Ulkomaat

Kommentti: Komission pu­heen­joh­ta­jan valintatapa on sekava, mutta prosessi osoitti hyvät puolensa

Ursula von der Leyen sai taakseen sekä EU-maiden johtajien että europarlamentaarikkojen enemmistön tuen Euroopan komission seuraavana puheenjohtajana.
Ulkomaat 16.7.2019 21:21
Visa Noronen

Parlamentin kanssa käymissään keskusteluissa Ursula von der Leyen joutui tarkistamaan kantojaan niin, että ne sopivat useammalle poliittiselle ryhmälle eli suuremmalle määrälle EU:n kansalaisia.

EU-komission johtajan valinta on kaikkea muuta kuin helppo prosessi.

Uuden puheenjohtajan on saatava taakseen sekä jäsenmaiden hallitusten määräenemmistö että meppien enemmistö. Prosessi on sekava ja lopputulosta on etukäteen vaikea arvata.

Valintatapa osoitti suurista ongelmistaan huolimatta silti hyvät puolensa.

Komission puheenjohtajalla pitää olla EU-maiden johtajien tuki takanaan tai hän ei saa tuloksia aikaan. Maiden äänten painaa siksi paljon.

Toisaalta pelkästään jäsenmaiden kesken valinnaksi voisi tulla kompromissiehdokas, joka ei tee EU-kansalaisten enemmistön tukemaa politiikkaa.

Parlamentin kanssa käymissään keskusteluissa Ursula von der Leyen joutui tarkistamaan kantojaan niin, että ne sopivat useammalle poliittiselle ryhmälle eli suuremmalle määrälle EU:n kansalaisia.

Se tekee EU:sta enemmän kansalaistensa näköisen.

MAINOS

Kommentoi

"...valinnaksi voisi tulla kompromissiehdokas, joka ei tee EU-kansalaisten enemmistön tukemaa politiikkaa"

Ei EU-komission puheenjohtaja määrää millaista politiikkaa EU:ssa tehdään. Siitä ei määrää mikään muukaan yksittäinen taho. Isoista linjauksista päättävät kuitenkin jäsenmaat päätöksillään, joissa monissa vaaditaan jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Selkeä perustuslakiin perustuva päätöksentekomekanismi voi olla vain valtioilla. Siksi on outoa, että moni EU-vastustaja arvostelee EU:n päätöksenteon sekavuutta. Liittovaltiokehitystä vastustava vaatiikin aika usein liittovaltiotason päätöksentekoa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh - parempi olisi sanoa suoraan, että ”joutui tarkistamaan kantojaan siihen asti että äänestys on tehty ja täpärä valinta selvä”.

Kenenkään ihmisen todellinen ajatusmaailma ei muutu pysyvästi viikossa - se on aivan varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valintaprosessi osoitti vain sen miksi EU ei eikä voikaan toimia. Mieleen tuli että entä jos EU joskus joutuu akuuttiin kriisiin, sotilaalliseen tai muuhun, niin miten kukaan voi kuvitella noin toimimattoman unionin pystyvän mitenkään vastaamaan siihen ainakaan alle vuodessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU ei joudu sotilaalliseen kriisiin, vaan siihen voi joutua joku tai jotkut EU-jäsenmaat.

Miksi usein kuvitellaan, että EU olisi jokin liittovaltio? Sellainen se ei ole, ja tuskin sellaiseksi voikaan tulla. Jäsenmaat kyllä pitävät siitä huolen.

EU:lle annetaan valtaa vain sellaisissa asioissa, joissa se on jäsenmaille edullista, esim. talous ja ympäristöasioissa. Yhteismarkkinat eivät nimittäin voi toimia ilman yhteisiä sääntöjä, eikä ympäristön suojelu voi rajoittua vain yksittäisiin jäsenvaltioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image