Ulkomaat

Kolumni: Iran saa roistonsa varmasti vankilaan, mutta on kokonaan eri asia, keitä he ovat

Iranin presidentti Hassan Rouhani jättää nimensä ukrainalaiskonen alasampumisen uhrien muistokirjaan. Rouhani on sanonut, että alasampuminen on anteeksiantamaton virhe, josta vastuussa olevia rangaistaan.
Ulkomaat 15.1.2020 15:38
Daniel Wallenius
KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Iran tiedotti tiistaina tehneensä ensimmäiset pidätykset liittyen ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumiseen. Maa ei kertonut, keitä on pidätetty ja kuinka paljon, mutta sanoi, että pidätyksiä on tehty kattavan tutkinnan jälkeen.

Pian tämän jälkeen julkisuuteen tuli tieto ainakin yhdestä pidätetystä, nimittäin ohjusiskun videokuvanneesta henkilöstä. Häntä epäillään kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä rikoksista.

Videon julkaissut Lontoossa asuva iranilainen toimittaja kuitenkin sanoo, että viranomaisilla on hallussaan väärä henkilö. Hänen lähteensä on vapaalla jalalla ja turvassa.

Matkustajakoneen pudottaminen on Iranilta sen luokan töppäys, että maan on pakko näyttää ulkomaailmalle tekevänsä jotain. Hallinnon silmissä todellinen rikollinen on kuitenkin se, joka paljasti emämunauksen maailmalle.

Viikonloppuna Iranista kantautui uutisia myös toisesta pidätyksestä, kun viranomaiset ottivat kiinni Britannian Teheranin-suurlähettilään Rob Macairen.

Macairen mukaan hänet pidätettiin pian sen jälkeen kun hän oli laskenut kynttilän lennon uhrien muistolle. Hän oli pidätettynä vain lyhyen aikaa, ja kyseessä oli ilmeisesti vahinko.

Vahinko ei kuitenkaan estänyt sitä, että Iran syytti häntä tiistaina Iranin sisäisiin asioihin sekaantumisesta ja vaati häntä poistumaan maasta. Samana päivänä Iranin hallinnon kannattajat jo polttivatkin pahvista Macaire-figuuria Yhdysvaltojen lipun rinnalla Teheranin kaduilla.

Iranin hallinto on niin vahva, että alasampumisen syylliset kyllä saadaan kiinni ja tuomiolle. On kokonaan toinen asia, kuka on tehnyt Iranin mielestä sen rikoksen, joka on lopulta tuomion arvoinen.

MAINOS

Kommentoi

Näytelmän konnat löytyvät TelAviv/Jerusalem suunnalta. Siellä on paras lentokoneitten kauko-ohjaus kokemus jo 9/11 ajoista lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image