Ulkomaat

Kolumni: Iran saa roistonsa varmasti vankilaan, mutta on kokonaan eri asia, keitä he ovat

Iranin presidentti Hassan Rouhani jättää nimensä ukrainalaiskonen alasampumisen uhrien muistokirjaan. Rouhani on sanonut, että alasampuminen on anteeksiantamaton virhe, josta vastuussa olevia rangaistaan.
Ulkomaat 15.1.2020 15:38
Daniel Wallenius
KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Iran tiedotti tiistaina tehneensä ensimmäiset pidätykset liittyen ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumiseen. Maa ei kertonut, keitä on pidätetty ja kuinka paljon, mutta sanoi, että pidätyksiä on tehty kattavan tutkinnan jälkeen.

Pian tämän jälkeen julkisuuteen tuli tieto ainakin yhdestä pidätetystä, nimittäin ohjusiskun videokuvanneesta henkilöstä. Häntä epäillään kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä rikoksista.

Videon julkaissut Lontoossa asuva iranilainen toimittaja kuitenkin sanoo, että viranomaisilla on hallussaan väärä henkilö. Hänen lähteensä on vapaalla jalalla ja turvassa.

Matkustajakoneen pudottaminen on Iranilta sen luokan töppäys, että maan on pakko näyttää ulkomaailmalle tekevänsä jotain. Hallinnon silmissä todellinen rikollinen on kuitenkin se, joka paljasti emämunauksen maailmalle.

Viikonloppuna Iranista kantautui uutisia myös toisesta pidätyksestä, kun viranomaiset ottivat kiinni Britannian Teheranin-suurlähettilään Rob Macairen.

Macairen mukaan hänet pidätettiin pian sen jälkeen kun hän oli laskenut kynttilän lennon uhrien muistolle. Hän oli pidätettynä vain lyhyen aikaa, ja kyseessä oli ilmeisesti vahinko.

Vahinko ei kuitenkaan estänyt sitä, että Iran syytti häntä tiistaina Iranin sisäisiin asioihin sekaantumisesta ja vaati häntä poistumaan maasta. Samana päivänä Iranin hallinnon kannattajat jo polttivatkin pahvista Macaire-figuuria Yhdysvaltojen lipun rinnalla Teheranin kaduilla.

Iranin hallinto on niin vahva, että alasampumisen syylliset kyllä saadaan kiinni ja tuomiolle. On kokonaan toinen asia, kuka on tehnyt Iranin mielestä sen rikoksen, joka on lopulta tuomion arvoinen.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytelmän konnat löytyvät TelAviv/Jerusalem suunnalta. Siellä on paras lentokoneitten kauko-ohjaus kokemus jo 9/11 ajoista lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image