Ulkomaat

Kommentti: Pa­les­tii­na­lais­ten sopu ei vielä riitä suureen muutokseen — Hamasin aseet yksi kiistakysymys

Palestiinalaisten sopu voi lopettaa jakaantumisen Hamasin Gazan ja Fatahin Länsirannan välillä. Mielenosoittajia kerääntymässä Fatahin lipun alle Hebronissa Länsirannalla marraskuussa 2015.
Ulkomaat 12.10.2017 14:25
Ossi Rajala

Gazan kaistalla asuvien palestiinalaisten elämä voi helpottua, jos palestiinalaisten Fatah- ja Hamas-ryhmien sopu pitää. Tämä on ollut yksi Egyptissä käytävien neuvottelujen päätavoitteista.

Gaza kärsii mittavista sähkökatkoista, työttömyydestä ja monista tarvikkeista on pulaa kaistan tiukan valvonnan takia. Lisäksi julkisen sektorin työntekijöille ei ole aina maksettu palkkojaan.

Toiveena on, että hallinnon yhtenäistäminen mahdollistaisi toimivamman rajavalvonnan, suuremmat tavaratoimitukset, säännöllisen palkkojen maksun ja energian saannin. Yhtenä ongelmana on ollut YK:n tilastojen mukaan myös se, että tänä vuonna moni vakavasti sairas gazalainen ei ole päässyt hakemaan hoitoa muualta. Syinä ovat YK:n mukaan olleet Länsirannan Fatah-hallinnon viivyttely maksuissa ja Israelin antamat matkustuskiellot.

On valitettavasti helppo olla kyyninen sen suhteen, ettei tänään torstaina julkistettu sopu johda suureen muutokseen. Neuvotteluissa ei ole vielä käsitelty sitä, mitä tehdään Hamasin aseille? Pidetäänkö vaalit? Ja mikä on mahdollisen yhtenäisen palestiinalaishallinnon linja neuvotteluihin Israelin kanssa? Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, joihin on vaikeata löytää kompromissia maltillisemman Fatahin ja terroristijärjestöksikin kutsutun Hamasin välillä. Ryhmien välit ovat olleet poikki jo vuodetsa 2006.

Ryhmittymiä ajaa yhteen kuitenkin se, että ne ovat oman kansansa keskuudessa epäsuosittuja. Hamasin valta Gazassa on tuonut ihmisille sotaa, puutetta ja pelkoa. Fatahia on taas pidetty kansan keskuudessa jo pitkään korruptoituneena. Monet palestiinalaiset inhoavatkin omaa hallintoaan, koska eivät tunne sen saavan aikaan mitään merkittävää ihmisten hyväksi.

Hyvin luottavainen optimisti voi nähdä Fatahin ja Hamasin sovussa mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen varsinkin, jos maltillinen linja voittaa.

Hyvä tulevaisuus edellyttäisi kuitenkin rauhaa Israelin kanssa, ja pitävä rauha vaatisi suuria myönnytyksiä niin Israelilta kuin palestiinalaisilta. Toistaiseksi rauha on yhä kaukana, kun väkivalta jatkuu, siirtokunnat laajenevat ja viha sekä pelko ovat suurempia kuin luottamus ja yhteisymmärrys.

MAINOS

Kommentoi

Onpa mennyt monta vuosikymmentä, ennen kuin tajuavat ettei fatah tai hamas kansaa ajattele. Siinäpä se viisauden alku ja näiden kahden yhdistyminen siis tapahtuu siitä pelosta ettei se kansa hävitä kumpaakin järjestöä yksin tein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

113
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image