Ulkomaat

Kolumni: Onko brexitin lisäaika juokseva rutiiniasia? – toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tön toimivaltaa koeteltu jo useissa päätöksissä

Brittiparlamentti antoi hyväksyntänsä lisäajan hakemiselle brexit-prosessissa. Lisäajan myöntämiseen vaaditaan EU:lta yksimielinen päätös.
Ulkomaat 15.3.2019 18:06
Jussi Orell
KUVA: Joel Maisalmi

Juha Sipilän hallituksen erosta on kulunut viikko. Sinä aikana on tullut vastaan jo useita tapauksia, joissa on mitattu toimitusministeristön toimivaltaa.

Onko kannan muodostaminen Britannian toiveeseen brexitin lisäajasta rutiiniluonteinen juokseva asia? Kysymys on tullut mieleen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eron seurauksena.

Suomi joutuu muiden EU-maiden tapaan päättämään siitä, miten se suhtautuu brittiparlamentin päätökseen yrittää venyttää peli ainakin jatkoajalle, jos ensi viikon parlamenttikäsittely ei muuta tilannetta.

Harkinta-ajan pidentämiseen vaaditaan Euroopan unionissa yksimielinen päätös. Huippukokous on varautunut pohtimaan tilannetta Brysselissä ensi torstaina.

Sipilän hallitus on toiminut eronsa jälkeen toimitusministeristönä vailla varsinaista poliittista mandaattia. EU-asiat kuuluvat eduskunnassa suurelle valiokunnalle, joka kuuli Sipilää perjantaina. Sipilä esitti valiokunnalle, että Suomi voisi sopimuksettoman eron välttämiseksi suhtautua mahdolliseen lisäaikapyyntöön myönteisesti. Valiokunta oli samaa mieltä.

Valiokunnan mukaan esitys lisäajan antamisesta ei siis ole uusi eikä poliittinen, sillä sellaisiin avauksiin toimitusministeristöllä ei ole toimivaltaa.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) puolestaan palasi tiedotteessaan perjantaina vuoteen 2011, jolloin silloinen toimitusministeristö valmisteli ja päätti Suomen kannan Portugalin lainoitusohjelmaan.

Jos brexit onkin ei-poliittinen juokseva rutiiniasia, niin Puolustusvoimien komentajan nimittäminen Jarmo Lindbergin seuraajaksi ei sitä ole. Seuraajanimitys jää seuraavalle hallitukselle. Näin on linjannut oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Sen sijaan laajat toimivaltuudet saavan tiedusteluvaltuutetun nimittäminen on mahdollista. Suomen ensimmäiseksi tiedusteluvaltuutetuksi on nousemassa oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen, jonka valinnalla on perustuslakivaliokunnan tuki. Tiedustelulakeja ei saa ottaa käyttöön ilman tiedusteluvaltuutettua.

Jo valmistelussa olevat suurlähettiläsnimitykset voidaan tehdä, mutta esimerkiksi Business Finlandin pääjohtajan nimitys lykkääntyy. Seuraavalle hallitukselle jää myös ratahankkeisiin keskittyvien yhtiöiden perustaminen, vaikka hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta oli jo ehtinyt puoltaa liikenne- ja viestintäministeriön esitystä.

Ota tästä nyt selvää. Hallituksen erosta on kulunut vasta viikko, mutta eteen on tullut jo monta tilannetta, joissa toimitusministeristön toimivaltaa on koeteltu. Totutun protokollan mukaan tässä tilanteessa oltaisiin vasta vaalien jälkeen huhtikuun puolivälistä siihen saakka, kunnes uusi hallitus on koottu.

Tilanne voisi lähiviikkojen aikana olla selkeämpikin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

17:01
Kultaluotsi Jukka Jalonen: Bratislavassa on oltava jotain taikaa
16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image