Ulkomaat

Kommentti: Theresa Mayn jääräpäisyys koitui hänen kohtalokseen – uusi pääministeri voi olla kovan brexitin markkinoija

Theresa May teki eropäätöksensä tavattuaan konservatiivipuolueen rivikansanedustajien 1922-komitean puheenjohtajan. KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 24.5.2019 13:30 | Päivitetty 24.5.2019 13:43
Seppo Ylönen

Britannian pääministerin Theresa Mayn taistelu on ohi. May ilmoitti puolenpäivän aikaan, että hän jättää tehtävänsä 7. kesäkuuta.

Näin hän haluaa emännöidä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Britannian-vierailun istuvana pääministerinä. Tämän jälkeen hän on virkaa tekevä pääministeri, joka odottaa, että konservatiivipuolue saa valittua seuraajan.

May ei luovuttanut helpolla, mutta se oli taistelua tuulimyllyjä vastaan. Sellaista fakiiria ei Britanniasta löydy, joka pystyisi yhdistämään EU-eron jakamat rintamat.

May itse teki pahoja virheitä vajaat kolme vuotta kestäneellä pääministerikaudellaan. Hän tulkitsi kesäkuun 2016 kansanäänestyksen tulosta siten, että kansa halusi kovan brexitin.

Tällä linjalla hän ajoi eteenpäin laput silmillä, vaikka EU-kansanäänestyksen valtuutus oli kaikkea muuta kuin selvä. May itse oli kannattanut – vähän haluttomasti tosin – Britannian jäämistä EU:n jäseneksi. Kansanäänestyksen jälkeen hänellä oli tarve todistaa, että hän kuuntelee kansaa.

Brexit yhä sumussa

Theresa May osoitti olevansa kovaa tekoa. Toisaalta jääräpäisyys koitui lopulta hänen kohtalokseen.

Kansanäänestyksestä on kulunut pian kolme vuotta, ja Britannian EU-tulevaisuus on samanlaisessa hernerokkasumussa kuin Lontoon sää marraskuun pimeänä aamuna.

May kuvitteli, että EU:lta saadaan lypsettyä neuvottelupöydässä myönnytyksiä, joilla brexit-paperi menee läpi Britannian parlamentin myllystä. Yllätys on varmasti ollut suuri, kun EU osoittautui yhtenäiseksi ja tinkimättömäksi omien etujen ajajaksi.

Theresa Mayn tavoitteena oli ennen kaikkea pelastaa oma konservatiivipuolue, joka oli David Cameronin jäljiltä hajaannuksen tilassa. Tämän takia hän ei suuresti piitannut siitä, mitä mieltä oppositio oli hänen brexit-virityksistään.

Herääminen tapahtui tänä keväänä, mikä oli jo myöhäistä. Tiistain tarjous tulliliitosta ja uudesta kansanäänestyksestä oli suunnattu oppositiolle, mutta sen ainoa seuraus oli, että viimeisetkin tukijat kaikkosivat ympäriltä.

Konservatiiveja moneen junaan

Konservatiivipuolue ei Mayn ponnisteluilla eheytynyt, päinvastoin. Se on pahemmin jakaantunut kuin kertaakaan historiansa aikana.

On niitä, jotka haluavat Britannian lähtevän EU:sta ovet paukkuen. On niitä, jotka haluavat Britannian pysyvän unionissa vaikkapa toisen kansanäänestyksen kautta. On niitä, jotka haluavat eron tapahtuvan järjestäytyneesti, Mayn neuvotteleman sopimuksen pohjalta. Kaikki variaatiot eivät ehkä tulleet tässä luetelluiksi.

Nyt konservatiivipuolueessa alkaa raivoisa puheenjohtajataisto. Tarjokkaista ei ole pulaa, lähtökuoppia kaivaneita toiveikkaita on jo toista tusinaa.

Pitkä brexit-taisto on kärjistänyt mielialat niin, että kovan linjan kellokkaita kuunnellaan herkemmin kuin maltillisia.

Tämän takia suurimpia suosikkeja Mayn seuraajaksi ovat kovaa brexitiä ajavat ex-ulkoministeri Boris Johnson, ex-brexit-ministeri Dominic Raab, keskiviikkona hallituksesta eronnut Andrea Leadsom ja ympäristöministeri Michael Gove.

Puheenjohtajataistolle varataan vähintään kuusi viikkoa. Niinpä minkäänlaista selvyyttä on brexit-asiaan turha odottaa ennen loppukesää. Britannian uudet EU-parlamentaarikot ehtivät hyvin purkaa matkalaukkunsa Brysselissä.

MAINOS

Kommentoi

Aikoja sitten tiedossa että May yrittää asiaa jota itse vastustaa. Mitäs luulette myyntimiehen saavan aikaan joka ei halua myydä?

Suomessa ja briteissä on medialla se vika ettei haluta kertoakaan tosiasioita vaan propagoidana viimeiseen asti josko musta muuttuisi valkoiseksi. Ei ihme että some on saanut ison roolin ja lehtien myynti laskee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutta kansanäänestystä siellä ei haluttu,oli jo esillä eikä saanut kannatusta. Kovalla erolla tuntuu olevan suurin kannatus ja sehän siitä tuleekin syksyllä.
Briteissä demokratia toimii, siellä tehdää kuten kansalaiset on halunneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOs saa ennustaa, Britannia eroaa varmasti, mutta millä ehdoilla, sitä ei tiedetä. En usko millään, että brexit ei toteutuisi, kun on Britanniasta kysymys. Nyt vaaditaan EUlta todella kovaa neuvottelukykyä Britannian kanssa. Onko sitä kykyä olemassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö tiedä, että erosopimus on neuvoteltu valmiiksi ja EU-jäsenmaat ovat sen yksimielisesti hyväksyneet? Puuttuu vain brittiparlamentin hyväksyntä erolle sopimuksen kanssa. Mitään uutta neuvoteltavaa ei ole. Tämän on EU selvästi ilmoittanut.

Vaihtoehdot ovat: (1) Brittiparlamentti hyväksyy erosopimuksen ja ero tapahtuu sopimuksen mukaisessa järjestyksessä, (2) brittiparlamentti ei hyväksy sopimusta ja ero tapahtuu ilman sopimusta, sekä (3) järjestetään uusi kansanäänestys joka hylkää Brexitin.

Ennustan vaihtoehtoa (3)...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä uuden kansanäänestyksen järjestämisestä on jo parlamentti äänestänyt ja ei saanut kannatusta. Kova ero siitä tulee. Seuraava pääministerikin tulee kovan linjan leiristä.
Meni liittovaltio haaveet lyttyyn ainakin Britannian osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti seuraaja on Boris Johnson. Tällöin Brexitin kannattajien äänet jakautuisivat konservatiiveille ja Faragen Brexit-puolueelle. Brexitin vastustajat voisivat saada enemmistön mahdollisesti tulevissa ennenaikaisissa vaaleissa. Britannian euroero saattaisi peruuntua kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit-show on itse asiassa EU:lle vain eduksi.

EU:n todellinen merkitys on tämän performanssin myötä kirkastunut aika monelle. Nähdään, millainen voima ja etu lähes 30 maan yhteinen unioni on. Erityisen hyvin merkitys on kirkastunut brittien enemmistölle.

Merkittävä muutos on myös se, että näitä "irti EU:sta" porukoita on nyt erittäin vaikea löytää mistään EU:n alueelta. Jussi Halla-aho sanoi kuitenkin vielä viime kuussa (27.04.2019) Verkkouutisille, että "henkilökohtainen mielipiteeni on, että olisi Suomen etujen mukaista erota EU:sta". Olisikin todella mielenkiintoista kuulla millaiset perustelut ja laskelmat tämän ajatuksen takana on, vai onko niitä. Epäilen nimittäin vahvasti, että kyseessä ei ole mielipide, vaan pelkkä fraasi, joka on osa tämän populistisen liikkeen uskontunnustusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on Brexit EU:lle eduksi?

Minun mieleen se tuo lähinnä Mafian tai muun rikollisorganisaation, josta et pääse hengissä pois kun kerran olet erehtynyt liittymään. Brexitin myötä EU näyttäytyy tyrannina, joka ei päästä jäseniään lähtemään. Ja sellainenhan se EU tosiasiassa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-ahon EU:sta puheet irtaantumisesta on silkkaa sanahelinää etupäässä äänien shoppailua.

Vielä en ole kuullut mistään järjellisestä vaihtoehdoista
puheissa vielä vähemmän
teoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien toilailut ovat heidän ongelmansa, mutta Euroopan Unionin olisi pitänyt viheltää tuo pelleily poikki jo aikoja sitten. Tämä piirileikki on maksanut kaikille jäsenmaille paljon, puhumattakaan siitä poliittisesta painolastista, jonka se on kasannut EU:n niskaan. Sanoin jo viime syksynä, että viisumianomukset painoon ja kuidut poikki 1.1.2019. Tämän vetkuttelun on nyt kertakaikkiaan loputtava ja Britanniaa kohdeltava juuri niin kuin se ansaitsee, eli kaikki sopimukset puhtaalle pöydälle. Lypsyt on nyt loppu, on maksun aika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on koko ajan kulkemassa kohti sitä pistettä jolloin vanhakantaiset totalitaristit saa lähteä pilkkimään kiikkustuoliin! Juncker ja muut hänen sorttisensa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
13:14
Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuolemantapauksia – intensiivinen liikunta vielä hyödyllisempää
13:09
Iissä alkaa kaksipäiväinen IlmastoAreena, jossa aiheesta puhutaan kansantajuisesti faktoilla – puhujina esimerkiksi professori Esko Valtaoja ja tubettaja Roni Back
12:57
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
71
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
28
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image