Ulkomaat

Kommentti: Komission pu­heen­joh­ta­jan valintatapa on sekava, mutta prosessi osoitti hyvät puolensa

Ursula von der Leyen sai taakseen sekä EU-maiden johtajien että europarlamentaarikkojen enemmistön tuen Euroopan komission seuraavana puheenjohtajana.
Ulkomaat 16.7.2019 21:21
Visa Noronen

Parlamentin kanssa käymissään keskusteluissa Ursula von der Leyen joutui tarkistamaan kantojaan niin, että ne sopivat useammalle poliittiselle ryhmälle eli suuremmalle määrälle EU:n kansalaisia.

EU-komission johtajan valinta on kaikkea muuta kuin helppo prosessi.

Uuden puheenjohtajan on saatava taakseen sekä jäsenmaiden hallitusten määräenemmistö että meppien enemmistö. Prosessi on sekava ja lopputulosta on etukäteen vaikea arvata.

Valintatapa osoitti suurista ongelmistaan huolimatta silti hyvät puolensa.

Komission puheenjohtajalla pitää olla EU-maiden johtajien tuki takanaan tai hän ei saa tuloksia aikaan. Maiden äänten painaa siksi paljon.

Toisaalta pelkästään jäsenmaiden kesken valinnaksi voisi tulla kompromissiehdokas, joka ei tee EU-kansalaisten enemmistön tukemaa politiikkaa.

Parlamentin kanssa käymissään keskusteluissa Ursula von der Leyen joutui tarkistamaan kantojaan niin, että ne sopivat useammalle poliittiselle ryhmälle eli suuremmalle määrälle EU:n kansalaisia.

Se tekee EU:sta enemmän kansalaistensa näköisen.

MAINOS

Kommentoi

"...valinnaksi voisi tulla kompromissiehdokas, joka ei tee EU-kansalaisten enemmistön tukemaa politiikkaa"

Ei EU-komission puheenjohtaja määrää millaista politiikkaa EU:ssa tehdään. Siitä ei määrää mikään muukaan yksittäinen taho. Isoista linjauksista päättävät kuitenkin jäsenmaat päätöksillään, joissa monissa vaaditaan jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Selkeä perustuslakiin perustuva päätöksentekomekanismi voi olla vain valtioilla. Siksi on outoa, että moni EU-vastustaja arvostelee EU:n päätöksenteon sekavuutta. Liittovaltiokehitystä vastustava vaatiikin aika usein liittovaltiotason päätöksentekoa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh - parempi olisi sanoa suoraan, että ”joutui tarkistamaan kantojaan siihen asti että äänestys on tehty ja täpärä valinta selvä”.

Kenenkään ihmisen todellinen ajatusmaailma ei muutu pysyvästi viikossa - se on aivan varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valintaprosessi osoitti vain sen miksi EU ei eikä voikaan toimia. Mieleen tuli että entä jos EU joskus joutuu akuuttiin kriisiin, sotilaalliseen tai muuhun, niin miten kukaan voi kuvitella noin toimimattoman unionin pystyvän mitenkään vastaamaan siihen ainakaan alle vuodessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU ei joudu sotilaalliseen kriisiin, vaan siihen voi joutua joku tai jotkut EU-jäsenmaat.

Miksi usein kuvitellaan, että EU olisi jokin liittovaltio? Sellainen se ei ole, ja tuskin sellaiseksi voikaan tulla. Jäsenmaat kyllä pitävät siitä huolen.

EU:lle annetaan valtaa vain sellaisissa asioissa, joissa se on jäsenmaille edullista, esim. talous ja ympäristöasioissa. Yhteismarkkinat eivät nimittäin voi toimia ilman yhteisiä sääntöjä, eikä ympäristön suojelu voi rajoittua vain yksittäisiin jäsenvaltioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
39
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
30
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
18
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image