Ulkomaat

Ko­ro­na­vi­ruk­seen kuollut Kiinassa vuorokaudessa lähes 250 ihmistä – myös tartunnoissa merkittävä nousu

Hubein maakunnassa uusia tartuntoja on todettu keskiviikon jälkeen lähes 15 000. KUVA: JEON HEON-KYUN / EPA
Ulkomaat 13.2.2020 6:48
STT

Kiinan viranomaiset perustelevat lähes 15 000:ta uutta tartuntaa määrittelytavan muutoksella.

Kiinassa viranomaiset ovat alkaneet määritellä koronavirustartuntoja uudella tavalla, mikä aiheutti varhain torstaina merkittävät lisäykset maan päivittäin kertomiin kuolleisuus- ja tartuntalukuihin. Kiinalaisviranomaisten lausunnosta kertovat useat kansainväliset uutismediat.

Pelkästään Hubein maakunnassa kerrottiin ainakin 242 uudesta koronaviruskuolemasta. Yhteensä uuteen koronavirukseen on nyt kuollut ainakin 1  350 ihmistä.

Uusia tartuntoja on Hubein maakunnassa todettu eilisen jälkeen yli 14  800. Päivittäisiä uusia tartuntoja on pitkään raportoitu noin 2  000–3  000, joten kyseessä on merkittävä hyppäys.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan uudessa korkeammassa luvussa ovat mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut covid-19-tartunnat. Kiinan viranomaiset perustelivat oireiden perusteella diagnosoitujen lisäämistä tartunnan saaneiden joukkoon sillä, että näin ihmisten on mahdollista päästä hoitoon varhaisemmassa vaiheessa, kanava kertoo.

Uusi laskentatapa selittäisi viranomaisten mukaan tänään raportoiduista tartunnoista noin 13  300, kirjoittaa puolestaan uutistoimisto AFP.

Diagnosoinnissa käytetään apuna esimerkiksi keuhkojen kuvausta, mediat kertovat.

"Kun tilanne kehittyy, määritelmiä muutetaan"

Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti kertoo, että covid-19-tartunnan toteamiseen käytetyistä testipakkauksista on ollut pulaa koko Kiinassa.

Yhteensä tartuntoja on Manner-Kiinassa uusien lukujen myötä todettu lähes 60  000. Määrä voi vielä nousta, sillä maan viranomaiset julkaisevat koko Kiinan tartuntaluvut yleensä Hubein lukujen jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Kiinan nyt tekemä määritelmän rukkaus on tartuntatautitilanteissa tavanomaista, kertoo CNN.

–  Kun tilanne muuttuu ja kehittyy, määritelmiä muutetaan, jotta voidaan olla varmoja taudin asianmukaisesta seurannasta. Näin he (Kiina) ovat viime aikoina tehneet, WHO:n edustaja Sylvie Briand sanoi uutiskanavan mukaan.

Kiina pitää toimintaansa vastuullisena

Uusi koronavirus alkoi levitä joulukuussa Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin kaupungista. Koko Hubeissa on karanteenissa ainakin 56 miljoonaa ihmistä. Eristykset ja matkustusrajoitukset ovat laajasti käytössä eri puolilla Kiinaa.

WHO on kuvannut koronavirusta hyvin vakavaksi uhaksi maailmalle, mutta se on myös aiemmin kiitellyt Kiinan tiedotusta tartunnoista. Jotkut ovat kuitenkin epäilleet, ettei Kiina kerro kaikkea uuden koronaviruksen leviämisestä ja sairastuneiden määristä. Kritiikki kumpuaa osin vuosien 2002–2003 sars-viruksesta, jonka leviämistä Kiina pyrki salailemaan.

Kiinalainen kansallisen terveyskomission tutkija Zhong Nanshan sanoi tiistaina, että tartuntamäärien huippu nähdään todennäköisesti helmikuun keskivaiheilla tai loppupuolella. WHO:n edustaja Michael Ryan puolestaan kiirehti toteamaan, että on liian aikaista tehdä ennustuksia "epidemian alusta, keskikohdasta tai lopusta".

Kiinan YK-edustaja Zhang Jun vastasi keskiviikkona paikallisviranomaisten toiminnan hitautta koskevaan kritiikkiin. Hänen mukaansa Kiinan toiminta on ollut "avointa, läpinäkyvää ja erittäin vastuullista".

WHO:n covid-19:ksi nimeämää virusta on tavattu jo lähes 30 maassa. Tartunnan saaneita on Kiinan ulkopuolella yli 500.

Risteilyaluksella jo noin 220 tartuntaa

Japanissa eristyksissä olevasta risteilyaluksesta on tullut suurin koronavirustartuntojen keskittymä Kiinan ulkopuolella, ja torstaina kerrottiin jälleen uusista tartunnoista.

Uusia tartuntoja on Japanin terveysministerin mukaan 44, joten yhteensä jo noin 220 ihmistä on saanut laivalla koronavirustartunnan. Diamond Princess -alus pantiin karanteeniin heti, kun se saapui Japanin rannikolle viime viikon alkupuolella. Laivalla oli alun perin noin 3  700 ihmistä, mutta sairastuneita on siirretty pois laivalta saamaan hoitoa.

Karanteenin on määrä kestää 19. helmikuuta asti, mutta terveysministerin mukaan laivalta aiotaan seuraavaksi siirtää pois myös ikääntyneitä, negatiivisen testituloksen saaneita ihmisiä. Heidät siirrettäisiin maan hallinnon määräämiin tiloihin.

Karanteenin toimivuus on herättänyt lisääntyvää huolta sen jälkeen kun tartuntamäärät laivalla ovat eristyksestä huolimatta jatkuvasti kasvaneet. Matkustajat joutuvat oleskelemaan pääosin hyteissään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Kuolleita on tuhansia ellei jo kymmeniätuhansia. Kiinan kokoisessa valtiossa ei mitenkään voida tietää tästäkään aisasta kuin jäävuoren huippu. Samoin tartunnan saaneita on varmasti jo miljoonia, mikä on pikku määrä Kiinasa. Suomi vähättelee tätä virusta, mutta kohta on itku kaukana. Kenekään ei pitäisi nyt matkustella mihinkään, eikä Suomeenkaan saisi tulla kuin pakosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen virus tulee lentokoneella. Voi kysyä milloin koska HK lentoja ei ole lopetettu. Seuraavana vuorossa näyttää olevan Singapore ja Thaimaa. Onko Finnairille rahan tekeminen tärkeämpää kuin estää viruksen leviäminen Suomeen.

Taitaa Marin hallitus olla kyvytön estämään viruksen leviäminen. Kummallista kun ei ole edes annettu lausuntoa tai yleisiä ohjeita miten pitää toimia jos saa tartunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään virusta pystyä nujertamaan täysi vaan rajoittamaan sen kulkua.Yleensä nämä virukset voimistuvat kun keksitty vasta-aine on muuttanut muotoa.Ihmisen luontaiset vasta-aineet pyrkivät tuottaamaan vasta-ainetta mutta jos eläinperäisiä viruksia tarttu ihmisen elimistö ei reakoi vaan solut jakantuu hypötermiseen tilaan virus nujertaa vasta-aineet.Suomessakin testataan erimuotoisia kokeilla vasta-aineita kokeilua eläinkokeilla laboratorioissa mutta jos karkaavat virukset ovat yleensä tappavia joita viljellään ympärimailmaa turvaluokiteltuissa laboratorioissa.Hyvä muistaa köyhänmiehen atomipommin juuri tämänkaltain Goronavirukset esiase kehityisistä joukkotuhoaseista.Emme saa koskaan tietää alkuperäistä lähdettä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajoittaa ihmisiä joita on liian paljon ahdettuna samoihin tiloihin ja hygieenisyys vähäistä. Myös ravinto- eläinten pito epähygieenisissä tiloissa ja oloissa kostautuu, ehkä oppivat tästä jotain joksikin aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Corona virus uutisointi.Kissan kokoisilla kirjaimilla kuinka monta kuollut,sairastunut.Nuo otsikothan myy.
Miksei kirjoiteta kuinka monta parantunut,kuinka monta tartunnna saaneista on vilä sairaana ?
Vähän samaa uutisointia kuin määrissä.Toisinaan lukuja,toisinaan prosentteja,kumpi passaa milloinkin parhaiten. !!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

>Nuo otsikothan myy.

Jep.

>Miksei kirjoiteta kuinka monta parantunut,kuinka monta tartunnna saaneista on vilä sairaana ?

Se ei myy.

6278 on parantunut
54082 on vielä sairaana

Siis virallisten tietojen perusteella.

(epävirallisesti oireettomia, sairaita, parantuneita ja kuolleita on KIINASSA kaikkia ainakin 10x määrä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämänhän piti olla "hallinnassa"! Eipä taida ollakaan! Kiinankaan resurssit eivät riitä ja tämä lähtee niin sanotusti lapasista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kts. "doctor population ratio"

Esim meillä on reilut 3 lääkäriä per 1000 ihmistä.
Kiinassa on alle 2 lääkäriä per 1000 ihmistä.
Intiassa on alle 1 lääkäri per 1000 ihmistä.

Eli meillä on 50% enemmän lääkäreitä kuin kiinassa, selittää varmaan aika paljon.
Aika näyttää miten käy Intiassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan "viralliset" koronatapauslukemat ovat kommunistisen puolueen hatusta tempaisemat.

Lukemia ei pitäisi ottaa niin vakavasti kuin suomalainen media näyttää ottavan. Totuus on todennäköisesti aivan toisenlainen. Diktatuurimaissa totuus on siellä jossain valtaapitävien kassakaapeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen kiinalainen painaa kännykässä sovellus nappia onko flunssa. Tällä tavoin selviäisi kaikkien sairastuneiden lukumäärä sekä sijainnit Kiinassa ja koko maapallolla.muutkin maat voisivat ottaa käyttöön virussovelluksen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taas nähtiin asiantuntijoiden uskomus, että tartuntojen määrä lähtee laskuun. Tilanne räjähti heti käsiin ja melkein kolmanneksella tartunnoissa määrä nousi. Kuolleisuuskin nousi päivässä 250%. Nyt ei pysty yhtään ennustamaan miten coronaviruksen kehitys etenee. Tähän nykyiseen tartuntamäärään ei ole vielä laskettu japanin edustalla olevan laivassa sairastuneita. Laivassa on väkeä 3711 ja nyt testatuista 300 ihmiseltä on 174 todettu coronavirus. Laiva on karanteenissa ja ei sen takia ole japanin coronavirus tartuntoihin ole vielä merkitty. Ennen laivaa japanissa tartuntoja todettu 247, joten japanissa coronavirus tartuntojen määrä tulee kasvamaan monin kertaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuun lopussa tartuntaa kantavia n. miljoona tällä kehityksellä. Kuolleisuus nousee väkisin entiseen prosenttiyksikköön nähden moninkertaisesti. Jokainen voi helposti laskea miten tauti etenee. Jos yksi tartuttaa vermuudella vaikka 3 niin kolmen tartunnan jälkeen onkin jo 9. SItten jo 27, 81 jne. Nyt kun lukumäärä on jo 60000, niin seuraavana se on 180000, 540000, 1620000 jne. Veikkaan, että ollaan todetuissa tapauksissa jo miljoonassa kuun lopussa ja toteamattomat päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa välttää isoja massatapahtumia kesään asti esim. Euroopassa. Sellaisissa olosuhteissa ne jyllää helposti. Onneksi ei tarvi mihinkään matkustaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Suomessa vähätellään, mutta päälle tullessa kerrotaan vasta totuus. Coronavirus on paha, kun sen hoitoon ei ole mitään lääkettä. Täällä puhutaan, että influenssaan kuolee suomessa enemmän, mutta influenssaan löytyy lääke. Ne jotka suomessa menehtyvät influenssaan ovat jo muutenkin huonossa kunnossa. Nyt olevaan coronavirukseen kuolee hyväkuntoisia ihmisiä vaikka heillä onkin diabetestä ja muita sairauksia. Mutta suomessa muutenkin on suurimmalla osalla ihmisistä perussairauksia kuten diabetes ja korkeaa verenpainetta. Myös monilla on uniapneaa nykyään. Suomessa markkinat määrää koska muuten monet yritykset lopettaa toimintansa ja sen ymmärtää kun suomessa on niin pienet markkinat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmettelee edelleen ettei kiinan naapurimaista ole annettu tietoa...onko tosiaankin viruksen leviäminen pysytytty estämääm kiinan naapurimaihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englannintaitoiset löytävät tietoa esim. Hong Kongin viranomaisten sivuilta. Tilanne on pahenemassa sielläkin. Mutta sinne lennetään yhä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmasti ole estynyt. Venäjän tilanne saattaa olla mielenkiintoinen, kunhan sieltä jotain kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet katsonut uutisia niin ei ole pystytty. Saksassa on uusia tartuntoja ja japanissa koko laiva on karanteenissa. Japanin laivassa väkeä yli 3700 ja suurimman osan epäillään saaneen tartunnan. Vasta pari sataa testattu siellä ja jo 174 taruntaa laivalla todettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan antamat tiedot ovat hyvin kyseenalaisia, toiminnan kulttuuriin kuuluu salailu. Videot Kiinasta esittävät huippusairaanhoitoa parhaimmillaan, mutta kuka ne katuojaan kuolleet uhrit on laskenut. Onhan Suomessakin paljon parantamista tiedotusten avoimuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

12:33
Liigan ärsyttävimmäksi äänestetty ketju jälleen kasassa – ainoastaan ykkösnyrkki säilyi ennallaan Mannerin muokatessa hyökkäysvitjoja JYP-peliin
12:28
Maustetytöt saivat kultalevynsä Tavastialla – vaalalaistaustaisen kaksikon debyyttilevy ylitti kultalevyrajan
12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
64
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image