Ulkomaat

Kolumni: Kreml onnistui syöttämään Trumpille Ukraina-kantansa – Pian presidentti oli valmis mus­ta­maa­laa­maan oman maansa asian­tun­ti­joi­ta

Ulkomaat 22.11.2019 20:00
Matti Posio

Kun yksittäisiä asioita setvitään, esiin voi piirtyä iso kuva.

Kongressin alahuone kuulusteli koko viikon Ukraina- ja Venäjä-diplomatian tekijöitä. Selville piti saada, oliko presidentti Donald Trump käyttänyt henkilökohtaista asianajajaansa Rudy Giuliania vaihtoehtoisen Ukraina-politiikan luomiseksi ajamaan maan edun sijasta presidentin omaa etua.

Kaikille tuli tutuksi termi quid pro quo, vaihtokauppa.

Oliko presidentti vaatinut Ukrainalta vastapalvelusta tai lahjusta vastineeksi joko näkyvästä Valkoisen talon vierailusta tai mittavasta aseavusta, jota Yhdysvallat antaisi Ukrainalle Venäjän aggression torjumisen tueksi.

Lahjus olisi saanut rikostutkinnan muodon. Ukrainan uuden, korruptionvastaisen presidentin Volodymyr Zelenskyin olisi pitänyt julistaa tutkinta Trumpin demokraattisen vastaehdokkaan Joe Bidenin lobbaripojan Hunter Bidenin toimista Ukrainan talouselämässä. Vasta sen jälkeen Trump olisi tukenut Ukrainaa sen kamppailussa demokratian ja valtiollisen eheytensä puolesta.

Tähtitodistaja, Yhdysvaltojen EU-suurlähettilääksi nimetty Trumpin entinen poliittinen rahoittaja Gordon Sondland vahvisti, että quid pro quo tapahtui: vierailulle Valkoiseen taloon asetettiin ehdoksi Biden-tutkinta. Sen sijaan aseavun osalta näin suoraa vahvistusta ei kuultu.

Trump katsoo arvojen sijasta euroja. Strategiset liittolaisuudet eivät paljon paina, kun diilin voi tehdä vaikka Pohjois-Korean diktaattorin kanssa.

Ukrainan tukemisen vaihtuminen lehmänkauppoihin ei varsinaisesti yllätä. Ennennäkemätöntä kokeneen Ukrainan-suurlähettilään Marie Yovanovitchin vaihtaminen Giulianiin ja epävirallisiin ”kolmeen amigoon” on siksi, että se ilmeisesti tapahtui ison pihvin nimissä. Trumpille iso pihvi olisi ollut Bidenin tutkiminen ja sivuseikka Ukrainan sinnittely demokraattisen maailman etuvartiona.

Tuntikausien kuulemisten jälkeen alkoi näyttää siltä, että Moskova on onnistunut syöttämään Trumpille tämän Ukrainaan liittyvät mielipiteet. Trump olisi uskonut, että Ukraina sotkeutui vuoden 2016 presidentinvaaleihin, eikä kiinni jäänyt Venäjä. Trumpille Ukraina oli ongelma, ei Putinin Venäjä, koska Ukrainassa oli ”kaikenlaisia pahoja hommia” (bad stuff).

Jos vapaan maailman johtajaksi mielletty Yhdysvaltain presidentti saa Ukrainaa koskevat ajatuksensa Kremlistä ja on valmis syrjäyttämään ja mustamaalaamaan oman maansa asiantuntijoita Kremlin ajatusten edistämiseksi ja oman vaalikampanjansa hyödyttämiseksi, virkasyytejuttu on todella raskauttava. Eikä siinä kaikki: maailmankirjat ovat pelottavasti sekaisin.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja ja pitkäaikainen kansainvälisten asioiden kommentaattori.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Enpä ole tullut ajatelleeksi asiaa, mutta niinhän se tosiaankin on, että Kreml on syyllinen Trumpin möhlimisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs entisen KGB:n menettelytavoista tunnettiin nimellä pääskynen ja korppi. Siinä pääskynen oli houkutteleva nainen ja korppi KGB:n agentti, joka seurasi ja kuvasi pääskysen houkuttelun. Olisikohan presidentti Trup jäänyt joskus muinaisuudessa pääskysen koukkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki uutiset joita Suomesta saa lukea Trumpista on negatiivisia ja miksi? Halutaanko tällä vaikuttaa suomalaisten mielipiteisiin? Luodaan negatiivistä kuvaa Trumpista ja hänen puolueestaan siis onko tämä poliittista vaikuttamista?
Miksei vaikka kirjoiteta asioista jotka ovat tosia ja joita on tutkittu jo kuukausia eli demokraattien väärinkäytöksistä ja Obama-kauden ylimmän FBI henkilöiden sekaantumisesta Trumpin valitsemisen vastaiseen toimintaan ja asiakirjojen väärentämiseen. Tulossa on syytteitä ja moni saa linnaa. Mutta näistähän ei Suomessa puhuta. Joulukuu tulee olemaan mielenkiintoinen ja paljon lahjoja luvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla ei lueta suomenkielisiä juttuja. Ei siis voi yrittää lietsoakaan.

Haluaisinpa todellakin nähdä sen julkaisun, jossa Trumpin toimintaa käsiteltäisiin positiivisessa valossa. Siinä julkaisussa taitaisi olla muutakin tosi mielenkiintoista luettavaa. :)

Mielipiteet jokainen muodostaa ihan itse monien eri tietolähteiden perusteella. Suomi mainitaan usein maana, joka on onnistunut välttämään trollivaikuttamisen. Syyksi arvellaan suomalaisten korkeata sivistystasoa. Itse kuitenkin luulen, että tiltu-trollit ovat rokottaneet meidät immuuniksi propagandalle jo talvisodasta lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meeppä ulos sitten kävelylle jos ei ole mielenkiintoa keskusteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi suomessa on demokratia kunnossa. Mahtava hallitus ja ruusuinen tulevaisuus. Buahahhahahahaaaaaaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tämä väite, ettei Venäjä jäänyt kiinni vaaleihin sekaantumisesta, on totaalisen väärä. Muellerin perusteelliset tutkimukset nimenomaan vahvistavat asian. On uskomatonta, ette tällaisia kommentteja edes julkaistaan v. 2019. Suuri kuva Facebookin ja Cambridge Analytican käytöstä mielipiteenmuokkauksessa, tietomurrot kilpailevan puolueen tietojärjestelmään ja WikiLeaksin käytöstä ovat koko maailman tiedossa. Vaalivaikuttamisesta saivat rikossyytteet useat nimetyt vastapuolen tiedustelussa toimivat henkilöt.

Juoni Ukrainan asettamisessa syylliseksi vaalivaikuttamisesta on pelkästään yritys sumuttaa. Tämän vaihtoehtoisen tarinan Trumpin ajatteluun toi ensin kampanjapäällikkö Paul Manafort, jolla oli läheiset suhteet Ukrainan vanhaan venäjämieliseen hallintoon.

Se, mistä Muellerin tutkimus ei löytänyt riittäviä todisteita, oli Trumpin kampanjaorganisaation ja Venäjän suora yhteistyö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin, Venäjähän todettiin tutkinnan perusteella syylliseksi vaaleihin sekaantumiseen. Ei vain löytynyt todisteita, että Venäjän trollit olisivat koordinoineet operaatiota Trumpin kampanjan kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on koittanut sekaantua USA:n ja monen muun maan vaalikäyttäytymiseen mutta tämä syyte Trumpin kytköksistä Venäjään on toinen juttu joka kumottiin kahden vuoden oikeudenkäynnin jälkeen, siis kaksi eri juttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No esimerkiksi venäläinen USA:ssa näkyvä RT-kanava sekaantui kyllä ihan näkyvästi USA:n pressan vaaleihin. Levitteli kyllä kovastikin Clinton-vastaista huuhaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekaantumisessa oli kyse vaalikoneiston hakkeroinnista, ei noin yhden prosentin amerikkalaisista tavoittavasta propagandakanavasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RT näkyy miullakin, enkä kyllä havainnut Clintonin mollaamista. Katson muitakin ulkomaisia kanavia ja enimmäkseen niissä kannatettiin Clintonia. Vanhojen, osin valheisiin tai valikoiviin uutisiin perustuvien, eliittitapojen uudistaminen ei ollutkaan niin helppoa jenkkimedioille. Clintonin valinta olisi sallinut entisen menon jatkuvan. Trumpin aikana vaaditaan luotettavaa tiedonvälitystä eikä hallintoa nuolevaa vasemmistolaista eliitin kannalta positiivista jutunkerrontaa. Suomen TV:ssa sen sijaan mollataan Trumpia jatkuvasti ja ihan fiilispohjalta, vailla parempaa tietoa. Joillekin häviön myöntäminen on vain niin vaikeaa. Jospa sieltä joku vetreä kasikymppinen vassari nousisi USA:n johtoon, niin meilläkin oltaisiin tyytyväisiä. Eihän se täällä tosin mitään muuttaisi. Maailmankuva on ihan erilainen, kun sen saa ulkomailta ja värittämättömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan aikoinaan kun vihasin Amerikkaa mutta piti lähteä porukan kanssa sinne luokkaretkelle. Kylläpä avautui silmät ja valheet mitä Suomessa oli syötetty. Nyt asunkin USA:ssa joten tein valinnan kuka puhuu totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netti oli täynnä Venäjän trollitilejä. Samoin keskustelupalstoilla toimi suuri joukko Venäjältä johdettuja trolleja. Nämähän pystytään jäljittämään jälkikäteen mm. sisältöanalyysillä. Tekoäly on tässä suurena apuna.

Taitaa olla niin, että russofobian lääkkeet vain pahentavat tautia... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläisten sekaantuminen vaaleihin kylläkin todistettiin, se mitä ei todistettu on että Trumpin kampanja olisi siitä rikolliseksi katsottavalla tavalla yhteisesti venäläisten kanssa sopinut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

9:44
Tukholman lähiöissä kaksi räjähdystä aamuyöllä peräjälkeen – yksi ihminen loukkaantui
9:37
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksessa autettu yli tuhatta ihmistä Helsingissä – vastaava palvelu avataan Ouluun helmikuussa
9:30
Pohjoisen kauppakamarit: Rautatieliikenteen kehittäminen on kesken Pohjois-Suomen näkökulmasta
9:30
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
9:29
Oulun yliopisto tutkii puurakentamisen terveysvaikutuksia koulussa Kuhmossa – koululaisten stressiä mitataan sylkinäytteiden ja älysormuksen avulla
9:15
Suunnitellut kelkkareitit kuumentavat tunteita, eivätkä monet maanomistajat halua moottorikelkkoja mailleen – "Herättää paljon intohimoja puolesta ja vastaan" Tilaajille
8:31
WHO pitää hätäkokouksen keskiviikkona koronaviruksen vuoksi – Kiina vahvisti neljännen kuolemantapauksen vilkkaan uudenvuoden loman kynnyksellä
30
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
23
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
10
Voiko Oulussa hiihtää tai luistella? "Mitä kauemmas rannikolta on menty, sen paremmin latuja on ollut"
10
Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloittamisesta
10
Talvimyrsky riehuu Perämerellä ja merivesi nousee korkealle – maa-alueiden kovimmat puuskat iskevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen
8
Oulun Energian tavoitteena hiilineutraalius 2030-luvulla – toimitusjohtaja Juha Juntunen: "Kasvatamme uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman, osuutta"
6
Hävittäjäehdokkaiden testaus jatkuu Pirkkalassa – vuorossa on ranskalainen Dassault Rafale

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Sellaisetkin äänestää persuja jotka tuolla maalla syrjäkylillä asuvat, joskus käyvät kirkonkylällä ja eivät seuraa poli... Lue lisää...
niitä vain on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image