Ulkomaat

Kommentti: Katalonian johto teki ainoan mahdollisen ratkaisun - aluejohtaja on ahdistettu nurkkaan

Espanjan poliisi valvoi Katalonian itsenäisyysäänestystä 1. lokakuuta. Paikoin otteet kovenivat väkivaltaisiksi. KUVA: Silja Viitala
Ulkomaat 11.10.2017 11:04
Maija Salmi

Espanjaa tunteva toimittaja Maija Salmi kommentoi päätöstä ottaa itsenäisyysjulistukseen aikalisä. Katalonia haluaa itsenäistyä demokratian, ei väkivallan voimalla.

Kataloniassa moni pettyi, kun aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoitti, että Katalonia ei julistaudu itsenäiseksi yksipuolisesti.

Nurkkaan ahdistettu aluejohtaja kuitenkin lupasi puheessaan tiistai-iltana, että itsenäisyys saavutetaan ja se saavutetaan demokratian keinoin.

Katalonian aluejohto teki samalla neuvottelutarjouksen Espanjan keskushallinnolle - ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Espanjan itsehallintoalueella järjestettiin kiistelty itsenäisyysäänestys 1. lokakuuta.

Monien mielestä Puigdemont petti lupauksensa katalaaneille, jotka ovat osoittaneet mieltään kaduilla itsenäisyyden puolesta jo toista viikkoa.

Katalaanijohtaja on puun ja kuoren välissä

Itsenäisyyttä kannattavat alueen asukkaat pelkäävät nyt, että Espanjan keskushallinto toteuttaa uhkauksensa ja ottaa käyttöön kiistellyn perustuslain artikla 155:n. Se käytännössä mahdollistaa niskuroivan alueen rankaisemisen itsehallintoa purkamalla.

Jos artiklaa käytetään ensimmäistä kertaa Espanjan historiassa, Katalonian itsemääräämisoikeus lakkautetaan ainakin väliaikaisesti kokonaan.

Samalla Puigdemont voi todennäköisesti hyvästellä asemansa Katalonian johdossa.

Aluejohtajan tilanne on hankala.

Jos Puidgemont olisi julistanut alueen itsenäiseksi yksipuolisesti, vastassa olisivat Espanjan keskushallinnon lisäksi olleet myös EU ja kansainvälinen yhteisö, joka on tuominnut itsenäisyysäänestyksen laittomana. On selvää, että yksipuolisesti itsenäiseksi julistautunutta Kataloniaa ei olisi tunnustanut yksikään EU-maa.

Siksi Puigdemontin päätös keräsi myös kehuja. Erityisesti yritysmaailmassa huokaistiin helpotuksesta päätöksen seurauksena.

Monet yritykset ovat pelästyneet Katalonian tilannetta ja siirtäneet toimipaikkansa Barcelonasta Madridiin. Maan talousveturin mahdollisen itsenäistymisen uhka on jo vaikuttanut koko Espanjan talouteen kielteisesti.

Tänään: lakkauttaako Espanjan itsehallinnon?

Nyt avaimet tilanteen ratkaisemiseksi ovat Espanjan keskushallinnolla. Jos artiklaa 155 sovelletaan, keskushallinto joutuu automaattisesti huonoon valoon.

Katalonian itsemääräämisoikeuden poistaminen olisi voimakeinoihin ja toisten mielestä väkivaltaan turvautumista. Kova päätös muistuttaisi uudelleen toimista, joita Espanjan poliisit ottivat käyttöön 1. lokakuuta itsenäisyyden puolesta äänestäneitä katalaaneja vastaan.

Pääministeri Mariano Rajoylla ei olisi varaa enää yhteenkään imagotappioon, mutta itsepäisen johtajan toimintatapoja on ollut tähänkin mennessä mahdotonta ennustaa. Mahdollisesti jo tämän päivän aikana selviää, tarttuuko Rajoy sovinnon kädenojennuksen vai paneeko kovan kovaa vastaan. Puidgemontin puhe jättää pelivaran kumpaan tahansa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuinka te, jotka myötäilette Katalonian politiikkojen pyrkimyksiä, niin kuinka suhtautuisitte siihen jos Helsingin seutu järjestäisi äänestyksen itsenäisyydestä. Siihen liittyen matkustaminen Helsinkiin vaatisi passin ja kenties viisumin. Siihen tulisi tulliraja, passintarkastusasemat ja piikkilanka-aidat pitämään maalaiset Helsingin ulkopuolella.

Tuota kaikkea olleen nyt Espanjan Kataloniassa toteuttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän EU:n sisällä osittain itsenäisten jäsenvaltioiden maakunnat ja autonomia-alueet eivät voisi muodostaa omaa EU-valtiota? Lainsäädäntö, valuutta, ulkopolitiikka jne jne tulevat kuitenkin Brysselistä, niin tässäkin tapauksessa on kummallista että 7,5 miljoonainen katalaanikansa tarvitsisi välikädeksi Madridin hallinnon. Miksi suora kytkös Bryssel - Barcelona ei käy EU:lle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU toimii sääntöperusteisesti. Säännöt ovat kaikki jäsenmaat yhdessä hyväksyneet.

EU:n jäsenyyttä pitää hakea. Hakemus hyväksytään, jos maan katsotaan olevan "Eurooppalainen" valtio joka kunnioittaa vapautta, demokratiaa, ihmisoikeuksia sekä lakia. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen aloitetaan liittymisneuvottelut, joissa tarkastellaan yhdessä hyväksyttyjen liittymiskriteerien täyttymistä.

Liittymiskriteereitä ovat:
- Demokratia, laki, ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojaaminen ovat vakaita
- Kauppatalouden pitää olla toimivaa ja vakaata, ja valtion pitää olla valmis käymään kauppaa kaikkien jäsenmaiden kanssa
- Valtion pitää olla valmis noudattamaan jäsenyyden velvoitteita ja EU:n sääntöjä
- Valtion pitää sitoutua EU:n vaatimiin hallinnollisiin rakenteisiin.

Lopuksi KAIKKIEN jäsenmaiden tulee hyväksyä uusi jäsen.

On tietysti selvää, että asioita tarkastellaan pitemmältä ajanjaksolta. Vasta muodostetulta valtiolta kuluu varmasti vähintään vuosikymmen osoittaa kriteerien täyttyminen uskottavasti. Virolta meni aikaa 13 vuotta kuten Slovenialtakin. Kroatialta 22 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image