Ulkomaat

Kommentti: Boris Johnson syyllistyi lait­to­muuk­siin, totesivat skot­lan­ti­lai­set tuomarit

Britannian pääministeri Boris Johnson puhui parlamentissa maanantaina ennen istuntotaukoa. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT
Ulkomaat 11.9.2019 15:28
Lea Peuhkuri

Skotlannin ylin siviilituomioistuin tuomitsi keskiviikkona, että Britannian parlamentin työn keskeyttäminen useiksi viikoiksi on laitonta.

Pääministeri Boris Johnson lähetti eilen parlamenttiedustajat yli kuukauden istuntotauolle, jonka on tarkoitus kestää 14. lokakuuta saakka. Kuningatar Elisabeth II:n puhe päättää istuntotauon.

Vain parin päivän päästä siitä EU:n huippukokouksessa käsitellään brexitiä, jonka viime vaiheista vasta töihin palanneet brittiparlamenttiedustajat ovat vain vaivoin päässeet kärryille.

Britannian on määrä lähteä EU:sta 31. lokakuuta.

Pääministerin määräämä istuntotauko käytännössä estää parlamentin työn. Se ei voi esimerkiksi järjestää äänestystä hallituksen luottamuksesta.

Kun Johnson ilmoitti päätöksestään keskeyttää parlamentin työ yli kuukaudeksi, sitä pidettiin heti hyvin kiistanalaisena. Monet olivat tyrmistyneitä pääministerin ilmiselvästä vallankäytöstä.

Johnsonin liikkeitä alleviivaa hänen tiukka linjansa: brexit läpi pian vaikka ilman EU:n kanssa aikaan saatua erosopimusta.

Kolme skotlantilaistuomaria lausui keskiviikkona julkaistussa tuomiossaan, että Johnsonin teko oli laiton, "koska sen tarkoitus oli tehdä parlamentti tyhjäksi".

Tuomiosta julkaistiin keskiviikkona yhteenveto, mutta perjantaina tuomio on tiedossa kokonaisuudessaan.

Parlamenttiedustajat eivät ole kuitenkaan heti palaamassa töihin, koska asian käsittely on kesken Britannian korkeimmassa oikeudessa.

Englantilaiset tuomarit ehtivät jo viime viikolla julistaa asiassa tuomion, joka asettui Johnsonin kannalle. Kolmas oikeuskäsittely asiasta on käynnistetty Pohjois-Irlannin Belfastissa.

Korkein oikeus käsittelee parlamenttitaukoa ensi tiistaina.

Ihan kuin brexit-saaga ei olisi ollut jo juoneltaan tarpeeksi monimutkainen.

MAINOS

Kommentoi

Jonku tarttis alkaa puuhaamaan UK:ssa äänestystä EU:n liittymisestä.

Ehkä voisi politiikassa myös menestyä puolue "back to EU".

On jo selvää että edellisissä äänestyksissä ei kansa ole ymmärtänyt mitä EU tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skottilaiset tuomarit antavat rangaistuspotkujakin ihan tyhjästä. Ei jatkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan nähnyt eliittiä näin paniikissa. Oliko eliitti näin paniikissa edes Trumpin voitettua vaalit? No ehkä samaa tasoa on eliitin paniikki eli maksimi.

Minä olen valmis uskomaan sen mitä huhut väittävät, että 31.10 tapahtuva brexit todellakin on EU:n loppu. Ei tietenkään samana päivänä, mutta että EU ei palaa siitä enää koskaan takaisin ja brexitiä seuraa seuraavan lähtö jne.

Toisin sanoen sosialismin maailmantaival näyttää tulleen päätökseen, koska maailman suurin sosialismi EU nyt sitten kaatuu. Kun tarkemmin ajattelee, niin tuohan maailman hulluin systeemi, että me kaikki joudumme maksamaan vähistä rahoistamme ja sitten EU:n epädemokraattiset byrokraatit jakavat meidän rahat kirjaimellisesti vain muutamille harvoille ja valituille "projekteille", yrityksille ja suurmaatalouksille. Miksihän me kaikki emme saa takaisin saman verran kuin meiltä veroina EU:lle vuosittaisen jäsenmaksun muodossa viedään? Ai niin joo se on se sosialismi - otetaan kaikilta, mutta jaetaan vain muutamille. Vaan mitäpä tuosta, nyt se sortuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image