Ulkomaat

"Kon­kurs­si­kai­vok­sen hyvä maine auttaa", sanoo kaivosjohtaja – Ruotsin Pajalaan tarvitaan runsaasti työvoimaa

Pajalassa sijainnut rautakaivos teki konkurssin. Nyt alueelle haetaan jälleen alan osaajia. KUVA: Pekka Aho
Ulkomaat 13.1.2018 6:00
Pekka Mauno

Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen paikallisjohtajalla Åsa Allanilla ei ole helppo urakka. Kesään mennessä pitäisi palkata kymmeniä korkeakoulututkinnon suorittaneita insinöörejä, geologeja ja ympäristöasiantuntijoita Ruotsin pohjoiskulman syrjäkuntaan avattavalle kaivokselle.

Hän luottaa onnistumiseen.

– Koko ajan puhelin soi. Northland Resources -yhtiön entiset työntekijät kyselevät, milloin voi tulla töihin, sanoo Åsa Allan.

Pajalassa toimi vuosina 2012–2014 moderni rautakaivos, jonka omisti Kanadan pörssissä noteerattu Northland Resources -yhtiö. Se teki Ruotsin taloushistorian suurimman konkurssin joulukuussa 2014.

Allan kertoo, että vaikka monet lähtivät konkurssin jälkeen muualle töihin, osa jäi Norrbottenin muille kaivoksille ja on kysellyt mahdollisuutta palata Pajalaan.

Åsa Allan on itsekin konkurssiin menneen kaivoksen geologi. Sen jälkeen hän oli Pajalan kunnan talousjohtaja, mutta palasi uuden kaivosyhtiön Kaunis Ironin paikallisjohtajaksi viime syksynä.

Allanin mukaan mennyt ei jättänyt pahaa makua konkurssiyhtiössä töissä olleille.

Geologi Jenni Hasa ehti olla konkurssiin menneen yhtiön malminetsintätöissä vuodesta 2007 alkaen ja jatkoi edelleen kaivoksella joulukuussa 2014 tapahtuneeseen konkurssiin saakka.

– Kaivos oli hieno työpaikka. Töissä oli osaava, nuori porukka. Palaisin itsekin sinne töihin, mutta minulla on koulutusta vastaava vakituinen työ Suomessa, hän sanoo.

Kaunis Iron ei ole tehnyt vielä virallista kaivoksen avaamispäätöstä.

Åsa Allan kuitenkin sanoo, että kesään mennessä kaivosyhtiön on tarkoitus rekrytoida 30–40 toimihenkilöä. Kun kaivoksen toiminta käynnistyy, tarvitaan 300 työntekijää, joista suurin osa on kaivoksella malminlouhintaa, kuljetuksia ja ylläpitotöitä tekevien alihankintayritysten palkkalistoilla.

MAINOS

Kommentoi

Kaivosbuumi vasta alkutekijöissään. Hienoa että syntyy näitä kaivoksia ja työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin sinne sitten kaikki työtävieroksuvat toimeentulotuen ym. tukien saajat töihin, niin helpottaa kun saa omaa rahaa.
Katsotan nyt minkälainen piipitys tuosta alkaa, kun töitä olisi runsaasti tarjolla, ainahan venkulat jonkun syyn keksii, ettei vaan töihin tarvitse lähteä.
Saahan tuolta ainakin se vaadittavat 18 h täyteen, niin ei putoa pohjalle, kun tuet tippuu sen vajaa 5%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
18
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
16
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image