyisi - ei olisi muuttunutta virusta vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..kuolleiden perusterveys ei varmasti liene kovin kummoinen eikä iässäkään ole enää haarukoitavaa.. ..täh?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin 80% kuolleista on ollut yli 60 vuotiaita. Kuolleista 75%:lla on ollut sydäntauteja, diabetestä, yms. Ainoa positiivinen asia on että vain 20% sairastuu vakavasti tai kriittisesti, jos tämän voi ajatella positiivisesti. Kaikeinkaikkiaan 2% kuolleisuus on erittäin huolestuttava asia.

Tietoa saa kun hakee kuukkelista sanoilla worldometers ja coronavirus. Sivulta löytyy statistiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on vasta alkusoittoa ja nyt ei kannate alkaa väheksymään tappavaa tautia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja niinä parina kuukautena kun koronavirus on Kiinassa jyllännyt, Kiinan väkiluku on kasvanut noin miljoonalla ihmisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image