Ulkomaat

Kongon de­mok­raat­ti­sen tasavallan presidentiksi valittiin yllättäen opposition ehdokas

Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalit on yllättäen voittanut oppositiojohtaja Felix Tshisekedi, kertoi maan vaalikomissio torstaina. KUVA: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM / EPA
Ulkomaat 10.1.2019 10:39
Ilkka Timonen, Reuters

Felix Tshisekedi on ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti maassa sitten itsenäistymisen vuonna 1960.

Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalit on yllättäen voittanut oppositiojohtaja Felix Tshisekedi, kertoi maan vaalikomissio torstaina. Viime kuun kaoottisissa vaaleissa toiseksi jäänyt ehdokas on kuitenkin kutsunut vaaleja "vaalivallankaappaukseksi".

Kongossa on näin tapahtumassa ensimmäinen demokraattinen vallansiirto sitten maan itsenäistymisen vuonna 1960. Maassa kuitenkin pelätään väkivaltaisuuksia, kuten tapahtui edellisten vaalien jälkeen vuosina 2006 ja 2011.

Tulosta hämmentää se, että Kongon katolisen kirkon (Cenco) omien laskelmien mukaan vaalit olisi voittanut virallisissa tuloksissa toiseksi tullut toinen oppositioehdokas Martin Fayulu.

Fayulu sanoi Radio France Internationalin haastattelussa, että "vaalituloksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä tapahtui vaaliuurnilla". Hän nimitti vaaleja "vaalivallankaappaukseksi".

Vaalikomission mukaan Tshisekedi sai äänistä 38,57 prosenttia eli yli 18 miljoonaa ääntä.

– Felix Tshisekedi Tshilombo on julistettu alustavasti Kongon demokraattisen tasavallan valituksi presidentiksi, sanoi vaalikomission johtaja Corneille Nangaa tiedotustilaisuudessa osan yleisöstä osoittaessa suosiotaan ja osan haukkoessa henkeään.

Tshisekedin asuinalueella Kinshasan Limeten kaupunginosassa tuhannet ihmiset tanssivat kaduilla ja autot soittivat torviaan.

Jotkut huusivat Kongon "kääntäneen uuden sivun" vuonna 1997 alkaneen Kabila-kauden jälkeen. Väistyvä presidentti on JosephKabila, joka astui valtaan vuonna 2001 isänsä Laurentin salamurhan jälkeen. Laurent Kabila oli puolestaan syrjäyttänyt kapinan jälkeen pitkäaikaisen johtajan Mobutu Sese Sekon.

– On harvinaista että hallitsija luovuttaa valtansa vastustajalleen, se antaa toivoa muulle Afrikalle, sanoi John, kinshasalainen opettaja, joka ei halunnut sanoa sukunimeään.

– Haluamme nyt vaihtaa uuteen valtaan. Köyhyys, epävarmuus, tappamiset, meidän täytyy lopettaa kaikki sellainen.

Väistyvän presidentin ehdokas jäi kolmanneksi

Tshisekedi kunnioitti edeltäjäänsä presidentti Kabilaa nimittämällä tätä "tärkeäksi poliittiseksi kumppaniksi" luvaten olla kaikkien 80 miljoonan kongolaisen presidentti.

– En ole poliittisen organisaation presidentti... en ole heimon presidentti... olen kaikkien kongolaisten presidentti, hän sanoi.

Mikäli perustuslakituomioistuin hyväksyy Tshisekedin valinnan 10 päivän kuluessa, hänestä tulee ensimmäinen presidentti, joka on valittu maassa vaaleilla sitten pääministeri Patrick Lumumban, joka syrjäytettiin sotilasvallankaappauksella alle kolme kuukautta sen jälkeen kun maa itsenäistyi vuonna 1060. Hänet surmattiin neljän kuukauden kuluttua.

Oppositio oli pelännyt, että vaalitulosta peukaloitaisiin niin, että Kabilan seuraajakseen toivoma Emmanuel Ramazani Shadary voittaisi. Hän jäi kuitenkin vaaleissa kolmanneksi saaden vain 4,4 miljoonaa ääntä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
9
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
7
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
6
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
5
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image