Ulkomaat

Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viik­ko­tol­kul­la

Pankin räjäytti Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tviitti.
Ulkomaat 23.8.2019 16:41
Jami Jokinen

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro pelaa sisäpoliittista valtapeliä maailman keuhkoilla. Oikeastaan se ei ole edes yllätys, sillä presidentti ennakoi tulevaa puheissaan ja teoissaan jo heti valintansa jälkeen. Juuri tässä on syytä huoleen, vaikka EU:ssa perjantaina herättiinkin.

Tanska on ryhtynyt räjäyttämään Grönlannin jäätiköitä jalkapallokentällisen minuutissa päästäkseen kiinni jään alla lepääviin mineraaleihin. Samalla ilmastonmuutos on vaarassa ryöstäytyä käsistä.

Maan johto kutsuu koko ilmastopuhetta marxilaiseksi joukkohypnoosiksi.

Mitä tekee muu maailma, entä Suomi? Seuraako se tilannetta rauhassa ja katsoo tässä syksyn mittaan, olisiko EU:n työkalupakissa jotakin, jolla asiaan voisi jossain vaiheessa mahdollisesti jonkin verran yrittää vaikuttaa?

Tuskin. Poliittiset ja kaupalliset keinot otettaisiin käyttöön nopeasti, ennen kuin on liian myöhäistä.

Absurdin oloinen esimerkki, totta kai – tai sitten ei. Brasiliassa on menossa käytännössä aivan yhtä mielipuolisen oloinen hävitys.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro pelaa sisäpoliittista valtapeliä maailman keuhkoilla.

Sademetsien hävitys ehdittiin jo saada hiukan paremmalle tolalle ennen kuin maan johtaja puhkui uutta hehkua hornankattilaan.

Helvetintulet ovat palaneet viikkotolkulla, mutta oikeastaan se ei ole edes yllätys. Presidentti itse ennakoi tulevaa puheissaan ja teoissaan jo heti valintansa jälkeen.

Juuri tässä on syytä huoleen, vaikka EU:ssa perjantaina herättiinkin.

Globaalien ympäristöriskien mittakaava, kiire ja tärkeysjärjestys eivät näytä tavoittavan kaikkia, vaikka tietoa tulvisi kuinka paljon.

Euroopan johtajien suhtautuminen Amazonin kiirastuleen vaikutti pitkään samalta kuin monen rivisuomalaisen huokailu tyypillisessä aamukahvikeskustelussa.

Huoli tuntui olevan korkeintaan se, nouseeko kahvin hinta ja kehtaako vielä ostaa brassilihaa.

Oma raha ja oma napa, vaikka olisi jo pitkään pitänyt kysyä, poltetaanko Pariisin ilmastosopimuksen ja Greta Thunbergin tuomat pienetkin toivonhäivähdykset sademetsien mukana.

Torstaina tulivat ensin brittimedian isot jutut Brasilian metsäpaloista, ja suomalaismedia reagoi niiden perässä, kuten usein käy.

Vielä tuolloin suomalaisministerit puhuivat huolestuneista tuntemuksista ja mahdollisista toimista syyskuussa tai Suomen EU-puheenjohtajakauden lopulla.

Pankin räjäytti Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tviitti.

Suomessa sitä seurasi kannanottojen ja tiedotteiden suma. Melkein jokaisessa eduskuntapuolueessa havahduttiin aamupäivällä siihen, että Amazon palaa.

Sama äkkimuutos näytti tapahtuneen koko Euroopassa, ja kaikkialla vaatimukset ulottuivat yhtäkkiä tuontiboikotista lihantuontikieltoon ja Mercosur-sopimuksen jäädyttämiseen.

Se on samaan aikaan helpottavaa ja huolestuttavaa.

Mitä tapahtui torstain ja perjantain välillä? Brasiliassa ei mitään edellisiä viikkoja kummempaa.

Jos Amazonin globaali merkitys ilmastolle ja biodiversiteetille eivät ole olleet tiedossa tai meneillään oleva hävityksen kauhistus iskenyt EU:n valtaapitävien tajuntaan jo viikkokausia sitten, on syytä olla todella huolissaan.

Ilmasto- ja biodiversiteettikatastrofin alla tarvitaan johtajia, jotka ymmärtävät tärkeimpien asioiden painoarvon jo ennen kuin someliikehdintä on käynnissä. Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjällä on myös syytä odottaa, että päättäjä on – tai hänet pidetään – ajan hermolla ja isojen asioiden ytimessä.

On järkyttävää, jos vasta mediakohu tai savun takia yönpimeäksi muuttunutta Sao Pauloa esittävät kuvat somessa herättävät ymmärtämään, mistä on kyse.

Vaikka kentältä tuleva tieto on tärkeää, globaalin mittakaavan asioissa näin ei yksinkertaisesti voi olla. Media on vallan vahtikoira, mutta senkään ei kuuluisi olla herätyskello tässä mittakaavassa.

Ehkä näin ei olekaan.

Kenties vielä pahempaa on se, jos äkkimuutoksen syy oli kansalaishuolen hyödyntäminen sen jälkeen, kun sen massiivisuus huomattiin.

Ei kai poliittisten pisteiden keruu sittenkin motivoinut Amazonia enemmän?

Erityisen heikko on ollut Suomen rooli EU:n puheenjohtajana.

Ihan oikeasti, nyt ei edes ole kyse itänaapurista. Odotettiinko meillä johtaja-asemasta huolimatta, että isommat kaverit kertovat ensin, mitä mieltä saa olla?

PS. Sademetsien alkuperäiskansoja uhkaava tuho on jäänyt Amazon-heräämisessä kovin vähälle huomiolle.

Tässäkin on itsekkyyden kaikua: intiaanikulttuurien ahdinko ei kiinnosta lainkaan siinä määrin kuin näyttävä savu ja kriisi, joka uhkaa suoraan meitä eurooppalaisia – tai poliittisia pisteitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

EU puheenjohtajamaan ulkoministeri kirjoitti twitterissä että pitäisi vedota Brasilian hallitukseen. Kenenkähän homma se lienee olisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marcon on eliitin sätkynukke ja kokovartalopelle! Median valisema presidentti, joka on saanut Ranskan sisällissodan partaalle. Ei paina tällaisen lausunnot ulkomailla ellei lehdistö jaksaa näitä puffata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, eiköhän Tytti kohta intoudu hurjiin vaatimuksiin, kunhan asioista on ensin isot pojat sopineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista tietää, antaako Suomi Bolsonarolle rahaa sademetsien polttamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus on täysin hampaaton ja hukassa. Haavisto etenkin, vaikka pitäisi vihreä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amazonin metsäpalot ovat jokavuotinen ilmiö. Vielä parikymmentä vuotta sitten palojen laajuus oli lähes tuplaten tämänvuotisiin verrattuna. Uutisista, erityisesti Ylen uutisista, saa aivan toisenlaisen käsityksen. Ilmastohype on ainoa tosiasia tässä ilmastojutussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne "maailman keuhkot" ovat nämä pohjoiset havumetsät jos vain metsistä puhutaan. Niitä kun riittää täältä Venäjän yli Kanadaan asti. Metsät taas ovat nykytietämyksen mukaan huomattavan pienessä osassa yhteyttämisen kokonaismäärässä verrattuna merileviin. Sademetsien tuhoamiseen pitää ehdottomasti puuttua, mutta Macroneilla sun muilla omaa näkyvyyttään pumppaavilla poliitikoilla jää tosiasiat aika pahasti kohkaamisen alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsien kutsuminen "maailman keuhkoiksi" on aika outo metafora. Keuhkot nimittäin ottavat sisäänhengityksessä sisäänsä happea ja uloshengityksessä puhaltavat ulos hiilidioksidia. Siis toimivat kuin hiiltä polttava polttouuni.

Metsät eivät myöskään ole keskimäärin mitään hiilinieluja. Sillä jos ne sellaisia olisivat, niin metsiin olisi kasautunut vuosimiljoonien aikana valtavat hiilivarat. Sellaisia ei missään maapallon metsissä ole - erityisen vähän hiiltä on sademetsien karussa maaperässä. Turvesuolla voidaan nähdä hiilen kertymistä kun turvekerros kasvaa.

Ilmastohypeen kuuluu erottamattomana osana tällaiset harhaiset, ja heikkopäisten ajatusmaailmaa harhauttavat metaforat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiettävästi aineen määrä maailmassa on vakio, eikä alkuaineet toisikseen muutu. Hiilinielu tarkoittaa siis hiilen kerääntymistä jonnekin minne poliitikon päivä ei paista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika. Mistä sinä luulet maailman öljyvarojen ja kivihiilivarojen tulleen? On olemassa maailmankausi jota geologit nimittävät kivihiilikaudeksi, jolloin lähinnä niveljalkaisten kansoittamat metsät peittivät koko maapallon. Kun tämä valtava puumassa vajosi alemmaksi maaperään ja satojen miljoonien vuosien aikana puristui ja kuumeni geologisissa prosesseissa, siitä tuli tavaraa jota sanomme kivihiileksi, öljyksi ja maakaasuksi. Joskus, edes joskus voisi vilkaista koulukirjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä muut on sanomaan jos tekevät viljelymaata.Täällä hakataan puuta ja alkakoon Ranska metsittämään Pariisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keneen henkilöityy se munaton Suomi, jonka pitäisi EU:n puheenjohtajamaana nostaa tämä asia esille koko maailman tietoisuuteen? No tietenkin munaton Rinne, mistään mitään ymmärtämätön leuanlouskuttaja, jolla menee aina pupu pöksyyn, kun päättäjiä tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Suomi lähetä sammutushelikopteria paloa taltuttamaan. Sillä olisi sentään suurempi merkitys kuin yksittäisen ihmisen ilmastovalinnoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on kapitalisisesta toiminnasta joten antaa palaa. Ketä kiinnosta vaikka kaikki poltetaan, kunhan köyhät pääomat saa lisää turskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brasilian metsät ovat palaneet yhtä hullusti myös aiemmin, jo vuosikymmeniä, myös vasemmistolaisten presidenttien kausilla. Olisi jo korkea aika panna tälle stoppi. Sama tilanne myös Sumatralla, Borneolla jne. Jälkimmäiset palmuöljyn takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt pitää suomalaisten polttoainetta verottaa, jotta maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image