Ulkomaat

Kolumni: Viron presidentti yllätti virolaiset tapaamalla Putinin – "istun mieluummin pöydän takana kuin olen ruo­ka­lis­tal­la"

Viron presidentti Kersti Kaljulaid tapasi kollegansa Vladimir Putinin Moskovassa matkalla, joka yllätti virolaiset. KUVA: Ivo Laks
Ulkomaat 18.4.2019 19:56
Ivo Laks

Vironvenäläisten asema nousi odotetusti esille tapaamisessa. Presidentit puhuivat tapaamisessaan eri kieltä: Kaljulaid viroa, Putin venäjää.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid tapasi kollegansa Vladimir Putinin Moskovassa matkalla, joka yllätti virolaiset.

Tapaamisesta kerrottiin Virossa huhtikuun alussa, jolloin aloitteen tekijäksi mainittiin Viro. Uutistoimisto Tass vahvisti, että Kaljulaid oli pyytänyt Putinilta tapaamista.

Kaljulaid pohti matkan tekemistä jo maaliskuussa. Silloin kerrottiin, että presidentti aikoo matkustaa Moskovaan osallistuakseen Viron saneeratun lähetystörakennuksen vihkijäisiin.

Se herätti virolaisissa kummastusta. Remontin valmistuminen ei tunnu riittävältä syyltä matkustaa maahan, johon välit ovat vuosikymmeniä olleet kaikkea muuta kuin lämpimät.

Hämmennys vain syveni, kun harvinainen tapaaminen varmistui. Virossa on jo totuttu elämään naapurin kanssa vierekkäin ilman mitään korkeatasoisia kontakteja.

Reaktioita oli laidasta laitaan. Monet poliitikot vaativat presidentiltä selitystä, koska hän oli aiemmin luvannut matkustaa Venäjälle vasta rajasopimuksen ratifioinnin jälkeen.

Viro on ainoa EU-maa, jolta puuttuu rajasopimus Venäjän kanssa. Vuonna 2014 allekirjoitettu sopimus odottaa yhä vahvistamista.

Toisten mielestä on järkevämpi keskustella kuin olla hiljaa, koska keskustelu voi viedä asioita eteenpäin.

Kaljulaid torjuu väitteen, että Ukrainassa sotaa käyvän Venäjän kanssa ei tulisi pitää yllä vuoropuhelua lainkaan.

– Rehellisesti sanoen istun mieluummin pöydän takana kuin olen ruokalistalla, hän sanoo.

Baltian maiden suhteet Venäjään ovat olleet monimutkaisia pitkään, eikä nopeaa käännöstä parempaan ole odotettavissa.

Venäjä syyttää Viroa säännöllisin väliajoin venäjänkielisen vähemmistön oikeuksien rikkomisesta. Moskovalainen Pravda-lehti kirjoitti juuri tapaamisen alla, että Viro aikoo seurata muiden Baltian maiden typerää esimerkkiä ja siirtyä yksikieliseen koulujärjestelmään.

Pravdan mukaan jopa keskusta, jonka vaalitulos pohjautuu suurelti venäläisväestön ääniin, on asettanut tavoitteeksi vironkielisen koulun.

Tapaamisessa Kaljulaid puhui viroa, Putin venäjää. Kummallakin oli oma tulkki mukana.

Ulkopolitiikan asiantuntija Kalev Stoicescu uskoo Putinin tienneen, ettei yllätyksiä tule. Kaljulaidin mielessä oli Krim ja Ukraina, Putinin aiheena venäläisvähemmistön tilanne Virossa ja Viron rooli Natossa.

Muistioiden mukaan tämä asetelma toistuikin.

Entäs lähetystö? Se vihittiin käyttöön 500 kutsuvieraan voimin, joille Virosta kuljetetut välipalat maistuivat hyvin.

Rakennuksen aiemmin vaaleansiniset ulkoseinät Malyi Kislovski -kadulla on maalattu keltaisiksi.

Joidenkin moskovalaisten mielestä ratkaisu on käytännöllinen. Seinän sotkeutuminen ei erotu, jos on venäläiset kokevat syytä heitellä raakoja kananmunia lähetystön seiniin, kuten patsaskiistan aikana runsas kymmenen vuotta sitten.

MAINOS

Kommentoi

Kersti on päätään pitempi muita virolaisia, joten hän näkee pintakuohun yli oikean ajankuvan. Voin kuvitella NATO-maitten jo suunnittelevan Kerstin hyllyttämistä. Toisaalla virolaiset ILvekset ovat vieläkin peräämässä pakkolunastettuja tiluksiaan. Tuohon malliin Toomas Hendrik Ilves jutusteli presidenttinä ollessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis nainen tämä Kersti. Hurmaa Putinin mennen tullen. Älliäkin tuntuu päässä olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virokin on saanut hyvän ja järkevän presidentin. Tämä Kersti ei näe mörköjä joka nurkan takana vaan suhtautuu järkevästi naapuruuteen Venäjän kanssa. Samaa voi sanoa meidän presidentin toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO-hysteria sai kylmän suihkun Virossa. Viro on kokenut vieraitten sotajoukkojen kurimuksen useaan kertaan. Siellä on ollut valloittajia Ruotsista, Puolasta, Saksasta ja Venäjältä, nyt viimeksi kiertävät sotajoukkiot NATO-MAISTA, mistä ei ole seurannut mitään hyvää. Kaljulaidin sanoma on mitä totisinta totta. Liittoutuminen NATO,n kanssa tarkoittaa juuri syöttinä, ja syötävänä olemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juho-Kustin kädenjälki näkyy Viron politiikassa. Myös Niinistö on ollut samaa mieltä asiallisen vuoropuhelun tärkeydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisaasti teki Kersti Kaljulaid kun tapasi don Putinin.
Keskusteluyhteys on aina parempi - kuin mykkäkoulu ja kyräily.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image