Ulkomaat

Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viik­ko­tol­kul­la

Pankin räjäytti Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tviitti.
Ulkomaat 23.8.2019 16:41
Jami Jokinen

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro pelaa sisäpoliittista valtapeliä maailman keuhkoilla. Oikeastaan se ei ole edes yllätys, sillä presidentti ennakoi tulevaa puheissaan ja teoissaan jo heti valintansa jälkeen. Juuri tässä on syytä huoleen, vaikka EU:ssa perjantaina herättiinkin.

Tanska on ryhtynyt räjäyttämään Grönlannin jäätiköitä jalkapallokentällisen minuutissa päästäkseen kiinni jään alla lepääviin mineraaleihin. Samalla ilmastonmuutos on vaarassa ryöstäytyä käsistä.

Maan johto kutsuu koko ilmastopuhetta marxilaiseksi joukkohypnoosiksi.

Mitä tekee muu maailma, entä Suomi? Seuraako se tilannetta rauhassa ja katsoo tässä syksyn mittaan, olisiko EU:n työkalupakissa jotakin, jolla asiaan voisi jossain vaiheessa mahdollisesti jonkin verran yrittää vaikuttaa?

Tuskin. Poliittiset ja kaupalliset keinot otettaisiin käyttöön nopeasti, ennen kuin on liian myöhäistä.

Absurdin oloinen esimerkki, totta kai – tai sitten ei. Brasiliassa on menossa käytännössä aivan yhtä mielipuolisen oloinen hävitys.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro pelaa sisäpoliittista valtapeliä maailman keuhkoilla.

Sademetsien hävitys ehdittiin jo saada hiukan paremmalle tolalle ennen kuin maan johtaja puhkui uutta hehkua hornankattilaan.

Helvetintulet ovat palaneet viikkotolkulla, mutta oikeastaan se ei ole edes yllätys. Presidentti itse ennakoi tulevaa puheissaan ja teoissaan jo heti valintansa jälkeen.

Juuri tässä on syytä huoleen, vaikka EU:ssa perjantaina herättiinkin.

Globaalien ympäristöriskien mittakaava, kiire ja tärkeysjärjestys eivät näytä tavoittavan kaikkia, vaikka tietoa tulvisi kuinka paljon.

Euroopan johtajien suhtautuminen Amazonin kiirastuleen vaikutti pitkään samalta kuin monen rivisuomalaisen huokailu tyypillisessä aamukahvikeskustelussa.

Huoli tuntui olevan korkeintaan se, nouseeko kahvin hinta ja kehtaako vielä ostaa brassilihaa.

Oma raha ja oma napa, vaikka olisi jo pitkään pitänyt kysyä, poltetaanko Pariisin ilmastosopimuksen ja Greta Thunbergin tuomat pienetkin toivonhäivähdykset sademetsien mukana.

Torstaina tulivat ensin brittimedian isot jutut Brasilian metsäpaloista, ja suomalaismedia reagoi niiden perässä, kuten usein käy.

Vielä tuolloin suomalaisministerit puhuivat huolestuneista tuntemuksista ja mahdollisista toimista syyskuussa tai Suomen EU-puheenjohtajakauden lopulla.

Pankin räjäytti Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tviitti.

Suomessa sitä seurasi kannanottojen ja tiedotteiden suma. Melkein jokaisessa eduskuntapuolueessa havahduttiin aamupäivällä siihen, että Amazon palaa.

Sama äkkimuutos näytti tapahtuneen koko Euroopassa, ja kaikkialla vaatimukset ulottuivat yhtäkkiä tuontiboikotista lihantuontikieltoon ja Mercosur-sopimuksen jäädyttämiseen.

Se on samaan aikaan helpottavaa ja huolestuttavaa.

Mitä tapahtui torstain ja perjantain välillä? Brasiliassa ei mitään edellisiä viikkoja kummempaa.

Jos Amazonin globaali merkitys ilmastolle ja biodiversiteetille eivät ole olleet tiedossa tai meneillään oleva hävityksen kauhistus iskenyt EU:n valtaapitävien tajuntaan jo viikkokausia sitten, on syytä olla todella huolissaan.

Ilmasto- ja biodiversiteettikatastrofin alla tarvitaan johtajia, jotka ymmärtävät tärkeimpien asioiden painoarvon jo ennen kuin someliikehdintä on käynnissä. Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjällä on myös syytä odottaa, että päättäjä on – tai hänet pidetään – ajan hermolla ja isojen asioiden ytimessä.

On järkyttävää, jos vasta mediakohu tai savun takia yönpimeäksi muuttunutta Sao Pauloa esittävät kuvat somessa herättävät ymmärtämään, mistä on kyse.

Vaikka kentältä tuleva tieto on tärkeää, globaalin mittakaavan asioissa näin ei yksinkertaisesti voi olla. Media on vallan vahtikoira, mutta senkään ei kuuluisi olla herätyskello tässä mittakaavassa.

Ehkä näin ei olekaan.

Kenties vielä pahempaa on se, jos äkkimuutoksen syy oli kansalaishuolen hyödyntäminen sen jälkeen, kun sen massiivisuus huomattiin.

Ei kai poliittisten pisteiden keruu sittenkin motivoinut Amazonia enemmän?

Erityisen heikko on ollut Suomen rooli EU:n puheenjohtajana.

Ihan oikeasti, nyt ei edes ole kyse itänaapurista. Odotettiinko meillä johtaja-asemasta huolimatta, että isommat kaverit kertovat ensin, mitä mieltä saa olla?

PS. Sademetsien alkuperäiskansoja uhkaava tuho on jäänyt Amazon-heräämisessä kovin vähälle huomiolle.

Tässäkin on itsekkyyden kaikua: intiaanikulttuurien ahdinko ei kiinnosta lainkaan siinä määrin kuin näyttävä savu ja kriisi, joka uhkaa suoraan meitä eurooppalaisia – tai poliittisia pisteitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

EU puheenjohtajamaan ulkoministeri kirjoitti twitterissä että pitäisi vedota Brasilian hallitukseen. Kenenkähän homma se lienee olisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marcon on eliitin sätkynukke ja kokovartalopelle! Median valisema presidentti, joka on saanut Ranskan sisällissodan partaalle. Ei paina tällaisen lausunnot ulkomailla ellei lehdistö jaksaa näitä puffata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, eiköhän Tytti kohta intoudu hurjiin vaatimuksiin, kunhan asioista on ensin isot pojat sopineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista tietää, antaako Suomi Bolsonarolle rahaa sademetsien polttamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus on täysin hampaaton ja hukassa. Haavisto etenkin, vaikka pitäisi vihreä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amazonin metsäpalot ovat jokavuotinen ilmiö. Vielä parikymmentä vuotta sitten palojen laajuus oli lähes tuplaten tämänvuotisiin verrattuna. Uutisista, erityisesti Ylen uutisista, saa aivan toisenlaisen käsityksen. Ilmastohype on ainoa tosiasia tässä ilmastojutussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne "maailman keuhkot" ovat nämä pohjoiset havumetsät jos vain metsistä puhutaan. Niitä kun riittää täältä Venäjän yli Kanadaan asti. Metsät taas ovat nykytietämyksen mukaan huomattavan pienessä osassa yhteyttämisen kokonaismäärässä verrattuna merileviin. Sademetsien tuhoamiseen pitää ehdottomasti puuttua, mutta Macroneilla sun muilla omaa näkyvyyttään pumppaavilla poliitikoilla jää tosiasiat aika pahasti kohkaamisen alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsien kutsuminen "maailman keuhkoiksi" on aika outo metafora. Keuhkot nimittäin ottavat sisäänhengityksessä sisäänsä happea ja uloshengityksessä puhaltavat ulos hiilidioksidia. Siis toimivat kuin hiiltä polttava polttouuni.

Metsät eivät myöskään ole keskimäärin mitään hiilinieluja. Sillä jos ne sellaisia olisivat, niin metsiin olisi kasautunut vuosimiljoonien aikana valtavat hiilivarat. Sellaisia ei missään maapallon metsissä ole - erityisen vähän hiiltä on sademetsien karussa maaperässä. Turvesuolla voidaan nähdä hiilen kertymistä kun turvekerros kasvaa.

Ilmastohypeen kuuluu erottamattomana osana tällaiset harhaiset, ja heikkopäisten ajatusmaailmaa harhauttavat metaforat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiettävästi aineen määrä maailmassa on vakio, eikä alkuaineet toisikseen muutu. Hiilinielu tarkoittaa siis hiilen kerääntymistä jonnekin minne poliitikon päivä ei paista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika. Mistä sinä luulet maailman öljyvarojen ja kivihiilivarojen tulleen? On olemassa maailmankausi jota geologit nimittävät kivihiilikaudeksi, jolloin lähinnä niveljalkaisten kansoittamat metsät peittivät koko maapallon. Kun tämä valtava puumassa vajosi alemmaksi maaperään ja satojen miljoonien vuosien aikana puristui ja kuumeni geologisissa prosesseissa, siitä tuli tavaraa jota sanomme kivihiileksi, öljyksi ja maakaasuksi. Joskus, edes joskus voisi vilkaista koulukirjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä muut on sanomaan jos tekevät viljelymaata.Täällä hakataan puuta ja alkakoon Ranska metsittämään Pariisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keneen henkilöityy se munaton Suomi, jonka pitäisi EU:n puheenjohtajamaana nostaa tämä asia esille koko maailman tietoisuuteen? No tietenkin munaton Rinne, mistään mitään ymmärtämätön leuanlouskuttaja, jolla menee aina pupu pöksyyn, kun päättäjiä tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Suomi lähetä sammutushelikopteria paloa taltuttamaan. Sillä olisi sentään suurempi merkitys kuin yksittäisen ihmisen ilmastovalinnoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on kapitalisisesta toiminnasta joten antaa palaa. Ketä kiinnosta vaikka kaikki poltetaan, kunhan köyhät pääomat saa lisää turskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brasilian metsät ovat palaneet yhtä hullusti myös aiemmin, jo vuosikymmeniä, myös vasemmistolaisten presidenttien kausilla. Olisi jo korkea aika panna tälle stoppi. Sama tilanne myös Sumatralla, Borneolla jne. Jälkimmäiset palmuöljyn takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt pitää suomalaisten polttoainetta verottaa, jotta maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
28
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image