Ulkomaat

Kolumni: Työ­väen­puo­lu­een johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mah­dol­li­suu­ten­sa tehdä historiaa

Boris Johnson ja puoliso Laura Alvarez äänestivät torstaina yhdessä. Muutoin Corbynin työväenpuoluetta äänesti muutamaan vuosikymmeneen vähäisin määrä brittejä. KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 13.12.2019 8:24 | Päivitetty 13.12.2019 9:15
Matti Posio

EU:ssa pysymisestä vielä haaveilleiden brittien unelma on murskana parlamenttivaalien tuloksen jälkeen. Skotlannissa kansallispuolue sentään vastustaa Boris Johnsonin ripeää brexit-suunnitelmaa.

Britannia voisi peruuttaa itselleen todennäköisesti tuhoisan brexitin ja pysyä Euroopan unionin jäsenenä, jos työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei olisi niin surkea poliitikko.

Corbyn lähti ratkaiseviin parlamenttivaaleihin ohjelmalla, jonka pääkohdista huokui kaipailu melkeinpä neuvostoaikaiseen sosialismiin: rautatieliikenteen, postin ja laajakaistojen kansallistaminen ei vuonna 2019 kolahtanut äänestäjien enemmistöön. Edes Labour-työväenpuolueen enemmistö ei tainnut uskoa Corbynin vasemmistolaiseen linjaan.

Corbyn lupasi neuvotella brexitin uusiksi muutamassa kuukaudessa. Hän lupasi parantaa terveydenhoitoa ja tarjota monenlaisia ilmaisia palveluita, kuten hammashoidon ja aikuisopiskelun. Öljy-yhtiöitä oli määrä rankaista veroilla ja luoda miljoona vihreää työpaikkaa ilmastonmuutoksen pidättelemiseksi. Sanat kaikuivat kuitenkin onttoina.

Media luonnehti Corbynin talousohjelmaa radikaaliksi ja Corbynia itseään ikävystyttäväksi persoonaksi, joka ei saa minkäänlaista kansanjoukkoa liekkeihin.

Pahin virhe oli kuitenkin työväenpuolueen brexit-kannan määrittely neutraaliksi. Työväenpuolue ei käynyt täysin voimin ja yhtenäisenä vastustamaan pääministeri Boris Johnsonin poikamaista esiintymistyyliä ja toistuvia lupauksia "brexitin hoitamisesta alta pois".

Kun kahden perinteisen pääpuolueen rivit hajoavat brexit-kannoissa, konservatiivit onnistuu työväenpuoluetta paremmin yhtenäisyyden toteuttamisessa. Näin Johnson kaikista skandaaleistaan ja kaoottisista lupauksistaan huolimatta ratsastaa historiallisen suureen vaalivoittoon, jonka seurauksena Britannia vihdoin eronnee EU:sta 31. tammikuuta 2020.

Corbyn olisi voinut estää tämän, jos hänellä olisi ollut vähänkään poliittista pelisilmää tai joustavuutta. Jos työväenpuolue olisi pannut kovan kovaa vastaan ja keskittynyt parlamenttivaaleissa brexitiin, ero olisi voitu saada kumottua.

Nyt on kelattava historiaa aina vuoteen 1983 saakka, että vastaan tulee nykyisen kaltainen vaalitappio. Silloinen puoluejohtaja Michael Foot johti työväenpuolueen murskatappioon, joka vastaavasti takasi rautarouvana tunnetulle konservatiivijohtajalle Margaret Thatcherille ja konservatiiveille kaikkien aikojen voiton.

"Hänen olisi pitänyt lähteä kuukausia sitten"

Corbyniin pettyneet työväenpuolueen ehdokkaat eivät enää pidätelleet pettymystään, kun vaalitulos oli puolueelle fiasko.

Paikkansa Stoke-on-Trentissä menettänyt Ruth Smeeth syytti tappiosta Corbynia.

– Hänen olisi pitänyt lähteä monta, monta, monta kuukautta sitten, Smeeth sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jopa työväenpuolueen perinteisillä sydänmailla, kuten Britannian keskiosien teollisuusalueilla, kannattajat kaikkosivat Corbynin takaa.

Räikeimmillään työväenpuolueen tärviö on Skotlannissa, jossa kansallispuolue Scottish National Party sai ääntenlaskennan päätyttyä lopulta 48 paikkaa 59:stä. Se tarkoittaa, että Skotlanti pyrkii nopeasti järjestämään uuden kansanäänestyksen itsenäistymisestään. Vuonna 2014 järjestetyssä kansanäänestyksessä itsenäisyysaie hylättiin ääniprosentein 45–55.

Corbynin onneton puheenjohtajuus voi oman puolueen alennustilan ja EU:n jäsenmäärän vähenemisen lisäksi johtaa myös Britannian unionin hajoamiseen pohjoislaidalta.

Korjattu Skotlannin tulokseen paikkamäärä kello 8.57.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Corby oli heikko johtaja, joka ei kyennyt käyttämään konservatiivien luomaa vuosia jatkunutta lähes kaaosmaista brexittilannetta hyväkseen. Työväenpuolueen tulevaisuuden näkymien parantamiseksi puheenjohtajan vaihto on välttämätön. Muutaman vuoden sisällä briteille kaikille paljastuu brexitin todellisuus, joka suurella todennäköisyydellä on harmaampi ja karumpi kuin mitä konservatiivit ovat luvanneet. Eristäytyminen Euroopan mantereesta kiihtyy eniten henkisellä tasolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollut mikään moka vaan Corbyn - jos nyt viitsii hiukan tarkistaa - on ollut EU-vastainen iät ajat... Mutta neuvokkaat vastustajat onnistuivat saamaan hänet nurkkaan niin ettei hänelle jäänyt vaihtoehtoja kuin olla ilmaisematta kantaansa ja siinä se.

Meillä on ikäänkuin kääntäen sama menossa - Sanna Marinin, Li Anderssonion ja Maria Ohisalon hallitus onkin nyt tekojen edessä - kaikki on avoinna mutta tulokset puuttuvat! Toimiiko elinkeinojärjestelmä viiden vuoden kuluttua vai onko haettava sitä takaisin rajantakaa? Ei se ole niin helppoa kuin luulis. Jos tekee just niinkuin reetat vaatii niin käy äkkiä sillä viisiin että juuri ne (reetat) on ensimmäisiä lapsia joita vallankumous ahmaisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Corbyn todellakin teki pahan mokan. Se olisi pitänyt katsoa maailman yleisestä trendistä jossa sosialismi on laskussa kaikkialla, myös Suomessa. Suomessakin vasemmisto/sosialistit saivat vain hyvin täpärän vaalivoiton eikä tuo hallitus edes tunnu pysyvän kasassa.

Ihmiset eivät enää halua sitä (sosialismia), että hallinto on mukana joka ikisessä asiassa alkaen koulutuksesta terveydenhuoltoon. Se on aivan sietämätön idea aikuisille ihmisille, että meidän pitäisi antaa rahamme virkamieseliitille joka sitten jotenkin maagisesti hoitaa palvelut meille halvemmalla ja laadukkammin kuin mitä itse omilla rahoillamme voisimme hankkia. Ihmiset eivät enää usko tuollaiseen ja kuten näette, Britannian kansan viesti oli selkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin varmaan on. Mutta UK:n julkista terveydenhoitoa NHS:ää ylistävät kaikki Boris Johnson mukaanlukien (ainakin ennen vaaleja).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja saman aikaan sosialismi on niiiin huono juttu. Eivät brititkään halua luopua sosialistisesta terveydenhoitojörjestelmästään. Rautateiden yksityistäminen oli täysi katastrofi, jonka tuloksena lippujen hinnat lähtivät nousukiitoon mutta palveluiden taso laski kuin lehmän häntä. Junalla töissä käyvät britit eivät tykkää siitä, mutta kaipa se on parempi kuin edellinen sosialistinen järjestelmä, joka maksoi valtiolle saman kuin nyt ja tarjosi huomattavasti halvemmat junaliput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ne ole ilmaisia. Osa kustannetaan yksityisen sektorin veronmaksajien selkänahasta ja osa otetaan velkana pitkään jatkuneen yli varojen elämisen vuoksi. Meneehän se aikansa noinkin, mutta jossakin vaiheessa homma karahtaa kiville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka se nyt sosialismia haluaisi, kuten ilmaista ammattikoulutusta, ilmaista terveydenhuoltoa ja kohtuuhintaista rautatietä? USA:n malli on parempi, ostakoot ne terveyspalveluita, joilla on siiihen varaa (tai varaa kalliisiin vakuutuksiin). Miksi kenenkään pitäisi saada ilmainen ammattikoulutus? Yliopistoihin, ammattikorkeakouluun ja ammattikouluun 10000-30000 euron markkinahintaiset vuosimaksut. Hankkikoot ne lapsilleen ammatin, joilla on varaa. Loput looserit nukkukoot nykyiseen jenkkityyliin autoissaan parkkipaikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit äänestivät Donald Trumpin (Boris Johnson) ja Erkki Tuomiojan (Jeremy Corbyn) välillä. Valinta oli ihan selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image